Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Donesen zakon o Ini, Bulj na mobitelu puštao pjesmu 'Ustani bane'

Hrvatski sabor danas je donio izmjene Zakona o Ini, a prije glasovanja oporba je napustila sabornicu nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi da se zakon pošalje u drugo čitanje
20. veljače 2019. u 13:31 114 komentara 6661 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatski sabor danas je donio izmjene Zakona o Ini, a prije glasovanja oporba je napustila sabornicu nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi da se zakon pošalje u drugo čitanje. Sam zakon izglasan je sa 74 glasa za i dva protiv, a ta dva protiv koja su zapravo i "spasila" kvorum su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku. Nakon glasovanja obojica su se pravdala kako nisu znali da upravo oni drže kvorum većini, te kako ga sigurno ne bi čuvali već bi i sami napustili sabornicu. Prije glasovanja zastupnici su tražili stanke kako bi ponovili zašto se protive ovom zakonu. Čelnik Mosta Božo Petrov naglasio je da je zakon štetan za Hrvatsku.

Sjednica Sabora Bernardić u Saboru: 'Izmjenama Zakona INA se u potpunosti prepušta u mađarske ruke'

– Trebamo konstatirati da HDZ na ovaj način pokušava oprati ruke kao Pilat. To što će vas poslije iskoristiti tvrdeći da nije on kriv jer ste vi donijeli zakon, to je druga stvar. Isto tako trebamo znati da se ovo danas događa zbog već poznate sudske trakavice i priče o bivšem predsjedniku HDZ-a. Krenuli ste u mandat s pričom da ćete kupiti Inu, a danas završavate s pričom da će Hrvatska nepovratno izgubiti Inu. Nemojte biti sudionici u pljački koja traje od 2001. godine – pozvao je Petrov vladajuće zastupnike dodavši da će, ako glasuju za zakon, potpisati smrtnu presudu i smrtni list za Inu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je drugo čitanje zakona.

Bulj pušta pjesmu 'Ustani bane' u Saboru

Energypress Šikonja: INA je kontinuirano najbolja hrvatska kompanija, usprkos svemu

– Ovo dolazi po hitnom postupku nakon tajnog razgovora Plenkovića i Orbana i može imati pogubne posljedice za Hrvatsku i za radnike sisačke rafinerije. Jeste li svjesni što radite? Nastavljate posao koji je započeo Sanader i predajete Inu u ruke mađarskog MOL-a. To je direktna izdaja nacionalnih interesa – tvrdi Bernardić dodavši kako vladajućoj većini nije stalo do Hrvatske, ni do radnika ni do radničkih prava. Branimir Bunjac iz Živog zida dodaje da se ovim zakonom krši i Ustav koji propisuje da rudna bogatstva moraju biti pod posebnom zaštitom države, a plan je Vlade predati ih strancima i tako rade nacionalnu izdaju. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić morao je podsjetiti da je SDP donio ovaj zakon 2002. godine te naglasio da se njime štite interesi Vlade.

– Osjećate li se ugodno jer Vlada zbog njihovih krivih i loših odluka u Uljaniku i 3. maju mora iz proračuna izdvojiti 2,8 milijardi kuna. Za to smo mogli izgraditi tisuće vrtića, škola, Peljeških mostova – pitao je Bačić SDP-ovce. SDP-ov Gordan Maras prigovorio je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću što uvijek dopušta Bačiću da ima zadnju riječ te zaradio opomenu zbog zloupotrebe povrede poslovnika, a kako nije prestajao govoriti, zaradio je i drugu opomenu te zabranu govora.

Miro Bulj Rasprava u Saboru Miro Bulj ministru Ćoriću: Ovo je smrtni list za Inu!

HSS-ov Željko Lenart prigovorio je da je najjača hrvatska tvrtka predana Mađarima u ruke, GLAS-ova Vesna Pusić dodala je da je HDZ-ova vlada prodala upravljačka prava u Ini. To se nije svidjelo Bačiću, no i on je dobio opomenu zbog zlouporabe poslovnika. Mostov Miro Bulj na mikrofon je počeo puštati pjesmu "Ustani bane" s mobitela, pa je Jandroković od saborskih službi zatražio da ubuduće isključe razglas kada se tako nešto dogodi.

>>Poskupjele sve vrste goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • zeze12:

  znači gotovo je, HDZ je skupa s jatacima iz HNS-a i manjincima, prodao INU mađarima....stidite se!!!!!!!!!!!!

 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  Krug veleizdaje je zatvoren, hadezeovski krug.

 • Avatar Optimyst
  Optimyst:

  Oslobodi nas Bože HDZovog donošenja zakona...