Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUSTAVLJEN NA GRANICI

Dodik napao RH zbog zabrane ulaska novinaru, ministar najavio zabranu ulaska hrvatskim novinarima

Banja Luka: Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika
Foto: Dejan Rakita
1/3
17.08.2023.
u 17:27

Danijel Simić poznat je po proruskim i radikalnim nacionalističkim stavovima. Ranije je negirao da je u Srebrenici počinjen genocid i tvrdio je da je Haaški tribunal za bivšu Jugoslaviju "estradni sud koji za cilj ima nametnutu krivnju srpskom narodu"

Danijelu Simiću, novinaru Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), koji izvještava iz Donbasa, ukrajinskog područja pod ruskom kontrolom, zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Simić je hrvatskoj javnosti možda najpoznatiji kao novinar s proruskim stavovima koji je razgovarao s tada zarobljenim hrvatskim državljaninom koji se borio na ukrajinskoj strani Vjekoslavom Prebegom, i to odjeven u majicu s jasnom porukom: Jazovka. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odmah je reagirao i napao Hrvatsku rekavši da je to "otvoreni pritisak na medijske slobode i kršenje osnovnih ljudskih prava u koja se EU zaklinje".

Simić je sam opisao što se događalo prije dva dana na granici na Bajakovu prilikom ulaska u Hrvatsku. Zadržan je na graničnom prijelazu, gdje je čekao tri sata bez, dodaje, ikakvog objašnjenja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju. Simić tvrdi kako mu je ulazak zabranjen zbog izvještaja iz Donbasa. Milorad Dodik je za srpske agencije kazao kako je to neprihvatljivo i Simićev angažman svodi samo na novinarstvo te povlači pitanje slobode izražavanja.

– RS je nedavno bio suočen s neviđenim pritiskom i od EU zbog želje da se uvede odgovornost za javno izgovorenu riječ. Samo mjesec dana kasnije, u Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, zaustavljen je i maltretiran novinar, samo zato što je smatrao da ima pravo i na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja – izjavio je Dodik.

Predsjednik RS-a naglasio je da "u oči upada i šutnja medijske zajednice u RS-u i BiH koja se još jučer klela u prava na slobodu izražavanja i medijske slobode".

POVEZANI ČLANCI:

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić naznačio je u četvrtak kako bi mogao tražiti zabranu ulaska novinarima iz hrvatskih medija u tu zemlju u znak odmazde zbog toga što je u Hrvatsku zabranjen ulazak proruskom novinaru i predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću. Kazao je kako Hrvatska uvodi "cenzuru mišljenja".

"Ako je to standard onda se mi trebamo potruditi da zabranimo ulazak svim novinarima medijskih kuća u Hrvatskoj koji glorificiraju Oluju, to najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata", izjavio je Nešić.

Aktualni ministar sigurnosti BiH i ranije je o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" kao o zločinačkom pothvatu uz poruku kako svi oni koji tvrde da je to bila akcija oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske zapravo "dokazuju kako zlo nije umrlo".

POVEZANI ČLANCI:

Iz izvora u hrvatskom MUP-u doznaje se kako prilikom obavljanja granične kontrole 16. kolovoza, u komunikaciji s drugim nadležnim službama, donesena odluka sukladno nacionalnom zakonodavstvu i Zakoniku o schengenskim granicama o odbijanju ulaska jednom državljaninu BiH iz razloga prijetnje javnom poretku, unutarnjoj sigurnosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima jedne ili više država članica EU.

Iako ne navode ime, lako se zaključuje da je riječ o Simiću, inače poznatom po radikalnim nacionalističkim stavovima. Ranije je negirao da je u Srebrenici počinjen genocid i tvrdio je da je Haaški tribunal za bivšu Jugoslaviju "estradni sud koji za cilj ima nametnutu krivnju srpskom narodu". U svojim izvještajima s ratišta u Ukrajini Simić je u nekoliko navrata tvrdio da je 2014. u toj zemlji izvršen "vojni puč na demokratski izabranu vlast", što je tvrdnja koju koriste Rusi za opravdavanje invazije na tu zemlju te stalno ponavlja ruske propagandne stavove.

I njegov intervju s Hrvatom Vjekoslavom Prebegom bio je propagandni: Simić je eksploatirao ratnog zarobljenika, a intervju vođen u zatvoru ima odlike ispitivanja, gdje Prebeg – ili bilo tko drugi – nema izbora, već hvaliti Ruse i kajati se.

Komentara 31

DU
Deleted user
18:38 17.08.2023.

Sve će to Zoki ispeglati sa janjetinom na Hvaru

PV
prcko.vita
19:53 17.08.2023.

Samo debeli kineski zid tu pomaže, i to narediti EU da ga financira.

MA
madmax86
21:05 17.08.2023.

to je cetnik i rasist on mrzi sve hrvate i najradije bi ih pobio kao sto su ubijali u vukovaru 1991 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije