Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

DIHK potvrdio: 'Brzi oporavak njemačkog gospodarstva je malo vjerojatan'

German-Greek Economic Forum
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
1/3
30.06.2020.
u 12:44

Njemačka planira uvesti poticaje u vrijednosti većoj od 130 milijardi eura kako bi ublažila utjecaj pandemije

Dvije trećine njemačkih tvrtki očekuje povratak u normalu najranije 2021. godine, pa je brzi oporavak njemačkog gospodarstva od utjecaja pandemije koronavirusa malo vjerojatan, priopćilo je u utorak Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora DIHK.

"Oporavak u obliku slova V otpada", priopćio je DIHK  dodajući da njegovo istraživanje 8.500 tvrtki potvrđuje prognozu o 10-postotnom padu njemačkog gospodarstva ove godine.

Udruga je dodala da ove godine četiri od pet tvrtki očekuje pad prodaje.

"Ovi brojevi pokazuju veliku nesigurnost među našim kompanijama", priopćio je DIHK.

Njemačka planira uvesti poticaje u vrijednosti većoj od 130 milijardi eura kako bi ublažila utjecaj pandemije, uključujući privremeno smanjenje poreza na dodanu vrijednost i sredstva za spašavanje malih tvrtki od bankrota.

Iz DIHK-a su priopćili da su premošćivanje i poticaji važni, ali pozivaju na oprez.

"Za tvrtke ništa nije važnije od mogućnosti da same mogu generirati prodaju", zaključuju u DIHK-u.

Komentara 2

ZA
Zapadnjak
16:32 30.06.2020.

U Njemackoj se predvida pad od 10 posto bdp-a - cinjenica je da njemacka ina udio izvoza u bdpu iznadprosjecan, a koronakriza je poremetila globalnu trgovinu i to je jedan od razloga zasto bi mozda eventualno Njemacka mogla imati iznadprosjecan pad bdp-a... unatoc tome, cini mi se da je turizam jos pogodeniji kao gospodarska grana i kad uzmem u obzir udio turizma u nasem bdp-u i usporedim procjene pada naseg bdp-a oko 9 posto s ovim njemackim od 10 posto dobijem dojam da se logika ne uklapa... drugim rijecima, nazalost lako je moguce da ce sljedeca procjena nakon sto rezultati drugog kvartala budu dostupni biti talva da je ovih nasih minus 9 posto bilo optimisticno i da nas nazalost ceka pad od iznad 10 posto... da budem iskren, ukoliko pad zaista bude tako visok ne vjerujem da cemo moci vise od pola tog pada nadoknaditi u 2021 i onda se vratiti na pretkriznu razinu u 2022 sto je nekakav sadasnji plan...

MP
Miroslav.P
13:02 30.06.2020.

Pustite DIHK lako je za Njemacku stace bit od drugi ako se Njemac neoporvi. Ili Rusija koja ima sve na ovom svjetu. Ove god usjevi zitarica nikad veci prinosi u povjest ovdje sve buja i raste.Nekima neodgovara spoj Njemac ekonomije i Rus energetike i program u svemir. Ali toje neminovno. Gledam ovdje na TV u Moskvi u Americi je kaos Ljudi bez zdrat zastite i krova nad glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije