Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED FORMULE 1

Dominacija Mercedesa, drugi naslov Hamiltona i Bianchijeva nesreća obilježili sezonu

Lewis Hamilton
Foto: Reuters/PIXSELL
01.01.2015.
u 09:00

Srebrne strijele bile su dominantne, slavile na 16 od 19 utrke sezone i na kraju uvjerljivo osvojile prvo mjesto u poretku konstruktora. Lewis Hamilton osvojio je svoj drugi naslov.

2014. godina donijela je velike promjene pravila u formuli 1, a u tome s najbolje snašla momčad Mercedesa. Srebrne strijele bile su dominantne, slavile na 16 od 19 utrke sezone i na kraju uvjerljivo osvojile prvo mjesto u poretku konstruktora. Pobjeda im je izmakla tek u Kanadi, Mađarskoj i Belgiji.

Borba za naslov za svjetskog prvaka vodila se između Lewisa Hamilton i Nice Rosberga, a na kraju je Britanac osvojio svoju drugu titulu u karijeri. Hamilton prvu utrku u Australiji nije završio, no onda je pobijedio četiri puta zaredom. Do kraja sezone upisao je još sedam prvih mjesta, tri je puta bio drugi, dva puta treći i dva puta odustao. Rosberg je pružio odličan otpor - pet puta je slavio i 10 puta bio drugi.

Red Bull je završio na drugom mjestu, no razočarao je Sebastian Vettel. Vozač koji je prethodne četiri godine bio prvak, naslov je predao bez previše borbe i sezonu je okončao kao peti vozač. Bolji je bio njegov momčadski kolega, sjajni Daniel Ricciardo, kao i Valtteri Bottas koji je vukao Williams do trećeg mjesta.

Razočaravajuću sezonu imao je i Ferrari čiji su vozači samo dva puta bili na podiju i koji je prvi put od 1993. ostao bez pobjede u sezoni. Predsjednik Luca di Montezemolo zbog slabih je rezultata nakon 20 godina je odstupio, a spremne su i promjene za iduću sezonu. Prvi vozač Fernando Alonso neće više voziti za Ferrari i zamijenit će ga Sebastian Vettel.

Ekonomska kriza nagrizla je glamur formule 1 pa su tako dvije momčadi morale odustati od natjecanja. Caterham i Marussia završile su u stečaju iako se Caterham vratio u posljednjoj utrci u Abu Dhabiju.

Nažalost, sezonu je obilježila i teška ozljeda Julesa Bianchija. Nekadašnji testni vozač Ferrarija i pilot Marussije nastradao je na VN Japana u Suzuki. Uspio se izvući iz umjetne kome, prebačen je u bolnicu u Nicu blizu obiteljskog doma, ali je njegovo stanje i dalje kritično.

>> Spektakularno otvaranje s Brazilom, šok protiv Meksika pa iskupljenje u Sofiji i na San Siru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije