Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Naivne su tvrdnje da Hrvatska traži građu NDH da bi je uništila’

Povjesničarima nije bitno da je građa original, nego da je dostupna
08. travnja 2018. u 13:08 96 komentara 4039 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Originalna arhivska građa nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske mora ostati u posjedu Srbije – nedvosmislen je stav srbijanskog ministarstva obrane i njegova čelnog čovjeka Aleksandra Vulina nakon zahtjeva službenog Zagreba za povratak originalne arhivske građe iz razdoblja 2. svjetskog rata.

Aleksandar Vulin ne daju arhivu Srbijansko ministarstvo obrane: Arhiva NDH mora ostati u Srbiji!

Nakon takve odluke, i dalje čvrsto ostaju zatvorena vrata beogradskog Vojnog arhiva koji čuva arhivsku građu fonda NDH, pohranjenu u 555 kutija, s dokumentima o ustroju i funkcioniranju ustaško-domobranskih jedinica i ustanova, podatke o streljanjima i deportacijama, karte logora Jasenovac, popise zatočenika i žrtava, fotografije, obdukcijske protokole, zapisnike sa saslušanja zatočenika iz logora Stara Gradiška, prikaze logora u Sisku, Capragu, Bačkoj Topoli, Petrovgradu i Makedoniji.

Hrvatska traži svu arhivu

Beogradske Večernje novosti u nedavno objavljenom tekstu navode da “Hrvatska pod svaku cijenu iz Srbije želi izvući dokumentaciju o zlodjelima ustaša i NDH tijekom 2. svjetskog rata” te da “dolaskom u posjed tih dokumenata i filmova namjerava zarobiti istinu”, prešućujući činjenice da, osim građe iz perioda NDH, Hrvatska podjednako potražuje i sve dokumente koji su u tom razdoblju nastali na teritoriju današnje Hrvatske uključujući i partizanski pokret, djelovanje četničkih divizija te gradivo vezano uz područja koja su bila pod talijanskom okupacijom.

No, ključno je što odbijenica iz Srbije ignorira Ugovor o sukcesiji iz 2004., kojom je predviđen povrat izvornog arhivskog i filmskog gradiva nastalog na području Hrvatske i potom u više navrata odnesenog u beogradske institucije. No, odande tvrde da su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koncem Drugog svjetskog rata zatekle arhivu NDH ne samo na teritoriju današnje Hrvatske, već i na području današnje Srbije, Slovenije te BiH, pa upravo u tom argumentu Beograd danas nalazi pokriće za odbijanje povrata hrvatske imovine.

Josip Broz i Franjo Tuđman POLITIKA Ne možemo povijest prepustiti samo povjesničarima kad su i oni podijeljeni na 'ustaše' i 'partizane'

Zbog odluke Vulinova ministarstva da originali ostaju u Beogradu, a Hrvatima preostaju kopije, dokumentacija, s obzirom na složene procedure, ostaje gotovo nedostupna pravnim i fizičkim osobama, mahom hrvatskim povjesničarima.

Nemoguće je ondje raditi

Vojni arhiv posjećivao je i povjesničar Hrvoje Klasić.

– Za povjesničare nije toliko bitno hoćemo li raditi na originalnim dokumentima ili kopijama koliko je problem dostupnost tih dokumenata. Žao mi je što je prošlo gotovo 30 godina, a da mi za brojne teme i dalje moramo ići u Beograd. U Vojnom arhivu je gotovo nemoguće raditi, ne zato što smo Hrvati, nego zbog vojnog mentalnog sklopa. Ondje ne možete doći kad hoćete, potrebna su silna dopuštenja, dnevno možete dobiti samo nekoliko dokumenata – kaže Klasić i dodaje kako ga rastužuje što se u dijelu srbijanske javnosti mogu čuti teorije da Hrvati žele uništiti dokaze o Jasenovcu ili Stepincu.

– Zar je netko doista toliko naivan da misli da postoji još nešto što nije već otkriveno i dobro istraženo? Od kada postoji mješovita komisija o Stepincu, srpski dio komisije također je imao uvid u građu i opet se ništa spektakularno nije pronašlo. Sve što znamo o NDH dovoljno je da se proglasi zločinačkim režimom, ne treba nam ništa drugo. Meni bi kao korisniku bilo drago da se dokumenti iz NDH, ali i građa partizanskog pokreta, nađu u Zagrebu – tvrdi Klasić.

U Hrvatskom državnom arhivu tvrde da je toj građi mjesto u Hrvatskoj, gdje je i nastala, a iz Vlade poručuju da će inzistirati da Srbija provede potpisane ugovore.

arhiv ARHIVA Spremišta su vlažna pa arhivska građa čeka negdje drugdje zlato STARE GLASINE Povjesničari amateri počeli iskapanja u Poljskoj, traže nacistički vlak sa zlatom Vlado Košić REAKCIJE GRAĐANA Klasić: Biskup Košić politički je aktivist, ali vjernici ga ne slijede
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • TrvtkoKomadina01:

  još jedan sorošev isprdak Klasnić ne dozvoljava da su partizani bili znatno veći zločinci od ustaša, jer su u miru nakon rata na monstruozan način pobili preko milijun Hrvata na čelu sa jednim od najvećih zločinaca svijeta.

 • Avatar heyhay
  heyhay:

  nedaju srbijanci arhivu,jer ako daju onda više nećeju moći lagat o ndh

 • Bunjevac=Hrvat:

  Poznavajući tvrdokornost tradicionalne srbijanske politike mogu sasvim sigurno tvrditi da Srbija nikad neće isporučiti tu građu koja Hrvatskoj nesumnjivo pripada,osim ako na to ne bude prisiljena,kao što nikad neće pristati svojatati Bunjevce u Bačkoj,ako također na to ne bude prisiljena.A ... prikaži još! ako bude prisiljena,onda će na sva usta zapomagati kao o "NATO zločincima".By the way,nije badava Beograd jedini glavni grad u Europi koji je u XX stoljeću dva puta bombardiran.Srbija se teško oslobađa iluzije svoje prekomjerne veličine i značaja.