Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARHIVA

Spremišta su vlažna pa arhivska građa čeka negdje drugdje

arhiv
SILVA VIDEK
05.09.2013.
u 16:00

Dvorac vapi za obnovom, a prvo bi trebalo napraviti drenažu temelja koji su zapravo zidovi spremišta

Sve gradivo odnosno povijest Krateksa, tvrtke koja je izgradila Krapinu, dokumentacija bivših velikih zagorskih općina primjerice Klanjca, Zaboka i Zlatara i mnogo toga još značajnog za građane Krapinsko – zagorske županije nije tamo gdje bi trebalo biti – u Sabirnom arhivskom centru Krapina Državnog arhiva u Varaždinu koji bi sve to po službenoj dužnosti trebao preuzeti, već je na neprimjerenim mjestima na brojnim lokacijama.

 Spomenik kulture

 Razlog tome je što ustanova smještena u dvorcu Popovec, spomeniku kulture kojem je potrebna obnova. Ministarstvo program obnove odbija, a ono što je do sada napravljeno znači tek da se djelatnice više ne trebaju bojati da će ih ubiti struja, stigle su police, arhivske kutije, promijenjeni prozori na prvom katu, no spremišta arhivske građe uglavnom zjape prazna, a vrijedan arhivski materijal je najviše po hodnicima. - U suterenu postoje prostori za spremišta u koja bi sve stalo i moglo bi se normalno raditi, no prije svega treba napraviti drenažu temelja dvorca i urediti pristup tim spremištima - kaže voditeljica Sabirnog arhivskog centra Krapina Josipa Slukan.

 Temelji su zapravo zidovi

 Naime, upravo ti temelji su zapravo zidovi spremišta u koje bi se trebala pohraniti građa. Kako se radi o materijalu koji je autentičan i vjerodostojan trag prošlosti i zbivanja u Krapinsko - zagorskoj županiji i njezinim općinama i gradovima, a i projekt sanacije je izrađen, voditeljica će se i njima obratiti za pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije