Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme promjena?

Trump se obrušio na Iran: 'Narod je gladan hrane i slobode, vrijeme je da se to promijeni'

Donald Trump
Foto: Reuters
01.01.2018.
u 16:19

Američko-pakistanski odnosi pogoršali su još za vrijeme Obamine administracije koja je također osuđivala dvoličnost Pakistana, posebice prema talibanima u Afganistanu.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu, dok je u vezi Irana ocijenio da je stiglo "vrijeme za promjene", u svojim prvim tvitovima u 2018. godini.

"Sjedinjene Države glupo su zadnjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti", napisao je Trump u svojem prvom tvitu ove godine, objavljenom nešto poslije 7 sati ujutro. "Oni štite teroriste koje mi progonimo u Afganistanu. Dosta je bilo!"

New York Times je prošli tjedan objavio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 milijuna dolara pomoći, smatrajući da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svojem teritoriju.

Američko-pakistanski odnosi pogoršali su još za vrijeme Obamine administracije koja je također osuđivala dvoličnost Pakistana, posebice prema talibanima u Afganistanu.

Trump je još u prosincu zaprijetio da mu više neće pomagati. "Svake godine plaćamo enormne iznose Pakistanu. Oni nam moraju pomoći", rekao je predstavljajući strategiju nacionalne sigurnosti.

Odnose s Pakistanom otežava činjenica što je riječ o nuklearnoj sili i partneri te zemlje ne žele da on završi u rukama ekstremista.

Osim toga, Trump je ocijenio da je u Iranu stiglo "vrijeme za promjene", nakon nasilnih protuvladinih prosvjeda zadnjih dana u kojima ima mrtvih.

"Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom", ocijenio je.

"Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je zaplijenjeno, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni."

Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim.

Pogledajte video: Nuklearne prijetnje Sj. Koreje

Ključne riječi

Komentara 56

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:09 01.01.2018.

Bože dragi pored svog zla kojeg su posijali po svijetu još si daju za pravo pričat o gladi, slobodi i demokraciji, jednom iranu držat lekcije, jednoj zemlji sa nultom stopom siromaštva i kriminala je van pameti, sotona je opet u ofenzivi al bojim se da će joj ovo biti zadnja.

BA
Briselski_Anemija_Blentović
17:09 01.01.2018.

Gladni demokracije kakvu su Amerikanci donijeli, Iraku, Libiji, Siriji?

SA
savjest1234
17:13 01.01.2018.

Samo neka se on ne miješa jer će biti još gladniji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije