Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA JEDAN UVJET

Dosjetili se kako će vratiti stanovnike: Prodaju kuće po 1 euro

Silicija
Tino Juric/PIXSELL
05.08.2018.
u 10:29

Kada uplate 1 euro novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati koliko god je moguće, lokalne obrtnike.

Gradske vlasti talijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cijeni od 1 eura kako bi privukle nove stanovnike u živopisni San Piero Patti, koji je opustio zbog starenja stanovništa i desetljeća emigracije. 

Kada uplate 1 euro novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati koliko god je moguće, lokalne obrtnike.

Gradić podignut na stjenovitom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina.

Gradsko vijeće toga gradića ponatog kao "Biser Nebrodija", jednoglasno je izglasalo odluku o projektu ovaj tjedan.

San Piero Patti ipak nije prvi idejni otac takve zamisli jer ju je 'ukrao' od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio interes u cijelom svijetu kada je počeo prodavati napuštene kuće za jedan euro. 

"Sve je počelo primjerom grada Gangi što je bio velik uspjeh - mnoge su kuće prodane", rekao je  Salvatore Fiore, gradonačelnik San Piero Pattija za britanski list The Telegraph.

Ključne riječi

Komentara 6

ST
Stipan
11:09 05.08.2018.

Da naši vlastodršci imaju soli u glavi mogli bi isto jer po svim obalnim mjestima ima starih urušenih kamenih kuća , koliko hoćete , koje su ruglo mjesta i Hrvatske.

DU
Deleted user
13:17 05.08.2018.

Ima srbskih kuća po Hr. koliko hoćes,samo ruglo i sramota. pa nek srbi se nesto zarade od prodaje.

NO
nogogaz
14:58 05.08.2018.

Ni za jedan euro ljudi nece zivit na balkanu....jad i tuga hr demokratije. Dok neko ne pokrene gospodarstva, skolstva, zdravstva, sociale, penzija... Trpit ce nas hrvatski covik i obitelji. Najsiromasnija država u ciloj EU tesko ce uvirirlt nekoga da mu se isplati doselit se...cak i migranti i izbjeglice nece ostat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije