Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla najmanje 64 milijuna kuna?

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi Jutarnji
30. lipnja 2019. u 11:02 8 komentara 1572 prikaza
Ivica Todorić prvi dan na slobodi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla je najmanje 64 milijuna kuna, objavio je u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Ivica Todorić OKONČANJE ISTRAGE Vještačenje otkrilo: Agrokor manipulirao financijskim izvještajima

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi dnevnik.

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV. A izrađeno vještačenje u tom je dijelu posve jasno - Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna, ističe Jutarnji list.

Ivica Todorić Zagrebački ŽDO: Dovršeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove obitelji s tom tvrtkom. Tužiteljstvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna, podsjeća Jutarnji.

Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih ugovornih uvjeta prilikom kupnje raznih roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke. Protok sredstva preko njihova računa stoga je bio velik. Ivica Todorić, ali i članovi njegove obitelji tu su činjenicu naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna.

Oranica Vupika STOP POVLASTICAMA Rat za Agrokorova zemljišta: Tolušić utrostručio cijene, općinama i dalje premalo

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina - podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi da je od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše potrošila Iva Balent, a najmanje Ivica Todorić. Osim toga iz tvrtke Agrokor AG, prema nalazu vještaka, izvučeno je i 9,2 milijuna švicarskih franaka u gotovini, a novac su u banci podizali Todorićevi suradnici i predavali mu novčanice.

VIDEO: Todorić izlazi iz Remetinca

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • tramontana:

    Mene interesira kako i koji mu je r a z b o j n i k omogućija privatizacijom toliko bogatstvo.

  • Igi125:

    To da se dijelilo i sakom i kapom najbolje znamo mi koji smo radili ili radimo u sada bivsem koncernu Agrokor. Ovo je samo vrh piramide koji je zivio dobro na racun grupacije a gdje su jos svi direktori, kojekakvi ... prikaži još! sefovi, bivsi ministri, guverneri..... Mislim da je stanje najbolje opisao Alvarez kad je rekao da ovako nesto jos nije vidio. Bio je jedan slucaj u Njemackoj gdje je vlasnik firme optuzen da je sredstva tvrtke koristio za privatne potrebe. Vlasnik je nakon sudenja zavrsio u zatvoru a firmu je drzava stavila pod svoj nadzor.

  • xy244:

    pola plodnoga hrvatskoga prostora je opljackao i jos zivi kao bogatas-sa civilnom,pravnom drzavom je to nespoivo.njemu i svima iz sdp/hdz koji su ove pljacke omogucili -pravna drzava bi oduzela svu imovinu ,