Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.07.2017. u 12:54

Savezništvo je ojačalo kada je RH počela slati svoje vojnike u operacije s američkima

SAD i Hrvatska se, po svemu sudeći, u vojnom, političkom i strateškom pogledu ubrzano vraćaju na razinu savezničkih odnosa koje su imali 1995. Već nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994., kada su Sjedinjene Države pridonijele da bude prekinut neracionalni ratni sukob između Hrvata i Bošnjaka u BiH, na tim teritorijima sve jače su se oslanjale na Hrvatsku kao prvog saveznika. Zadnje ratne godine, 1995., Hrvatska je prvo vojnim oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja odradila posao za sebe, a nastavkom vojnih operacija i za BiH, pa se moglo pristupiti Daytonskom sporazumu. Koji je SAD kreirao opet najviše uz angažman Hrvatske.

U godinama koje su slijedile suradnja sa SAD-om sve je više blijedjela pa i bila dovedena potpuno u pitanje amaterskim koracima pojedinih hrvatskih vlasti koje su ili otkrivale zajedničke američko-hrvatske tajne akcije poput prisluškivanja telefonskih razgovora Slobodana Miloševića ili, na početku, pokazivale odbojnost prema sudjelovanju hrvatskih vojnika u vojnim akcijama SAD-a i NATO-a. To je sada više-manje zaboravljeno, pa su SAD i Hrvatska nastavili politički i vojno surađivati. No tek nakon što je RH počela aktivno slati svoje vojnike u operacije s američkima, makar i u neborbene misije, to je bio dokaz i poticaj za jačanje partnerstva.

U brzim promjenama geopolitika, prošle dvije hrvatske vlade proširuju polje suradnje sa SAD-om, da bi sadašnja Vlada kao svoj cilj istaknula i sve jače vojno-sigurnosno povezivanje sa SAD-om. Uz to, s dva glavna američka vojna i politička saveznika, V. Britanijom i Izraelom, Hrvatska je potpisala i sporazume o vojnoj suradnji. Time je odabrala svoju poziciju i stranu i unutar razdjelnica eurointegracija. Isticanje usred Pentagona da je Oluja vojna akcija važna za povijest ratovanja i da se izučava i na vojnim školama u

SAD-u, te da se RH kao mala zemlja bori znatno iznad svoje kategorije, nikako nije slučajno. Te riječi simbolični su povratak na to staro/novo savezništvo SAD-a i Hrvatske.

Komentara 125

DR
drugPlenky
13:16 15.07.2017.

Amerika je jedina svjetska sila i biti s njima prijatelj je velika prednost za svaku zemlju a osobito za Hrvatsku. I da oni su nam jedini pomogli devedesetih a ova izjava američkog ministra obrane o briljantnoj Oluji je ponos za svakog hrvata . Hvala mu

KA
karlodrago
19:47 15.07.2017.

.Kako vidim lijevi jugotitopartijski komentatori blate i omalovažavaju Kolindin doprinos u jačanju i poboljšavanju sve boljih odnosa sa Amerikom.Prošla su vremena suradnje sa Baćuškom i pjevanje pjesme :po šumama i gorama.

PI
pinkec
19:34 15.07.2017.

Sa istoka nam nikad ništa dobro nije došlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije