Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fakulteti

Diplomski studij studenti će plaćati i deset tisuća kuna?!

\'16.05.2009 Zagreb - Prosvjed studenata zbog uvodjenja placanja skolarina .Prosvjed je krenuo od Filozofskog fakulteta prema trgu bana j. jelacica Photo: Danko Vucinovic/24sata\'
Danko Vučinović/24sata\'
08.09.2010.
u 23:15

Besplatni diplomski studij uveden je poslije najvećeg prosvjeda studenata, a država se sada želi riješiti utega od 100 milijuna kn

Što je do jučer bilo besplatno, preko noći bi moglo postati poprilično skupo. Čini se da je taj scenarij postao pravilo kad je posrijedi hrvatsko školstvo. Pogotovu ono visoko.

Udar na džepove

Najnoviji udar na džepove prijeti studentima diplomcima, odnosno njihovim roditeljima jer se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) još, iako je 9. rujna, nije izjasnilo kani li financirati četvrtu i petu godinu koja počinje za mjesec dana. Besplatne diplomske studije uveo je bivši ministar Dragan Primorac poslije najvećega studentskog prosvjeda od osamostaljenja, a njegov nasljednik Radovan Fuchs tog se "utega" teškog samo 100 milijuna kuna nastoji riješiti na sve moguće načine. Tako se sada već naveliko šuška kako će MZOŠ financirati diplomske samo najboljima, a da će svi ostali svoje školarine ipak plaćati.

Među studentima koji završavaju treću preddiplomsku godinu već je zavladala panika. Sve je više i onih koji razmišljaju o odustajanju od studiranja ako država ne nađe za njih obećani im novac. Najveća panika zavladala je na Sveučilištu u Zagrebu koje je odbilo čekati konačnu odluku MZOŠ-a te je natječaj za diplomce, samim time i školarine, već objelodanilo i pri tome nije uzelo u obzir ni krizu ni to da je u Hrvatskoj 280.000 nezaposlenih. Kako drukčije objasniti to da su neki fakulteti, poput Fakulteta političkih znanosti, maksimalan iznos svoje školarine za diplomce povisili, i to čak dvije tisuće kuna u odnosu prema školarini od 5500 kuna koliko plaćaju preddiplomci.

– Činjenica je da ministarstvo neprestano odgađa odluku, a mi smo smatrali kako je naša dužnost studente obavijestiti kako stvari stoje i reći im kolike će im biti školarine ako ministarstvo odustane od financiranja diplomskih studija. Ako neki fakultet naplati diplomcu školarinu, a MZOŠ odluči financirati diplomske studije, novac će im biti vraćen – objašnjava Bjeliš.

Nade još ima

No sumnja da će ishod za studente biti pozitivan s obzirom na to da, kako kaže, proučavajući rebalans proračuna, nije vidio da ministarstvo ima rješenje. Njegov riječki kolega Pero Lučin ipak je optimističniji i vjeruje kako će se novac na kraju naći. Tome se nada i predsjednik Studentskoga zbora u Zagrebu Ivan Bota.

– Općenit je stav svih nacionalnih studentskih zborova da prva godina preddiplomskih i diplomskih godina mora biti besplatna za sve, a za više se godine mogu uvesti kriteriji po kojima bi netko zadržavao to prava ili ga gubio. Za školarine koje je za diplomce već uvelo Sveučilište u Zagrebu mogu jedino reći da su nepravedne i nepoštene, a s obzirom na situaciju u državi bit će velik udar na studentske džepove, kaže Bota. Što će na kraju politika odlučiti trebalo bi se znati u ponedjeljak kada se održava Rektorski zbor. Mi odgovor od MZOŠ-a nismo dobili.

 

Komentara 41

DU
Deleted user
12:49 09.09.2010.

besplatno školovanje za sve besplatno studiranje za sve koji daju ispite na vrijeme

OB
-obrisani-
13:02 09.09.2010.

09.09.2010. u 12:49h gegan je napisao/la: besplatno školovanje za sve besplatno studiranje za sve koji daju ispite na vrijeme \"\"\"\"\"\"VRIJEME prouzrokuje stres a ne kvalitet. Na zapadu studenti prekidaju studij i po godinu dana kako bi dobili na vremenu i kvalitetno pripremili se za ispite.

DV
djon vejn
11:15 09.09.2010.

A sta ces,i ja sam placao 7 000 kn godisnje pa nisam kukao!!!!!Ne moze sve biti besplatno(hrana,prijevoz)....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije