Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nestali začas: Kontroliranim detonacijama srušeni dimnjaci Ciglane na Črnomercu

Srušeni su u svega 20 sekundi kontorliranim detonacijama. Nakon toga oglasila se sirena.
21. veljače 2021. u 12:39 23 komentara 20237 prikaza
Pogledajte galeriju 1/28

Dva dimnjaka napuštenog industrijskog kompleksa stare ciglane na Črnomercu uklonjeni su miniranjem danas u podne. Dimnjaci su u lanjskim potresima 22. ožujka i 29. prosinca pretrpjeli oštećenja nosive konstrukcije koja su im narušila stabilnost te su zbog toga predstavljali opasnost za ljude u blizini.

Sisak sisačko-moslavačka županija Pristigli podaci iz županije: Konačno se zna koliko je objekata oštećeno u potresu

Rušenje, odnosno faze miniranja bile su popraćene zvučnim signalima, a samo miniranje nije prouzročilo prevelik prasak. Dimnjaci su se planirano istovremeno urušili, a izvođači i okupljeni građani rušenje su popratili pljeskom. Nakon miniranja, prašina se nakratko dignula u zrak.

 

Tijek događanja:

12:35 - Niti pola sata nakon ekaplozije, život se vratio u normalu na Črnomercu. Tramvaji i autobusi počeli su voziti, a Super Konzum se otvara u 13 sati.

12:05 - Dimnjaci su srušeni u svega 20 sekundi kontorliranim detonacijama. Nakon toga oglasila se sirena.

12:00 - Uskoro počinje rušenje dimnjaka, a prijenos možete uživo pratiti ovdje ili na našoj Facebook stranici.

11:50 - Prije rušenja nekoliko građana je prosvjedovalo protiv gradonačelnika Milana Bandića.

 | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 21..02.2021. Zagreb - Na lokaciji bivsih ciglana Zagreb, pored okretista tramvaja na Crnomercu nalazi se napusteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka. Dimnjaci se nalaze na istocnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pecima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istocnog dimnjaka 62.2 m. Uslijed potresa 22. ozujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su osteceni. Zbog ostecenja narusena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomicnog ili cjelovitog rusenja zbog cega ce izvesti kontrolirano rusenje.Prije rusenja nekoliko gradjana je prosvjedovalo protiv aktualnog gradonacelnika Milana Bandica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

 | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 21..02.2021. Zagreb - Na lokaciji bivsih ciglana Zagreb, pored okretista tramvaja na Crnomercu nalazi se napusteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka. Dimnjaci se nalaze na istocnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pecima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istocnog dimnjaka 62.2 m. Uslijed potresa 22. ozujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su osteceni. Zbog ostecenja narusena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomicnog ili cjelovitog rusenja zbog cega ce izvesti kontrolirano rusenje.Prije rusenja nekoliko gradjana je prosvjedovalo protiv aktualnog gradonacelnika Milana Bandica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

11:00 - Za sat vremena uklanjamo dimnjake. Pripreme su trajale 20-ak dana. Pripreme su protekle bez ikakvih problema. Ne očekujemo sigurnosne, niti tehničke probleme. Pripreme su bile više emotivno zahtjevne nego tehnički zahtjevne. Sa tehničkog aspekta napravili smo sve. Uklanjanje je uvijek emotivnija radnja nego gradnja. Detonatori su spojeni, oba dimnjaka uklanjamo u istom trenutku. Trebali bi pasti prema sjeveru. Ne očekujemo veliki udar niti veliki zračni val - rekao je glavni projektant Nikola Miletić i dodao:

- Najzahtjevnije je bilo predvidjeti kako će se dimanjaci ponašati. Dimnjaci su na širem području, pa je bilo lako osigurati sigurnosnu zonu. Nismo imali previše ovakvih iskustava, jer se na svu sreću danas puno više gradi, a ne ruši. Sve za sada ide po planu. Očekujem kontroliranu eksploziju - dodao je.

10:50 - Na Črnomercu vlada tišina, autobusne i tramvajske stanice su prazne, a čitav prostor ogradjen je trakama i čuvaju ga pripadnici zagrebačke policije. U 10.50 u ime investitora obratili su se Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevine. Govorit ce i Božidar Kočet, direktor Geotehne te prof. dr. sc Mario Dobrilović, profesor s Geotehnoloskog fakulteta.

10:30 - Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije, dimnjaci Ciglane Črnomerec bit će srušeni danas u 12 sati. Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks sa dva dimnjaka na adresi Ilica- Ciglanska ulica 7. Na terenu su radnici Geotehne i Kap4, tvrtki zaduženih za rušenje, a pod rotirkama su stigla i dva vatrogasna kamiona.

------------------------------------------

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu- visina zapadnog dimnjaka je 49,8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62,2 metra. Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa će se u nedjelju, 21. veljače 2021. izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta "Ciglane nekretnine" d.o.o.

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju.

1 / 10
21..02.2021. Zagreb - Na lokaciji bivsih ciglana Zagreb, pored okretista tramvaja na Crnomercu nalazi se napusteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka. Dimnjaci se nalaze na istocnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pecima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istocnog dimnjaka 62.2 m. Uslijed potresa 22. ozujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su osteceni. Zbog ostecenja narusena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomicnog ili cjelovitog rusenja zbog cega ce izvesti kontrolirano rusenje. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

"Za potrebe izvođenja radova uklanjanja dimnjaka na lokaciji Ilica 288, objekta Stare ciglane, u nedjelju, 21. veljače od 11,45 do 12,15 sati biti će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati", izvijestili su.

Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, zamolili su da do 11,45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Građane su također zamolili da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka. Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka.

OBNOVA JE PRILIKA Vodeći eksperti odgovorili na 6 ključnih pitanja: Ovo je naš plan za spas Banovine

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova biti će: Ilica - Oranice - Zagrebačka cesta - Prilaz baruna Filipovića i Ilica - Selska cesta - Zagorska - Tomislavova - Zagrebačka cesta - Oranice - Ilica.

Tijekom radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad), te djelatnici prometnog redarstva, priopćeno je.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar Drago2603
  Drago2603:

  Profesionalno obavljen posao.Neće sad prijetiti os samourušavanja,svim koji negativno komentiraju poručujem neka pogledaju da se i u svijetu ruše po svijet ovakvi dimnjaci ako je potreba rade se novi s odgovarajućim sistemima koji idu uz njih.

 • Yeah:

  Bravo dečki!

 • atlantisind:

  Pokrali su sta se moglo a sada samo ruse sto je ostalo.