Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost za mlade u Vukovaru

Đikić: Mladi se ne trebaju bojati korone, naučili smo kako se bolest može kontrolirati

Vukovar: Ivica Puljak i Ivan Đikić na manifestaciji Znanost za mlade
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
11.09.2020.
u 14:14

Na upit o cjepivima o kojima se toliko priča, Đikić je kazao kako postoji osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima te da je to vrlo pozitivan rezultat. Pozitivno je govorio i o ruskom cjepivu za koje je većina znanstvenika bila kritičnog mišljenja s obzirom na to da nisu postojali svi podaci.

Mladi se ne trebaju bojati koronavirusa. Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati. Sve to omogućuje normalan život, boravak u školama za djecu i normalne aktivnosti u gospodarstvu, rekao je svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić na manifestaciji ''Znanost za mlade'' u Vukovaru, koja je održana na temu „Izazovi civilizacije u vrijeme COVID-19''.

Govoreći o epidemiji, Đikić je rekao kako je izrazito važno iznositi samo provjerene znanstvene činjenice kako bi se mogli poduzimati daljnji koraci u borbi protiv virusa. Važan je kritički stav ljudi. Kazao je i kako su zbog svega što se događa u sklopu epidemije posebno osjetljiva djeca, i to prije svih onda od 10 do 15 godina.

– Naša je obveza da djeci osiguramo sigurne škole i normalno obrazovanje. Ako to ne napravimo, sigurno će biti posljedica po njih. Oni moraju u školi ne samo obrazovati se i odgajati nego je važan i socijalni ambijent, odnosno da se međusobno igraju. Moraju se poduzeti sve mjere kako se virus ne bi širio u školama – istaknuo je Đikić.

Na novinarski upit sprema li nam se, s obzirom na kontinuirani rast broja zaraženih, na jesen novi lock down, Đikić je rekao kako mediji na temu korone izvještavaju po principu toplo – hladno. Prema njegovim riječima, ljetos je sve bilo lijepo i nije bilo virusa, a sada je odjednom virus svuda među nama. Ističe kako je odgovornost medija i svih onih koji vode borbe protiv virusa COVID-19 da iznose točne podatke, ali i da su otvoreni kritici zbog mjera koje su donesene, nisu donesene i možda će biti donesene.

– Situacija danas nije puno lošija nego prije mjesec dana. Meni je opasnije bilo prije mjesec dana kada smo bili opušteni i govorili kako nema virusa, a imali smo milijun turista. Zbog toga danas i imamo ovoliki broj zaraženih. Hrvatska je danas na četvrtom mjestu po broju umrlih na 100.000 stanovnika, što nije ni blizu onome čemu smo se nadali u proljeće kada smo bili na začelju te tablice – rekao je Đikić.

Govoreći o mjerama koje nisu bile dobre, ponovio je kako smo prelagano otvorili granice i imali preagresivni turizam kalkuliran s rizikom ili bez njega. Mišljenja je kako je trebalo bolje reagirati na dolazak tolikog broja turista, osigurati više mjesta za testiranje, ali i više testiranja, kao i da prihvaćamo podatke koji su nam dolazili izvana.    

Govorio je i o kaosu s mjerama koje se donose, tipa da se prije maske nisu trebale nositi, a sada se moraju i slično, rekavši kako se mjere na osnovu podataka koje dobivaju nadležni uvijek mogu mijenjati, ali i da javnost i mediji ne trebaju preispitivati svaku novu mjeru je li ona ispravna ili nije. Prema njegovim riječima, neophodno je da se poboljša komunikacija između stožera i građana i da vlada povjerenje u sustav bez kojega je nemoguća borba protiv virusa. Smatra i kako nije potrebno organizirati svaki dan konferencije za medije na kojima se govori o epidemiji, ali i da podaci o broju zaraženih i umrlih moraju biti dostupni u svakom trenutku za sve one koji takve podatke žele znati.  

Na upit o cjepivima o kojima se toliko govori, Đikić je kazao kako postoji osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima te da je to vrlo pozitivan rezultat. Pozitivno je govorio i o ruskom cjepivu za koje je većina znanstvenika bila kritičkog mišljenja s obzirom na to da nisu postojali svi podaci.

– Prošlog tjedna objavljeni su u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana. Dobro je i što se dogodilo u Oxfordu jer se radi vrlo kritično. To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će cjepiva koje prime biti djelotvorna i neštetna – zaključio je Đikić.

 

Komentara 11

SI
sisavac
14:51 11.09.2020.

on je stand up komičar, ili što? prodaje paštete, pa iz svake skače? ne kužim, on je neki stručnjak za viruse, epidemije? nije?! molekularni... specijalizacija rak... hm.. im li on uopće kvalifikacije javno nešto objavljivati u vezi virusa, epidemija, pandemija..? jel ove izjave objavljuje gdje u njemačkom tisku? zašto se tamo ne drzne kritizirait državu, mjere.. nego nama soli pamet, a otišao je van, tamo zarađuje. pitam zato jer se prečesto kod nas njega citira, pita nešto, a u dw, bildtu, sz, nije beknuo ni jedno slovo po ovom pitanju. nek nas pusti na miru, nek već jednom napravi lijek za rak, 25 godina objavljuje svako malo nova otkrića, kao da neki arheolog, paleontolog, 25 godina iskopava jednog mamuta, pa svake godine objavi da je iščeprkao neku kost, sad bedrenu, sad rebro, pa zdjelicu, nožni prst, kralježak. ima takav posla za cijeli radni vijek.

BI
Binga01
14:21 11.09.2020.

Kad se on stigne baviti svojim poslom? Gori je od svih influencera zajedno.

Avatar renac
renac
15:52 11.09.2020.

Nisi ti dikicu masone Gosp.Sladoljevu ni do koljena,tebe placaju raznorazne skupine ajde ti u sugavu eu pa tame njajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije