Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do sada 3.695 'crvenih' objekata, mobilni timovi na terenu prikupljaju zahtjeve za obnovu

Građani će samo uz predočenje osobne iskaznice i ispunjavanje jednostavnog obrasca moći pokrenuti postupak obnove sustavom koji je izravno povezan s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka
22. veljače 2021. u 09:59 1 komentara 146 prikaza
Svakodnevica u razrušenoj Petrinji
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prema jutrošnjim ažuriranim ArcGIS podacima šteta je od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljena na 37.482 objekta od kojih su statičari obavili pregled njih 28.192. Crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 3.357 objekta, a zbog vanjskih utjecaja koji se mogu otkloniti još 338 objekata.

Sisak: Štete od potresa na utvrdi Stari grad mnogo objekata U Sisku oštećeni i dijelovi kulturne baštine: 'Odluke o rušenju treba prepustiti stručnjacima, a ne stihiji'

Privremeno neuporabljivo do detaljnog pregleda je 2.834 objekta, a hitne intervencije su potrebne na dodatnih 3.374 objekta koji se također za sada ne mogu koristiti. Bez oštećenja je 638 pregledanih objekata, a tzv. zelenu naljepnicu dobilo je više od 17.600 objekata, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije.

Inače, od subote su mobilni uredi Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine počeli po Banovini prikupljati zahtjeve za obnovu. Tijekom današnjeg dana bit će prisutni u Sibiću i Glinskom Novom Selu.

OGLASILE SE SIRENE Nestali začas: Kontroliranim detonacijama srušeni dimnjaci Ciglane na Črnomercu

Službenici će tu na terenu od 10 sati pomagati građanima popunjavati zahtjeve za obnovu i rješavati druga pitanja administrativne naravi. Građani će samo uz predočenje osobne iskaznice i ispunjavanje jednostavnog obrasca moći pokrenuti postupak obnove sustavom koji je izravno povezan s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka. Zahtjeve za obnovom objekata na potresom pogođenom području nužno je popuniti najosnovnijim podacima podnositelja.

Video: Srušeni dimnjaci Ciglane na Črnomercu

UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati