Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaredao se niz loših okolnosti

I cijene kave lete u nebo, pripremite se na poskupljenje. Stručnjaci otkrivaju kako znati koja je kvalitetna

Espresso kava - najpoželjnija "budilica"
Davor Puklavec/PIXSELL
30.01.2022.
u 07:36

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome.

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima - podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave.  - Život je prekratak da bi pili lošu kavu. Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro - kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT.

No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje. Očekuje se da će u sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe - poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport. Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila - podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.

Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espresso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme.

I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espresso. Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović - preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa. - Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave - imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram. Što s time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete voće i povrće - objašnjava Robert Pudić. 

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
08:32 30.01.2022.

Pa neka poskupe, recept je jednostavan, sve što poskupi treba prestati kupovati, nakon ignore perioda, biti će jeftinije. Kava nije proizvod koji se mora konzumirati.

Avatar Definity
Definity
09:41 30.01.2022.

U Jugovini se pila Divka 😏 jugonostalgičari će doći na svoje

TE
Teig1
08:03 30.01.2022.

Izgleda mnogi će biti primorani raditi, umjesto ko dosada visiti po kafićima ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije