Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje za Brexit

'Digitalnim Estoncem' postao i 31 Hrvat s e-državljanstvom

Estonian President Kersti Kaljulaid during her meeting with Speaker of the Parliament Maria Lohela at the Finnish Parliament in Helsinki, Finland October 20, 2016. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto/ via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/PIXSELL
16.11.2016.
u 06:33

Estonija je zemlja koja odavno razvija svoju digitalnu strategiju koja se očituje i u uvođenju servisa za strane državljane

Dolazite li iz zemalja engleskoga govornog područja, mogli biste ovih dana imati problema. Ako ste stanovnik Velike Britanije, moglo bi vam se uskoro dogoditi da izgubite povlastice koje donosi Europska unija. Jer, kako stvari stoje, Brexit se neumitno približava. Ako pak živite na tlu Sjedinjenih Država, možda vam je zasmetala pobjeda Trumpa, ali još ne želite otići. Jedino ne biste novom predsjedniku ostavljali baš toliko novca. Postoji rješenje.

Jednostavna prijava

Estonija od 2014. nudi program e-residency. Za stotinu eura koliko estonska vlada naplaćuje pristupanje tom programu možete postati digitalni stanovnik te članice Europske unije a da je nikada niste posjetili. I uživati u baš svim poslovnim pogodnostima koje zajednica europskih država, kojoj i mi pripadamo, nudi. Sve što trebate jest popuniti digitalni obrazac, “uploadati” fotografiju i skeniranu putovnicu, uplatiti spomenuti trošak i to je to. Nakon toga će vas pozvati u najbližu estonsku ambasadu i nakon kraćeg razgovora uručiti vam karticu veličine osobne iskaznice kojom ćete ostvarivati svoja prava kao elektronički stanovnik te baltičke zemlje. Odbiti vas mogu jedino ako estonska policija uoči da iza sebe imate neku financijsku malverzaciju. Više je razloga zbog kojih se Estonija upustila u tu digitalnu avanturu. Mala je zemlja, sa samo 1,3 milijuna stanovnika, od kojih je pola njih radno sposobno. Izbjeglicama Estonija nije opcija, oni gledaju prema bogatijim zemljama. Kao i broj Hrvata, i broj Estonaca pada. Nadaju se da će programom e-residency povećati novčani tok u svojim bankama i pojačati imidž zemlje kao digitalnog pionira. A program je djelotvoran. E-stanovnici, njih gotovo 15.000, među kojima je i 31 Hrvat, otvorili su već tisuću tvrtki. Oko 60 posto prijavljenih učinilo je to iz poslovnih razloga, ostali jednostavno podupiru tu ideju. Cilj je u e-prebivalište primiti čak deset milijuna ljudi do 2025. godine. Treba podvući kako e-residency kartica ne služi kao identifikacija ili putni dokument. Inače, u Estoniji sustav e-građanin itekako živi. Državljanin Estonije ID karticom možete obaviti brojne aktivnosti, njih čak više od dvije i pol tisuće, a od toga više od 500 namijenjeno je građanima. ID karticu redovito koristi polovica estonskog stanovništva, a posjeduje je 94 posto stanovništva.

Prvi su Englez i Amerikanac

Zašto bi to nekome uopće trebalo? Recimo, ako ste iz zemlje u kojoj ne možete do kraja iskoristiti mogućnosti servisa za plaćanje poput PayPala ili Skrilla, to ćete moći u Estoniji. Ili jednostavno želite i dalje plaćati u eurima ako ste u situaciji da to u vlastitoj zemlji morate promijeniti. Papirologija je praktično nepostojeća, financijsko poslovanje njome gotovo uopće nije opterećeno, sve je digitalno. Možete potpisivati dokumente, razmjenjivati enkriptirane dokumente, prijaviti porez, zatražiti recept za lijekove. Najveća je razlika u odnosu na ono što se zove “porezna oaza” te što i dalje plaćate porez u vlastitoj zemlji. Zanimljivo, prvi je E-stonac jedan Britanac, novinar The Economista Edward Lucas, prvi koji je to pravo ostvario redovitim putem bio je Hamid Tahsildoost iz SAD-a. Za naše vlasti mogao bi biti važan podatak da se program sam financira iz prihoda ostvarenog od prijava. Tko zna, možda i naš e-građanin preraste u nešto više. Očito je da imamo od koga učiti. A sasvim je lako moguće da će svijet u bliskoj budućnosti izgledati baš ovako – živjet ćete negdje, a raditi sasvim drugdje.

Ključne riječi

Komentara 10

SP
Spezispezi
07:27 16.11.2016.

Upravo sam od Suda iz Zadra dobio odbijenicu za upis nekretnine u vlasništvo jer im uz kupoprodajni ugovor nisam poslao potvrdu o državljanstvu koju nigdje nisu niti naveli da je potrebna. Haha i mi smo tu negdje kao Estonci za otprilike milijun godina. Registar branitelja se uredno vrti po netu ali registar državljana eto još ne postoji !!!

DU
Deleted user
08:11 16.11.2016.

gdje se onda placa porez? gdje je porezna rezidentnost? sto vrijedi ta potvrda u EU? sto se sa njom moze? ima tu dosta skrivenih stavri, koje vi novinari naravno niste ni zagrebli.

Avatar nekakav
nekakav
11:06 16.11.2016.

estoniju su napustili svi koji su mogli hodati i imali dvije zdrave ruke i noge. 25% stanovništva je estoniju napustilo. sad zamislite da hrvatsku napusti milijun stanovnika u iduće dvije godine. to se dogodilo estoniji. hrvatskoj ne bude, bez brigerige budite. u estoniji, kao i u ostale dvije baltičke državice, jest bijeda i očaj. radi napada na rusiju, ovi su prestali sa njima totalno trgovati. pitajte estonske ribare kud sad idu sa ribom. nikud, propadaju. pitajte litavce kolka im je cijena plina iz lng-a. i zašto. bajke o nekakvim silnim milijardama eura prihoda od it sektora objesite mačku o rep. taj novac estonija vidla nije. a bajka o digitalnom društvu... ne znam, imaju jedan malo veći grad, i taj im je ujedno i glavni grad, ostalo je par sela, napol praznih, i još jedan grad na granici sa rusijom, kojeg su rusima uzeli nakon 2. svj. rata, i tamo je očaj, jer rusija s njima ne trguje. pišite nešto realno. dajte slike iz estonije. oni su u bivšem sssr-u najviše trošili, a puno manje proizvodili. nek vam vele kolki sad ruski izvoz ide kroz estonske luke, nekad hvaljene kao najbolje na baltiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije