Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porez na neznanje

Dobiješ jedinicu, uplati kunu u plavu omotnicu

\'16.11.2010.Osijek,Hrvatska,ucenici drugog razreda veterinarske skole,kada dobiju jedinicu za kaznu u kovertu stavljaju jednu kunu koja kasnije ide u dobrotvorne svrhe,Anja Kovac blagajnica razreda P
Marko Mrkonjić/PIXSELL
19.11.2010.
u 07:45

Plavu omotnicu blagajnice Anje pune najviše kemija, fizika i matematika, a o namjeni novca odlučuje razred

Kao u redu pred šalterom banke, učenici drugog razreda osječke Poljoprivredne i veterinarske škole na kraju svakog mjeseca stoje pred svojom blagajnicom Anjom Kovač. Njezinoj prozivci odazivaju se oni koji su za to vrijeme u imenik naslagali negativne ocjene. Za svaku upisanu jedinicu budući veterinarski tehničari u plavu omotnicu ubacuju po jednu kunu na satu razredne zajednice. Tako prikupljen novac na kraju školske godine zbrajaju i daju u dobrotvorne svrhe.

I roditelji su zadovoljni

– Ideju sam predložila svojem razredu još prije nekoliko generacija, a svaka nova s jednakim je oduševljenjem prihvati. Dakako, upoznati su i roditelji učenika bez čijeg pristanka to nipošto ne bismo ni mogli raditi. Ovim simboličnim načinom htjeli smo smanjiti broj negativnih ocjena  – objašnjava svrhu "projekta kuna za jedinicu" razrednica 2. vt razreda Zlata Petrović. Kada je lani veterinarskim tehničarima odzvonio posljednji školski sat, podvukla se i crta na popisu jedinica. Ukupno 31 učenik u „crni fond" „spustio" je 460 kuna. S tim su se novcem zaputili potom u trgovinu i kupili hranu za napuštene životinje osječkom Azilu za pse.

– Dobra je to ideja! Dužnika uvijek ima, ali se svi dugovi moraju podmiriti do kraja školske godine kako bi se dobila svjedodžba. Zbog toga se uvijek vodimo onom poslovicom „čist račun, duga ljubav" – govori predsjednik 2. vt-a Milivoj Dajdić. Blagajna se najviše puni zbog kemije, matematike, fizike, ali i latinskog jezika. Dok ima „škrtih" učenika koji u omotnicu tek tu i tamo spuste koju kunu, ima i onih čiji se doprinosi zaokružuju i na nekoliko novčanica. Ponavljača prošle godine nije bilo, a račun su najviše „podebljali" oni s nekoliko popravnih ispita u imeniku.

 Razrednica na kraju mjeseca iščitava imena onih koji su dobili jedinice te ističe koliko ih je bilo. Istodobno pred sobom imam popis svih nas i stavljam minuse uz pročitana imena. Kad se dugovi plate, minusi postaju plusevi. Svatko može izabrati način kako će i kada platiti. Stigne se i obročno, ali se "račun" mora podmiriti i u cijelosti. Važno je da budeš "čist" do kraja školske godine kada se primaju svjedodžbe – kaže blagajnica Anja pod čijim je "nadzorom" uplatna lista jedinica. Dok Zvonimir Slatki, kako kaže, u fond još nije morao ubaciti ni jednu kunu i nada se da će tako ostati, Lukrecija Lucija Sukić lani je uplatila čak 33.

Potrošila porciju ćevapa

– Taman kao jedna porcija ćevapa! Imam već sada novih jedinica, ali ih još nisam platila – priznaje Lukrecija koja je svoj „ceh" plaćala zbog matematike, biologije i fizike. Što je razred stariji, uočila je razrednica Zlata, to se više izbjegava i „podmirivanje obveza".

Isto tako, svaka nova generacija skupi više novca od one prijašnje. Tako je, primjerice, ova zadnja znala imati do najviše 300 kuna, a sada se svota povećala. U cijelom sustavu do sada smo promijenili samo svrhu tako prikupljena novca. Dok smo prije pomagali učenicima slabijeg imovinskog stanja pri odlasku na ekskurzije, sada smo ga odlučili darovati u dobrotvorne svrhe – zaključuje razrednica Petrović.  

Ključne riječi

Komentara 20

EB
ebašsvašta
09:22 19.11.2010.

pa ovi nisu normalni, ajd da je za peticu pa još i nekako ali za jedinicu, izgleda da sew oni natječu za jedinicu jer kako bi inače skupili za humanitarne svrhe i nitko ne reagira ne mogu vjerovati

YG
yggy27
10:22 19.11.2010.

kad bi možda ministarstvo uvelo u sve škole u državi mislim da bi popunili rupu u državnom proračunu

AN
ana
10:10 19.11.2010.

Meni ovo nije jasno - plaćanje jedinica uvedeno je da im se smanji broj, a razrednica veli da je svake godine sve više novaca?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije