Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Denoni prijava zbog 15 milijuna kuna otpremnina za 76 radnika

Željko Denona
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
25.02.2014.
u 16:45

Sumnja se da je otpuštenim radnicima uzimao dio otpremnina

Novi predsjednik uprave Autocesta Rijeka-Zagreb Josip Šala podnio je protiv svog prethodnika na tom mjestu Željka Denone kaznenu prijavu zbog isplate otpremnina za 76 radnika te državne tvrtke. Osim toga, Šala je nakon preuzimanja funkcije šefa ARZ-a Denoni dao i otkaz.

Zapošljavao nove radnike

U ARZ-u nam nisu htjeli govoriti o detaljima otkaza bivšem predsjedniku uprave uz objašnjenje da uprava nema običaj komentirati otkaze ugovora o radu ili bilo koja druga pitanja u vezi s radnim odnosom sadašnjih ili bivših radnika tvrtke. A na pitanje o kaznenoj prijavi protiv Denone odgovorili su nam da se ne mogu na taj upit očitovati.

No od upućenih u sadržaj te kaznene prijave doznajemo da se u njoj Denona tereti da je oštetio ARZ za 15 milijuna kuna, koliko je isplatio ukupno otpremnina za 76 radnika.

Naime, iako je trebao smanjiti broj zaposlenih u tvrtki, zbog čega je otpuštao radnike i davao im otpremnine, Denona je istodobno zapošljavao nove radnike. A morao je smanjiti broj radnika, sukladno odluci Vlade još iz 2010. godine da se u svim javnim tvrtkama skreše broj zaposlenih za pet posto. Denona je u to vrijeme bio član uprave ARZ-a.

No iako je poslušao tu odluku i otpustio i više od pet posto zaposlenika ARZ-a, i dalje je zapošljavao nove ljude.

A to je mogao jer one koje je otpuštao, navode upućeni, nije proglašavao tehnološkim viškom (da je to učinio, ne bi mogao zapošljavati nove ljude), nego je gotovo svima njima dao otkaz zbog, kažu naši sugovornici, trajnih promjena u karakterima i neslaganja sa svojim nadređenima. Pritom je, kako kažu upućeni u sadržaj kaznene prijave, Denona otpremnine dijelio šakom i kapom pa je njihov prosječni iznos bio čak 200.000 kuna.

Usto, u novoj upravi ARZ-a sumnjaju da je svakom radniku odobren maksimalni iznos otpremnine uz obvezu davanja dijela tog novca šefu. Denona je bio predsjednik uprave ARZ-a u zadnje dvije godine, a tvrtka, iako je morala opet smanjivati broj zaposlenih, i dalje je zapošljavala nove.

Tako je u zadnje dvije godine ARZ zaposlio 73 nova radnika, potvrdili su nam u upravi ARZ-a. Istodobno je iz tvrtke otišlo 112 radnika.

Denona se pri tome dugo opirao novom otpuštanju, pravdajući se da je on odavno smanjio broj zaposlenih.

A kad su se radile liste viška u ARZ-u, dolazilo je do takvih apsurda da su se, primjerice, dva radnika, koji su tek bili zaposleni u toj tvrtki, sa samo jednim radnim danom staža, našla u ARZ-u na listi za otkaz.

Tvrtka je prije početka restrukturiranja imala oko 730 zaposlenih, u međuvremenu je podijeljena na maticu ARZ i tvrtku kćer ARZ-ON koja je pak pripojena tvrtki HAC-Održavanje i naplata cestarine.

Linićev kadar

Denona je predsjednik uprave ARZ-a postao dolaskom Kukuriku koalicije na vlast, no u upravu te državne tvrtke ušao je još za HDZ-ove vladavine iako je član SDP-a. Slovi kao riječki kadar ministra financija Slavka Linića s kojim se i privatno druži i karta. Ministar Siniša Hajdaš Dončić ga je ipak smijenio jer nije bio zadovoljan rezultatima restrukturiranja ARZ-a.

Uz Denonu su se vezale brojne afere, a jedna od njih je i najam audija 6 koji je za njega, dok je bio predsjednik uprave, plaćao ARZ.

Iako smo nastojali od Denone čuti očitovanje na optužbe njegovih nasljednika u upravi ARZ-a, jučer nam je bio nedostupan.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:37 25.02.2014.

I opet Linic.......

DO
dosaosam
19:48 25.02.2014.

Kaj su i ovi koji su dobili otpremnine Linićevi ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije