Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobar je trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.
11. listopada 2017. u 09:39 3 komentara 233 prikaza
Martina Dalić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Vlada, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni za koju je Hrvatska izvrstan i prirodan kandidat, kazala je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Martina Dalić 'Nisam prijetila' Što je ministrica Dalić napisala u tužbi protiv Ivice Todorića

"Vlada zajedno sa HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, što je srednjoročni cilj, to se ne može učiniti u kratkom roku preko noći. HNB je izradila analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni i krajem mjeseca započet će javna rasprava o tom pitanju", kazala je Dalić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".   . 

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

"Hrvati u najvećoj mjeri štede u euru, više od 80 posto štednih depozita su u euru, bitne transakcije, kupovine nekretnina, kupovine auta se dogovaraju u eurima, euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života", naglasila je.  

Hrvatska je stoga, istaknula je Dalić,  izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu, od čega bi mogli imati značajne koristi.

"Pozitivni gospodarski trendovi i smanjivanje proračunskog deficita, pad kamata i niska inflacija omogućavaju nam da u ovome trenutku možemo govoriti o ispunjavanju većine kriterija iz Maastrichta i približavanju ispunjavanju onih koje u ovom trenutku ne ispunjavamo u potpunosti, a to je dug . Međutim, važno je što u ovom trenutku imamo padajući dug", kazala je potpredsjednica Vlade. 

Na pitanje koja je najrealnija solucija završetka izvanredne uprave Agrokora naglasila je da će stvari vjerojatno završiti nagodbom.

"Zakon o izvanrednoj upravi je jasan, izvanredna uprava može završiti nagodbom, stečajem ili tako da sud prekine cijeli postupak, što onda implicira da vlasnik riješi problem. Najizgledniji je ishod, po meni, upravo nagodba i to zbog toga što svi ovi ogromni dugovi i svi vjerovnici kreditori, dobavljači, imaju šansu naplatiti svoja potraživanja samo ako sustav posluje", rekla je Dalić, dodavši da je najveći dio potraživanja od Agrokora neosiguran.

"To znači da se iza njih ne nalaze kao kolaterali, neka fiksna imovina koju bi mogli prodati i naplatiti se. Više od 95 posto tih kredita dato je na temelju poslovanja i poslovnih rezultata za koje sada, nažalost, vidimo da nisu bili ni približno onakvi kakvima ih je prikazivao Ivica Todorić. Po meni, racionalno razmišljanje za sve vjerovnike je postići nagodbu i temeljem te nagodbe osigurati naplatu svojih tražbina", zaključila je Dalić. 

ZA PAMETNI RAST Pet tvrtki za inovacije dobilo 78,4 milijuna kuna Ivica Todorić Todorić: Dalić jako dobro zna sadržaj poruke koju je napisala, DORH lako utvrdi elemente kaznenog djela Davor Bernardić Reakcije na izvješće Bernardić o Agrokoru: Kako je moguće da se, svih ovih godina, prikrije ovakav gubitak?
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Deleted user:

    Gospodjoo dalic na osnovu kojeg i cijeg zaloga je ramljak i vi dobili kredit id 500 milijuna eura za produzenje agonije agrokora

  • Deleted user:

    Vi ste idealni za prodavanje magle prisilna nagodba je poznata jos iz socijalizma e bas ste itkrili toplu vodu za rjesenje poslivanja agrokora evo mog prijedloga za rjesenje poslovanja agrokor nacionalizirajte i vodite ga vi marici ramljak maleticka a ljudske ... prikaži još!ke resurse plenki osiguranje krsticevic i agrokor ce biti najajaca kompanija u eu utopiji

  • willi:

    Ulaskom u Euro i Šengen zonu najviše će profitirati Turizam.