Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Don Damire, činim li grijeh ako perilicu uključim nedjeljom?

Izlazak knjige don Damir Stojić zbog koronavirusa dočekat će u bolnici u kojoj je završio prošloga tjedna
27. listopada 2020. u 18:56 157 komentara 38336 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Činim li grijeh ako upalim perilicu za rublje ili suđe nedjeljom? Je li katolicima dopušteno slušati glazbu drugih religija? Smije li vjernik raditi na crno? Zašto se rodio Hitler ili zašto Bog dopušta zlo? Smijemo li doživjeti vrhunac izvan spolnoga čina? Kako Crkva gleda na pobačaj ako je žena silovana?..." Ovo je samo dio u nizu od 303 pitanja na koja odgovara među mladima popularni zagrebački salezijanac don Damir Stojić u knjizi „Don Damir odgovara", koja sutra, u srijedu, izlazi u nakladi splitskog Verbuma.

Don Damir Stojić ZAHVALIO NA PODRŠCI Don Stojić je pozitivan na koronavirus: 'Zdravlje mu se lagano zakompliciralo'

Don Damir Stojić od ovoga ljeta više nije studentski kapelan u Zagrebu jer je dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića ovoga ljeta postao župnik župe Sv. Duha u zagrebačkom naselju Jarun, koja je poznata po crkvi Sveta Mati Slobode. U 13 godina rada sa studentima unio je posebnu živost ne samo u njihov duhovni život, nego i šire u Crkvi, postavši poznat po svojoj izravnosti u komuniciranju i osebujnom stilu, zbog kojega su ga neistomišljenici često napadali, ali istodobno i poštivali. Njegovi su stavovi, naime, kristalno jasni, a odgovori na pitanja izravni i neuvijeni, a napose u skladu s naukom Katoličke crkve.

Virtualno - mladima novi trg

Dok je službovao kao studentski kapelan, don Damir Stojić odgovorio je na 16.941 upit koji je dobio elektroničkom poštom!

„Nakon što sam postao studentski kapelan, prvo što sam napravio jest otvaranje nove službene adrese: studentski.kapelan@gmail.com. Ni u snu nisam mogao zamisliti što će mi ta mail adresa sve priuštiti. Da budem iskren, ne volim gledati u ekran i izbjegavam ga zato što imam loš vid tako da mi je ovaj dio pastorala bio najnaporniji i najteži, ali sam ga radio jer je toliko važan", otkriva Stojić na početku svoje knjige, dodajući kako se, zapravo, nije htio upuštati ispočetka u takav oblik pastorala jer duboko vjeruje „da se istinski susret događa u četiri oka, licem u lice".

As One In The Park festival - London Crkva uzdrmana Papa Franjo pokrenuo dosad nedodirljivo pitanje

„Tako nisam htio ni ostaviti mogućnost ovakva oblika komunikacije. Bio sam nadobudan pa sam htio živahne rasprave i debate na vjeronaučnim susretima. Međutim, susreti su bili tako posjećeni da su konstruktivan razgovor i rasprava bili nemogući. Ono što mi je dalo poticaj i snagu da i dalje odgovaram na mailove jest da su mnogi koji su mi se obraćali isticali ovako nešto: 'Dragi don Damire, nikom prije nisam ovo rekao', 'Dragi don Damire, ovako mi je puno lakše nego uživo', 'Dragi don Damire, jako mi je drago da postoji nešto ovakvo da mogu istresti dušu', 'Dragi don Damire, ovo nikad ne bih mogla reći svom župniku'... Pomirio sam se da je virtualni svijet novo dvorište i novi trg gdje se mladi druže i ako su tamo mladi, tamo moram biti i ja. Tako je nastala web-stranica www.studentski-pastoral.com i rubrika 'Pitajte kapelana'", prisjeća se don Damir Stojić.

