Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSKUPLJENJE PLINA

Tomašević: Gubici Plinare su veliki, to se ne smije preliti na Holding za kojeg imamo ambiciozan plan

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević predstavio aplikaciju "Mentalno zdravlje"
Marko Prpic/PIXSELL
03.02.2022.
u 20:06

- Interna kontrola će utvrditi sve vrste odgovornosti za bivšu upravu Gradske plinare, ako je bilo nesavjesnog poslovanja - kazao je zagrebački gradonačelnik

O eskalaciji cijena plina govorio je večeras za HRT zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši da se gubici Plinare ne smiju preliti na Holding.

- Došlo je do toga poskupljenja, vezano uz poslovne korisnike, građani to direktno nisu osjetili. Jesu na ostalim poskupljenjima, no kako znate, grad Zagreb nema poluge za porezne politike ili politiku cijena, to ima država. Očekujemo od države pakete koji se najavljuju, kojima će se apsorbirati rast cijena energenata te će se onda to preliti u opću inflaciju. S time se bore i sve druge članice EU-a, pojasnio je zagrebački gradonačelnik.

>> VIDEO Kavu ćemo u zagrebačkim kafićima uskoro plaćati i do 20 kuna. Hoćete li ju nastaviti piti?

Govoreći o situaciji u Gradskoj plinari Zagreb, u odjelu Opskrba, te je li se zakasnilo sa smjenama, kaže da nije.

- Njihovi propusti se još utvrđuju, interna kontrola će utvrditi sve vrste odgovornosti za bivšu upravu Gradske plinare, ako je bilo nesavjesnog poslovanja, to je još bilo u proljeće kada je s većinom poslovnih subjekata kao kupaca su napravljeni ugovori po fiksnoj cijeni, a s dobavljačima su u lipnju napravljeni ugovori po varijabilnoj cijeni, tako je došlo do te razlike. Cijene su u kolovozu i rujnu eksplodirale, na globalnom tržištu - kazao je Tomašević.

Na pitanje je li "najelegantnije rješenje" da HEP preuzme GPZ Opskrbu, kazao je da je ministar Tomislav Ćorić to spomenuo.

- Ako će se o tome razgovarati onda se treba pogledati cjelokupna tržišna vrijednost poduzeća, sa svim potencijalima, sa svim gubitcima. Ima različitih opcija. Gubitci su veliki, Plinara je dobar dio apsorbirala, no ovako se dalje ne mogu gomilati gubitci. Kada bi se to prelilo na Holding, onda to dolazi u pitanje. To se ne smije dogoditi - istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Što se tiče poduzetnika koji su došli u situaciju plaćati velike račune za plin, Tomašević kaže da su svi poslovni korisnici informirani još u studenom da se mogu prebaciti na druge opskrbljivače, da su neki ostali i prihvatili nove cijene, dok neki nisu. 

- Neki su najavili tužbe, a za sada ih još nema. Da je situacija dobra - nije. Ona je djelomično rezultat individualne odgovornosti bivše uprave, ali i globalnih okolnosti. U cijeloj EU opskrbljivači odlaze u stečaj i bankrot. 

Upitan postaje li život u Zagrebu preskup za hrvatski standard, kazao je:

- Ne. Ono što mogu reći da u svim ovim stvarima pazimo na socijalno najugroženije. Grad će, kada govorimo o otpadu, plaćati dio za socijalno ugrožene. Danas je prezentirano u poslovnom planu, stabilizacija Holdinga. To neće biti lagano, plan je vrlo ambiciozan, ali naslijedili smo što smo naslijedili. Govorimo o 3,8 milijardi kuna duge koji dospijevaju ove i sljedeće godine - u tvrtki koja ima gotovo toliki godišnji prihod. 

Kaže da se govori zato i o smanjenju broja administrativnog osoblja u Zagrebačkom holdingu, da 27% zaposlenih radi na administrativnim poslovima, a da je to puno više od standarda koji je nekih 15-ak posto. 

 

Komentara 23

LO
lonicera
20:49 03.02.2022.

Tomašević je postao gradonačelnik 4.6.2021. Pitanja na koja ne znam odgovor glase: 1. Kada je sklopljen ugovor za kupnju plina i po kojoj cijeni? 2. Je li se mogao sklopiti ugovor ranije? 3. Ako je mogao, zašto nije? 4. Akoo Bandićevi direktori nisu sklopili ugovor u 3, 4 i 5 mjesecu, zašto nisu Tomaševićevi direktori u 7, 8 i 9 mjesecu? 5. Ako Tomašević to ne zna, to je morao znati direktor kojeg je postavio na tu poziciju ili direktor koji je ostao na toj poziciji. 6.Dakle, za sve propuste iza 4.6.2021. odgovoran je Tomašević. Za propuste prije toga Bandić i njegovi direktori.

DA
Daisy55
21:05 03.02.2022.

Ako su problem naslijedili kako to da to nisu odmah rekli u 6. mjesecu kad su preuzeli vlast i kad su stalno spominjali apstraktne kosture iz ormara. A ovaj stvarni zaboravili spomenuti? Čini se da oni pojma nisu imali štoo trebaju napraviti, nisu ni znali da postoji problem sve dok voda nije došla do grla. Sad su krivi svi, samo oni ne. A tako je to kad pripravnički staž odrađujete u 40-toj.

DU
Deleted user
20:10 03.02.2022.

a cijenu komunalne naknade si podigao za 41 %... ...suplje su vase price o prosloj vlasti i vise od toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije