Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-ova koordinacija

'Dosad smo uspjeli amortizirati najveći dio troškovnog udara slijed rasta cijene kave na burzama'

Espresso kava - najpoželjnija "budilica"
Davor Puklavec/PIXSELL
04.02.2022.
u 13:10

Nadamo se kako će ovim našim naporima da kava cjenovno ostane pristupačna potrošačima pomoći i najavljene mjere za ublažavanje troškovnog udara uzrokovanog porastom cijena energenata – poručuju u HUP-u

Dosad smo uspjeli amortizirati najveći dio troškovnog udara nastao uslijed porasta burzovnih cijena kave. Porast burzovnih cijena na svjetskom tržištu konstantan je još od početka 2021. godine zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta, prije svega u Brazilu kao najvećem proizvođaču sirove kave na svijetu. Ujedno, poremećaj opskrbnih lanaca uslijed pandemije dodatno je nepovoljno utjecao na kretanje cijena odnosno povećanje troškova nabave sirove kave – ističu u HUP-ovoj Koordinaciji proizvođača, prerađivača i distributera kave, čije su članice, napominju, najveći dio tog udara amortizirale na teret svog poslovanja, a korekcija cijena prema kupcima kretala se oko 10 posto kako bi krajnji potrošač što manje osjetio poskupljenje svog omiljenog toplog napitka.

- Nadamo se kako će ovim našim naporima da kava cjenovno ostane pristupačna potrošačima pomoći i najavljene mjere za ublažavanje troškovnog udara uzrokovanog porastom cijena energenata – poručuju u HUP-u.

U sklopu tih mjera očekuju i da će njihovo dugogodišnje nastojanje za ukidanjem posebnog poreza na kavu biti prihvaćeno unutar najavljenih poreznih rasterećenja. - To će biti od velike pomoći u ublažavanju ovoga značajnog troškovnog udara na krajnje potrošače – zaključuju u HUP-ovoj Koordinaciji proizvođača, prerađivača i distributera kave, čij članice obuhvaćaju oko 90 posto ukupnog tržišta kave, od Anamarije i Arabesce do Atlantic Grupe, Francka, Franje, Nestle Adriatica i Coca Cole HBC Hrvatska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije