Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u un-u

Diplomat EU: Jedva čekamo da na ljeto završi Jeremićev mandat

vijeće sigurnosti
Reuters
10.04.2013.
u 16:43

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, koji je sjedio do Jeremića, održao je uvodni govor u kojem je snažno podržao i pohvalio rad Haaškog i drugih tribunala

''Vjerujem da ne može biti zabranjenih sadržaja za raspravu u Ujedinjenim narodima. Ovo će biti debata o radu međunarodne pravde." Tim je riječima Vuk Jeremić, predsjednik Opće skupštine UN-a, u srijedu ujutro otvorio tematsku sjednicu pod nazivom "Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarenju pravde i pomirenja između naroda". 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, koji je sjedio do Jeremića, održao je uvodni govor u kojem je snažno podržao rad Haaškog i drugih tribunala i pohvalio njihov rad. 

– Moramo podržati ICTY na način da poštujemo njihove odluke, da implementiramo te odluke i branimo sud od onih koji ga žele diskreditirati zbog njihovih političkih interesa – poručio je Ban Ki-Moon i nakon toga napustio sjednicu, a strani novinari komentirali su da nije želio slušati govore srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i predsjednika Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. Oni su, zaključuje se iz njihovih govora, potpuno pod kontrolom Jeremića napali rad Haaškog suda. 

– Je li sud pojedinim presudama traumatizirao žrtve i udaljio nas od pomirenja, vodi li nas u prošlost ili pomirenju naroda... teška su pitanja na koja danas, bojim se, ne možemo dati konačne odgovore. Nezadovoljstvo pojedinim presudama postoji kod sva tri konstitutivna naroda koja imaju različita mišljenja o radu Tribunala – rekao je Radmanović. 

Srbijanski predsjednik Nikolić prisjetio se i logora Jasenovac u NDH te oštro osudio rad suda govoreći na srpskom jeziku. Hrvatski veleposlanik Ranko Vilović govorit će na sjednici i zastupati stav naše zemlje koja podržava rad Haaškog tribunala. Hrvatski državni vrh procijenio je da treba sudjelovati u debatskoj sjednici isključivo u rangu veleposlanika te u New York nisu otputovali ni predsjednik Josipović, koji je pozvan, ali ni hrvatski ministar pravosuđa. Hrvatska će odgovoriti srbijanskom predsjedniku i predsjedniku Predsjedništva BiH, a Vilović je peti govornik na sjednici. Vuk Jeremić je, podsjetimo, nakon oslobađajuće pravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u studenome prošle godine, koju je nazvao nepravednom, a Haaški sud pristranim jer "osuđuje samo Srbe" iz ureda predsjednika Opće skupštine krenuo samostalno u pohod koji je na Twitteru nazvao "obranom nacionalnih interesa Srbije" te organizirao tematsku sjednicu na simboličan datum – 10. travnja, nadajući se da će u budućnosti Srbi prepoznati njegov trud i nagraditi ga na izborima. Jeremić je sjednicu podijelio na tri dijela. U prvom koji je počeo u deset sati ujutro po američkom vremenu sudjeluju predstavnici država, uglavnom na razini stalnih veleposlanika, a samo Srbiju predstavlja predsjednik Tomislav Nikolić i bosanskohercegovački predsjedatelj Predsjedništva Nebojša Radmanović. 

U drugom dijelu predviđene su dvije panel-diskusije na kojima će govoriti predstavnici nevladinih organizacija i gosti iz Srbije, a Hrvatska će svoja mjesta ostaviti praznima jer ne želi sudjelovati u "jednodnevnoj paradi" Vuka Jeremića čije su namjere pročitali svi u UN-u, od Washingtona do Bruxellesa. Koristeći izgovor da bošnjačke i hrvatske udruge žrtava nisu članice međunarodne UN-ove asocijacije udruga, Jeremić nije dopustio njihovo sudjelovanje na tematskoj sjednici, ali je u dvoranu uveo Savu Štrbca i Darka Trifunovića, koji tvrdi da je u Srebrenici stradalo "samo 100 Bošnjaka" Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i predsjednica Udruženja Pokreta majki Srebrenice i Žepe Munira Subašić i Nikola Findak, član Udruženja žrtava i svjedoka genocida nisu dobili pravo glasa na Jeremićevoj debati pa će cijelu korespondenciju s Vukom Jeremićem i njegovu manipulaciju funkcijom pokazati Ban Ki-Moonu, glavnom tajniku UN-a. Da bi omogućili javnosti da čuje i njihov stav, stalna misija Jordana i Lihtenštajna u Ujedinjenim narodima organizirala im je susret s novinarima.

– Kad smo podržali izbor Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN-a, vjerovali smo da će kao mlad i obrazovan čovjek biti širokih pogleda i surađivati sa svima te da će Srbija, koja je izgubila na svakom polju, od ratnog do teritorijalnog znati cijeniti diplomatsku šansu koju su dobili. Duboko smo razočarani jer je Jeremić svoj kabinet na East Riveru pretvorio u srpsku utvrdu, on se isključivo bavi problemima svoje zemlje, ignorira sve druge, manipulira ugledom Svjetske organizacije i svi jedva čekamo da njegov jednogodišnji mandat na ljeto završi – rekao je za Večernji list diplomat iz EU.

>>Odbijenica: 'Nećemo sudjelovati u Jeremićevu showu!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije