Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Diplomski studij studenti će plaćati i deset tisuća kuna?!

Besplatni diplomski studij uveden je poslije najvećeg prosvjeda studenata, a država se sada želi riješiti utega od 100 milijuna kn
08. rujna 2010. u 23:15 41 komentara 93 prikaza
\'16.05.2009 Zagreb - Prosvjed studenata zbog uvodjenja placanja skolarina .Prosvjed je krenuo od Filozofskog fakulteta prema trgu bana j. jelacica Photo: Danko Vucinovic/24sata\'
Foto: Danko Vučinović/24sata\'

Što je do jučer bilo besplatno, preko noći bi moglo postati poprilično skupo. Čini se da je taj scenarij postao pravilo kad je posrijedi hrvatsko školstvo. Pogotovu ono visoko.

Udar na džepove

Najnoviji udar na džepove prijeti studentima diplomcima, odnosno njihovim roditeljima jer se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) još, iako je 9. rujna, nije izjasnilo kani li financirati četvrtu i petu godinu koja počinje za mjesec dana. Besplatne diplomske studije uveo je bivši ministar Dragan Primorac poslije najvećega studentskog prosvjeda od osamostaljenja, a njegov nasljednik Radovan Fuchs tog se "utega" teškog samo 100 milijuna kuna nastoji riješiti na sve moguće načine. Tako se sada već naveliko šuška kako će MZOŠ financirati diplomske samo najboljima, a da će svi ostali svoje školarine ipak plaćati.

Među studentima koji završavaju treću preddiplomsku godinu već je zavladala panika. Sve je više i onih koji razmišljaju o odustajanju od studiranja ako država ne nađe za njih obećani im novac. Najveća panika zavladala je na Sveučilištu u Zagrebu koje je odbilo čekati konačnu odluku MZOŠ-a te je natječaj za diplomce, samim time i školarine, već objelodanilo i pri tome nije uzelo u obzir ni krizu ni to da je u Hrvatskoj 280.000 nezaposlenih. Kako drukčije objasniti to da su neki fakulteti, poput Fakulteta političkih znanosti, maksimalan iznos svoje školarine za diplomce povisili, i to čak dvije tisuće kuna u odnosu prema školarini od 5500 kuna koliko plaćaju preddiplomci.

– Činjenica je da ministarstvo neprestano odgađa odluku, a mi smo smatrali kako je naša dužnost studente obavijestiti kako stvari stoje i reći im kolike će im biti školarine ako ministarstvo odustane od financiranja diplomskih studija. Ako neki fakultet naplati diplomcu školarinu, a MZOŠ odluči financirati diplomske studije, novac će im biti vraćen – objašnjava Bjeliš.

Nade još ima

No sumnja da će ishod za studente biti pozitivan s obzirom na to da, kako kaže, proučavajući rebalans proračuna, nije vidio da ministarstvo ima rješenje. Njegov riječki kolega Pero Lučin ipak je optimističniji i vjeruje kako će se novac na kraju naći. Tome se nada i predsjednik Studentskoga zbora u Zagrebu Ivan Bota.

– Općenit je stav svih nacionalnih studentskih zborova da prva godina preddiplomskih i diplomskih godina mora biti besplatna za sve, a za više se godine mogu uvesti kriteriji po kojima bi netko zadržavao to prava ili ga gubio. Za školarine koje je za diplomce već uvelo Sveučilište u Zagrebu mogu jedino reći da su nepravedne i nepoštene, a s obzirom na situaciju u državi bit će velik udar na studentske džepove, kaže Bota. Što će na kraju politika odlučiti trebalo bi se znati u ponedjeljak kada se održava Rektorski zbor. Mi odgovor od MZOŠ-a nismo dobili.

 

Kako objasniti... ALEKSA BJELIŠ

Kako objasniti...

ALEKSA BJELIŠ rektor Sveučilišta u Zagrebu: \"Ministarstvo nam duguje još 11,4 milijuna kuna za aktualne diplomce\"

PERO LUČIN rektor Sveučilišta u Rijeci: \"Nismo željeli raspisati natječaj dok ne znamo što će biti s financiranjem\"

IVAN BOTA predsjednik Studentskog zbora Zagreb: \"Predložene školarine udar su na džepove studenata. Nisu pravedne ni poštene\"

 

Školarine za diplomce 1. Umjetni

Školarine za diplomce

1. Umjetničke akademije      9240 kuna

2. Medicina                               9240 kuna

3. Matematika                          8000 kuna

4. Arhitektura              7200 – 7500 kuna

5. Građevina                             7100 kuna

6. Grafika                                   7200 kuna

7. Rudarstvo                             7000 kuna

8. Politologija i novinarstvo    7500 kuna

9. Ekonomija                            6500 kuna

10. Filozofski                             4000 kuna

Sveučilište u Zagrebu

Jedino je odbilo čekati odluku resornog ministarstva te je odredilo iznose školarina

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Deleted user:

    besplatno školovanje za sve besplatno studiranje za sve koji daju ispite na vrijeme

  • -obrisani-:

    09.09.2010. u 12:49h gegan je napisao/la: besplatno školovanje za sve besplatno studiranje za sve koji daju ispite na vrijeme \"\"\"\"\"\"VRIJEME prouzrokuje stres a ne kvalitet. Na zapadu studenti prekidaju studij i po godinu dana kako bi dobili na vremenu i ... prikaži još! kvalitetno pripremili se za ispite.

  • djon vejn:

    A sta ces,i ja sam placao 7 000 kn godisnje pa nisam kukao!!!!!Ne moze sve biti besplatno(hrana,prijevoz)....