Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne daju arhivu

Srbijansko ministarstvo obrane: Arhiva NDH mora ostati u Srbiji!

Aleksandar Vulin
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
04.04.2018.
u 12:55

Srbijanska vlada je 1. travnja 2010. formirala Međuresornu radnu skupinu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da koordinacijskom tijelu vlade pripremi prijedloge vezano uz zahtjevima država sljednica u pogledu Državnog arhiva SFRJ, podsjetilo je ministarstvo.

Originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora ostati u vlasništvu Srbije, a kopije mogu biti izdane sukladno dogovorima srbijanske vlade i sukladno sigurnosnim procedurama i interesima, stajalište je srbijanskog ministarstva obrane, piše u srijedu list "Politika".

Kako prenosi agencija Tanjug, list je dobio stajalište ministarstva o ovom pitanju povodom zahtjeva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

Srbijanska vlada je 1. travnja 2010. formirala Međuresornu radnu skupinu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da koordinacijskom tijelu vlade pripremi prijedloge vezano uz zahtjevima država sljednica u pogledu Državnog arhiva SFRJ, podsjetilo je ministarstvo.

"Koordinacijsko tijelo vlade do sada nije tražilo službeno stajalište ministarstva obrane po zahtjevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe o NDH pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje", priopćilo je ministarstvo za list dodajući da su aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, utvrđena načela na kojima države sljednice mogu tražiti arhivsku građu, pa je tim u vezi i mogućnost njihove primjenjivosti na fond NDH.

Kako piše "Politika", vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH i obrađeno je 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U srbijanskom ministarstvu potvrdili su da su pravne  i fizičke osobe iz Hrvatske proteklih godina istraživale dijelove te građe.

Pogledajte govore Vučića i Grabar-Kitarović u SNV-u:

Komentara 116

ST
stric7
13:04 04.04.2018.

....apsolutno ništa pašaluk nema sa arhivom NDH ... ovo je čista otimačina i zahtjeva hitnu reakciju...

Avatar Becarina
Becarina
13:16 04.04.2018.

Vratit ce srbija i Vojvodinu.

Avatar imotska115
imotska115
13:19 04.04.2018.

Znači da nema istine o napuhanim brojkama. Više od 90 godina oni krive dokumente za ustaše i NDH, samo kod njih postoje ustaše jer su ih oni izumili. I dan danas falsificiraju povijest i domovinski rat. Ne u EU sve dok ne polože dokumente na stol, da se to riješi za vijeke vjekovna AMEN.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije