Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORTENOVA udruga

Dobavljačima će dug biti isplaćen kad se refinancira roll-up

Marin Pucar
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
04.07.2019.
u 07:59

Marin Pucar u ime dobavljača kaže da je neobično o uvjetima suradnje pregovarati dva puta godišnje

Udruga dobavljača Fortenove traži isplatu 17,56 milijuna eura graničnog duga i informaciju o tome kada će i kojom dinamikom taj dio duga biti isplaćen, potvrdio nam je nakon sastanka dobavljača Marin Pucar, predsjednik te udruge u kojoj su se okupile najveće domaće tvrtke koje posluju s bivšim Agrokorom, a danas Fortenovom. Ipak vjeruje da će se partnerski dogovoriti o isplati duga. Može se pak čuti da isplata prema dobavljačima neće ići prije dogovora o refinanciranju roll-up kredita teškog 1,06 milijardi eura, a koja se očekuje do kraja tekućeg mjeseca.

Nagodbom vjerovnika Agrokora, naime, dogovoreno je i da će se dobavljačima dug od 70 milijuna eura isplaćivati u četiri iduće godine ovisno o performansama poslovanja Konzuma. Kako je lani Konzum ostvario dobiti veću od 38,8 milijuna eura, što je uvjet isplate dijela duga, dobavljači traže svoje što su ugovorili, a uznemirila ih je informacija da na holding kompaniji u Fortenova Group TopCo B.V. registriranoj u Nizozemskoj nema sredstava nužnih za isplatu duga. U Fortenovi pak smiruju situaciju i kažu da je prirodno da novca nema na holding tvrtki te da će se dug isplatiti. Ipak, u pozadini pobune dobavljača stoji činjenica da su čelni ljudi Fortenove otvorili nove pregovore o komercijalnim uvjetima suradnje s grupom, iako je, kako Pucar uime dobavljača kaže, “neobično o uvjetima suradnje pregovarati dva puta godišnje”.

Riječ je pak o pregovorima s najvećim dobavljačima, može se doznati, koji za cilj imaju ujednačavanje cijena nabave za sve tvrtke u sustavu Fortenove. Naime, iz grupe se može čuti da su pojedini dobavljači ugovarali različite cijene za različite tvrtke unutar sustava te se uvjeti žele izjednačiti. Pregovara se i o cijenama s obzirom na to da u Fortenovi, što su i ranije objašnjavali, vjeruju da sada kada plaćaju svaki račun na vrijeme imaju uvjete da dogovaranje povoljnijih ugovora.

I dobavljači će tako morati pričekati na ugovaranje refinanciranja roll-up kredita koje je u tijeku. Na stolu su dvije ponude, američkog fonda HPS Investments i VTB banke. S HPS-om je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju, što znači da će se dok god se pregovara s HPS-om o uvjetima refinanciranja pregovarati samo s njima, odnosno da se neće napredovati u pregovorima s drugim ponuditeljima. Ipak, kako bi se dobilo mišljenje nepristranih stručnjaka, angažiran je Deloitte, čiji bi zadatak bio ocijeniti koja je ponuda najkvalitetnija za kompaniju.

Refinanciranje se mora ugovoriti uskoro jer u rujnu kredit dolazi na naplatu, a efektivna kamata tog kredita penje se iznad 14 posto. S druge strane, očekuje se da će novo financiranje biti osjetno povoljnije te da kamate neće premašivati dvoznamenkaste iznose. Prije dva mjeseca iz Sberbanka su iznijeli da bi bili zadovoljni razinom od oko osam posto. Fortenova i dalje ima teret tvrtke u restrukturiranju, što znači da ne može dobiti klasično refinanciranje pa mora pristajati i na višu kamatu od one koja vrijedi na tržištu za ostale takmace. 

Komentara 2

DU
Deleted user
10:54 04.07.2019.

Zar se jos uvijek placa robom ili kompenzacijama. Drugdje dok kupac ne plati roba nema isporuke. Placanje najvise sedam dana. Ako je drugacije, trgovci su zapunili tgovacke kanale i ne postoji rotacija roba - sto znaci da robu nisu prodali, vec poklonili.

AS
antun sklepic
09:14 04.07.2019.

samo se nadajte i dalje dajte robu propalistima prije čete shvatit da čete ostat bez svega shvatite da ste opljačkani i nemojte nikog tužit jer čete to dobit vračeno na nigdarevo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije