Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djecu se ne smije tući ni zbog vjere

Bilo kakvo tjelesno kažnjavanje djece pa i “iz ljubavi” nedopustivo je, presudio je Europski sud za ljudska prava
30. ožujka 2018. u 11:33 16 komentara 1179 prikaza
Ilustracija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava je, odgovarajući na pitanje o odgojnoj metodi koja se temelji na izreci “batina je izašla iz raja”, presudio u korist djece. Bilo kakvo tjelesno kažnjavanje djece, pa i kad to roditelji čine “iz ljubavi” prema djetetu kako bi ga disciplinirali ili odgojili, nedopustivo je. Pa i ako je pokriće za takav tretman u religijskim uvjerenjima. Četiri njemačke obitelji tražile su da ESLJP zaštititi njihova obiteljska, roditeljska i religijska prava, ali ESLJP je presudio kako je bilo legitimno i nužno što su im njemačke državne vlasti oduzele djecu, jer se to pokazalo ipak manje štetnim nego da su nastavila živjeti s njima s obzirom na odgojne metode koje primjenjuju.

elektrošoker Priznanje snimljeno 'Tata iz pakla' djecu 'disciplinirao' elektrošokerom: 'To ih ne boli'

Oduzeto 42 djece

Stotinjak njemačkih policajaca 5. rujna 2013. u šest ujutro interveniralo je u dvije zajednice Crkve 12 plemena kako bi 42 djece prisilno smjestili u udomiteljske obitelji. Još je 15 djece i danas odvojeno od roditelja. Intervencija države uslijedila je nakon što je novinar RTL-a Wolfram Kuhnigk u tajnoj akciji postavio skrivene kamere koje su u dva dana snimile 81 slučaj šibanja djece po stražnjici, pa i u dobi od tri godine. Dvojica dječaka u deset minuta tri puta su šibana po stražnjici. Djeca su se pri tomu morala nagnuti s rukama prema podu i uzdignute stražnjice pa bi im žene (uglavnom to nisu bile majke) spustile odjeću kako bi ih išibali. Ta odgojna metoda primjenjivana je i u kotlovnici škole organizirane unutar zajednice “12 plemena”. Stručnjakinja i dužnosnik ureda za mladež bili su šokirani snimkama, premda je unazad deset godina bilo sumnji, ali nikad dokazanih. Međutim, niti na jednom djetetu nisu nađeni tragovi nasilja, odnosno i stručnjaci su utvrdili da se roditelji inače s ljubavlju odnose prema djeci. Štoviše, roditelji su se pozivali na svoja kršćanska uvjerenja i život po biblijskim principima koji od njih traže da djecu odgajaju i discipliniraju kad nešto pogriješe, tretmanom šibom ili štapom. Štoviše, neki su članovi “12 plemena” govorili: “Ne poričemo to i ako zbog toga trebamo otići u zatvor, učinit ćemo to jer znamo da radimo ispravnu stvar.”

“12 plemena” religiozni je kult koji je 1973. utemeljen u Americi i proširio se u desetak zemalja. Žive po strogim pravilima utemeljenim na ljubavi prema Bogu, a šibanje neposlušne djece jedno je od njihovih temeljnih religijskih uvjerenja vezano za odgoj djece.

Dječak oprez! Dječaci izloženiji seksualnom zlostavljanju na internetu od djevojčica

Nakon državne intervencije dio roditelja pokrenuo je postupke kako bi dokazali da imaju pravo odlučivati o zdravlju, školovanju i odgoju svoje djece.

Ali, njemačke vlasti su upravo zbog njihovih religijskih uvjerenja zaključile kako postoji razumna vjerojatnost da će i dalje primjenjivati nasilne odgojne metode, pa da im stoga djeca ne mogu biti vraćena. Među oduzetom djecom bilo je i 20-mjesečno dijete pa je majci dopušteno da ga svakodnevno posjećuje radi dojenja, a u odnosu na četveromjesečno dijete i majka je smještena s djetetom. I djeca su svjedočila da su bila svakodnevno šibana. Djevojčice bračnog para Pingen željele su se viđati s roditeljima, ali izabrale su da žive s udomiteljima.

Dijete se može i oduzeti

Sudski vještak utvrdio je kako je tjelesno kažnjavanje ponižavajuće i opasno za razvoj djeteta i može izazvati psihološke probleme. Roditelji su tomu suprotstavili stav svoga stručnjaka, ali njegove kritike službenog eksperta sud nije uzeo u obzir. Roditelji su tvrdili kako je odvajanje djece od roditelja za njihov razvoj puno opasnije nego njihova odgojna metoda, te da su zapravo diskriminirani kao članovi “12 plemena”.

ESLJP se pozvao i na međunarodne dokumente koji zabranjuju svaki oblik nasilja nad djecom, fizičkog i psihičkog, te da kako god lagani bili, nisu prihvatljivi. Roditeljska praksa “šibanja” djece, predstavlja dovoljno težak razlog za oduzimanje djeteta i podvrgavanje institucionaliziranoj skrbi, koliko god i to bilo štetno za dijete. I u Hrvatskoj je zabranjeno da roditelji tjelesno kažnjavaju dijete ili ponižavajuće postupaju prema njemu, te ga moraju štititi od takvih postupaka drugih osoba.

hitna pomoć Nije preživio Šokantan slučaj u Crnoj Gori: preminula beba, uhićeni roditelji Obitelj Turpin Nitko nije znao Uhićeni roditelji iz pakla: 13-ero djece držali u zatočeništvu, izgladnjivali ih i vezali David i Louise Turpin NISU SE MOGLI TUŠIRATI Otkrivaju se detalji slučaja koji je šokirao Ameriku: Djeca okovana za krevet, prljava i pothranjena...
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Andro:

  Dosta terorizizanja pomahnitale manjine. Dosta nastranosti i kretenizma. Djete odgaja njegova obitelj. Bezazlena šiba je itekako dozvoljena. Ozbiljna maltretiranja bilo koga su neprihvatljiva.

 • Avatar Carlton
  Carlton:

  Ali zato vas policija smije umlatiti ko vola u kupusu. Hrvatska, njemačka, svejedno

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  A da država odmah uzme djecu pa ih sama odgaja, kao u Sj. Koreji?