„Mjesta nastanka odgovora na ova pitanja najraznolikija su: u čekaonici kod liječnika, u redu u banci, čekajući let na različitim aerodromima, ispod stola skrivećki za vrijeme dugih i dosadnih sastanaka, u autu na evangelizacijskim putovanjima diljem Hrvatske i Europe", otkriva Stojić dodajući kako od tisuća pitanja ova knjiga u izdanju nakladničke kuće Verbum donosi reprezentativan izbor onih za koja je procijenjeno da mogu biti najzanimljivija i najkorisnija široku krugu čitatelja.

Pope Francis leads the Angelus prayer at the Vatican NEDJELJNI ANGELUS Je li papa u propovijedi odgovorio kritičarima izjave o homoseksualcima?

Tematski široka knjiga

„Među njima nalaze se ona već objavljena na portalu Studentski pastoral, ali i ona koja do sada nisu bila objavljena i dostupna javnosti. U sedam poglavlja i 303 pitanja knjiga je tematski vrlo široka i odražava svu širinu interesa, potreba i životnih situacija tisuća onih koji su pitanja postavljali. Obuhvaća tako temeljna vjerska pitanja, pitanja o Svetom pismu, sakramentima, življenju vjere u svakodnevici, hodanju, spolnosti i partnerstvu te o praznovjerju i alternativi", otkriva don Damir Stojić nadajući se da će biti korisna svima onima koji će je uzeti u ruke i da će u njoj pronaći odgovore i na konkretna životna pitanja.

„Bilo je toliko različitih pitanja iz različitih područja, a kad bih sažeo sve odgovore u jedan, zajednički odgovor na sva pitanja koja sam dobio, odgovor nije riječ nego Riječ koja je tijelom postala - Isus Krist. To sam pokušao prenijeti svim ljudima u svim ovim odgovorima. BTB, don Damir", završava uvod u knjigu don Damir Stojić svojim prepoznatljivim pozdravom studentima „BTB", tj. Bog te blagoslovio.

Nažalost, izlazak knjige don Damir Stojić dočekat će u bolnici zbog koronavirusa, gdje je završio prošloga tjedna.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Avatar časnasestradanicasanader
  časnasestradanicasanader:

  E MOJA CRKVO.kuda ideš.pa ova pitanja su na razini fartizeja i pismoznanaca...dokle bi isus stigao da se je prepirao i nadmudrivao s istima.de ti meni stojiću kaži odgovor na normalna pitanja.1.zašto je crkva čista hdz ova ekspozitura? 2.zašto se crkvenim ... prikaži još! novcem uhljebljuje zagorca,ivića pašalića, 3.zašto se je crkva zauzela da kutle dobije austrijsku putovnicu i imunitet od progona 4.može li aktivni svećenik nazivat i pokušavat potkupit novinare i nakon što sve dođe u javnost najnormalnije ostat svećenik(slučaj popa trolja? 5.može li svećenik s oltara proglašavat ljude srbima komunjarama masonima samo zato što kritiziraju hdz ov lopovluk 6.može li crkva otvorit jednu katoličku bolnicu u hrvatskoj.katoličke bolnice postoje po njemačkoj i belgiji.je li to hrvatska bogatija i s boljom skrbi od navedenih zemalja? 7.smije li svećenik torbarit lovu iz javnih poduzeća i nakon što se sve otkrije bit kažnjema premještajem u kanadu.8.kako pedofil može ostat u službi? 9.što sa svećenicima koji iamju djecu a isto ih se samo premješta iz župe u župu? 10.kako svi sudionici homoseksualne orgije u vatikanu nisu potjerani iz službi??je li it itko postavio ijedno od ovih pitanja.naravno da je .ali ti ko i farizeji voliš pričat o pranju u perilici nedjeljom i ovakvim glupostima nego li o bitnom.tako su i farizeji,iskupljali tko jede ili ne jede subotom a uredno žderali i lokali i iživljavali se s herodom i njegovim satrapima koji su pelješili židovski narod....

 • Avatar majkuvam
  majkuvam:

  Don Damire,nije li krasno što u Hrvatskoj ima toliko ovaca?

 • Avatar Gump, Forrest
  Gump, Forrest:

  Damir je novi Lastan