Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priziv savjesti

Doznajemo: Legalni pobačaj ne želi raditi 195 od 359 ginekologa, donosimo detaljan popis

Zagreb: Na glavnom Trgu održan prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
13.05.2022.
u 20:03

Priziva savjesti nema ili gotovo da nema u bolnicama Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu. Sve bolnice čiji su se liječnici pozvali na savjest za poslove pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda plaćaju dodatno ili pak imaju ugovore s onom zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja. Time su ispunile zakonsku obavezu.

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u šest nijedan ginekolog to ne želi raditi jer ima priziv savjesti. Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Opća županijska bolnica Vinkovci, OŽB Našice i OŽB Požega te opće bolnice u Virovitici i Novoj Gradiški ustanove su čiji su se svi tamo zaposleni ginekolozi pozvali na savjest i ne žele raditi pobačaje na zahtjev žene. U požeškoj se bolnici uz ginekologe i svih petero anesteziologa jednako tako pozvalo na savjest i ne rade pobačaje.

Od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija.

Anesteziolozi i ljekarnici

Od anesteziologa u hrvatskim bolnicama zbog savjesti odbija raditi pobačaje njih šest od ukupno 58 u KBC Osijek, tri do 28 u KB Merkur, 3 specijalista anesteziologije od ukupno njih 18 u OB Varaždin, jedan od petero u OŽB Pakrac. U slavonskobrodskoj bolnici imaju 19 anesteziologa, od kojih za dva anesteziologa imaju evidentiran priziv savjesti za pobačaje, deset ih nema prigovor savjesti, no za sedam djelatnika trenutno nemaju podatke.

U OB Zadar četiri od 28 ima priziv, u Puli dva od 30, a u Dubrovniku osmero anesteziologa odbija raditi na zahvatu prekida trudnoće na zahtjev žene pa samo preostala tri anesteziologa rade na tim zahvatima. To je 38 od ukupno 698 specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, koliko ih radi u hrvatskim bolnicama, prema podacima iz Digitalnog atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore.

Detaljan popis bolnica koje obavljaju pobačaj te koliko ginekologa se poziva na priziv savjesti pogledajte ovdje. 

Popis možete vidjeti i OVDJE. 

Na priziv savjesti pozvao se i dio medicinskih sestara i primalja pa čak i ljekarnika u ljekarnama, međutim nismo saznali točno koliko.

Priziv savjesti u pojedinoj bolnici regulira se na način da zaposlenik napiše izjavu kojom se poziva na pravo priziva savjesti i uruči je poslodavcu, odnosno kadrovskoj ili pravnoj službi, uredu ravnatelja ili bolničkom upravnom vijeću, a negdje se prizivi samo evidentiraju na odjelu za ginekologiju. Nema ujednačene prakse.

Priziva savjesti nema ili gotovo da nema u bolnicama Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu.

U Zadru od 13 ginekologa, samo dva rade pobačaje, u Požegi jedan od četvero, u Bjelovaru jedan od osmero, u Zaboku tri od desetero. U KBC Sestre milosrdnice pobačaj radi četiri od 21 zaposlenog ginekologa, u KBC Osijek šestero od 23, u KBC Split 7 od 34, a u KBC Zagreb šestero od 43. U zagrebačkome Merkuru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Čakovcu većina ginekologa radi sve zahvate.

Sve bolnice čiji su se liječnici pozvali na savjest za poslove pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda plaćaju dodatno ili pak imaju ugovore s onom zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja. Time su ispunile zakonsku obavezu da moraju osigurati legalan i dostupan pobačaj.

10 pobačaja u KBC-u

U 2020. bilo je ukupno 7485 pobačaja, stoji u HZJZ-ovu izvješću o pobačajima. Od toga su bila 2594 legalno inducirana ili pobačaja na zahtjev. U tablici s brojem obavljenih pobačaja u 30 ustanova (29 javnih bolnica plus jedna privatna poliklinika i rodilište) prema vrstama (spontani pobačaji, izvanmaternične trudnoće, degenerativni i drugi abnormalni produkti začeća te "ostali" i "nespecificirani" (?) pobačaji) stoji i da je KBC Split imao samo deset legalno induciranih pobačaja (na zahtjev), što je neobično malo za takav KBC, posebice u usporedbi s brojem istih zahvata u primjerice KBC-u Rijeka (362). Zagrebački Sveti Duh bilježi 38 legalno induciranih pobačaja iako nijedan tamošnji ginekolog ne izvodi te zahvate već imaju ugovore s tri druge ustanove i pacijentice isključivo šalju onamo.

VIDEO Osijek: Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće Mirele Čavajde

Komentara 41

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
20:35 13.05.2022.

Šta je ovo sada počeo lov na doktore koji ne žele ubijati nerođenu djecu

ŠU
šunje
20:35 13.05.2022.

u HR zaštićenije životinje,nego nerođena djeca...

MA
Marmot
21:13 13.05.2022.

Kolika hajka na jedno nerođeno djete, kuke i motike. Samozvani progresivci promotori ubojstva naj slabijih, njegovstelji kulture smrti u neviđenoj akciji🤦‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije