Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski učinak

Inicijativa za energetsku neovisnost je bitna, ali i – odnosi s Rusima

Foto: Reaction engines
09.07.2017.
u 23:38

Vanjskopolitički i energetski stručnjaci dvoje o realnom učinku Inicijative Baltik – Jadran – Crno more i stvarnih interesa iza nje

Baltik – Jadran – Crno more – inicijativa koja stvara opoziciju unutar EU i instrument je euroskeptičnih vlasti ili regionalna skupina koja nudi ujedinjeni odgovor ruskoj energetskoj dominaciji u režiji SAD-a – dva su to najčešća scenarija za kojima posežu svjetski mediji u analizama razloga formiranja Inicijative triju mora. Kao frontmeni Incijative koja okuplja 12 država članica EU istaknuti su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda, dok se u prvi plan široke suradnje stavlja energetska neovisnost, u čemu je kao hrvatski interes istaknut LNG terminal.

Kad se na stranu stave geopolitički interesi, koliko je “LNG priča” realna kad je posrijedi Hrvatska, diskutabilno je, smatra profesor s FER-a Željko Tomšić.

– Sigurno Trump nije došao zbog dvije, tri milijarde kubika plina. Upitno je koliko će tu biti biznisa jer terminal nije biznis – biznis je u prodaji plina, kupiti jeftinije i prodati skuplje. Priča o energetskoj sigurnosti vrlo je složena jer energetska sigurnost strašno puno košta, a plinovod od Poljske do Hrvatske spojit će se jednog dana. Kad je riječ o plinu, toliko je događanja i igara da se stvari mijenjaju svakodnevno. S ili bez Triju mora europsko energetsko tržište je integrirano. U biti je dobra suradnja, ali to je više politički i naša je priča o LNG-u pretjerana jer naše dvije, tri milijarde kubika plina neće spasiti Europu, koja troši 500 milijardi – komentira prof. Tomšić te dodaje da je američki interes u smislu smanjenja europske ovisnosti u Rusiji neupitan.

Odnosi s Rusijom

Nije to samo američka mantra, kako kaže Tomšić: antiruska klima tradicionalna je u nizu od 12 okupljenih zemalja. Američki predsjednik Donald Trump, kako piše USA Today, nije izrijekom nijednom spomenuo Rusiju, ali je njegova poruka bila jasna: Amerika je spremna pomoći Poljskoj i drugim europskim nacijama s njihovim energetskim zalihama tako da nikad ne budu taoci jednog dobavljača ili monopola – Trumpova je izjava koju prenose. I upravo daljnje relacije s Rusijom moraju biti pod posebnom pozornošću u hrvatskoj politici, kaže bivši predsjednik Ivo Josipović.

– Dobro je da predsjednica nastavlja davnu inicijativu infrastrukturnog spajanja sjevera i juga Europe. Nije lijepo da je predstavlja kao svoju, a ni to što je naziv plagiran od projekta bivšeg predsjednika Azerbajdžana Alijeva. Hrvatske su tvrtke prvi ugovor u projektu zaključile još 2011., a 2014. je na Brdo-Brijuni sastanku u Dubrovniku s kancelarkom Merkel dogovoren i prvi novac EU za LNG terminal na Krku. Hrvatskoj je to potencijalno jako dobar strateški gospodarski projekt ako se riješi pitanje energenta koji će se transportirati preko terminala. Dosad je SAD bio nesklon dati svoj plin. S druge strane, valja riješiti ekološka pitanja, a postoji i politička opasnost da se projekt profilira kao antiruski, kako to neke od sudionica žele. Hrvatska nikako ne smije dopustiti da slanjem vojske, političkim izjavama i antagonizirajućim projektima postane tuđa udarna pest u odnosima s Rusijom – smatra Josipović.

Kompleks unutar EU

Tri mora čini 105 milijuna stanovnika EU; izuzev Austrijanaca, svi su prošli komunizam i danas kaskaju za starom Europom. Taj “kompleks” neki stoga smatraju ponajprije odgovorom samom EU, što opovrgava bivši ministar i savjetnik predsjednice Mate Granić:

– To je inicijativa koja je za, a ne protiv. Za bolju suradnju svih 12 država članica EU, koja ima podršku i SAD-a i Kine i koja želi suradnju i sa svim drugim državama i dominantno je gospodarska. Nakon Brexita, činjenica je da u EU postoje različita mišljenja o mnogim pitanjima i sigurno je da ova inicijativa ima veliko značenje i u pozicioniranju Hrvatske unutar EU. Američki je cilj prodaja plina i tu možemo imati kompatibilne interese – smatra Joško Klisović (SDP) nazivajući inicijativu korisnom, no bez definiranih ciljeva.

– Od LNG-a je važniji projekt kojim bi azijski plin trebao dolaziti u RH, a onda dalje u istočnu Europu. Prometna infrastruktura je ključna, što je započela još Milanovićeva Vlada, ali mora se znati da ništa ne ide bez EU i da svi ti naši planovi moraju ući i u europske planove razvoja – kaže Klisović te dodaje da predsjednica ništa ne može realizirati bez Vlade RH koja je u ovom trenutku u vezi s Inicijativom triju mora dosta šutljiva.     

Komentara 3

Avatar mama mia
mama mia
07:36 10.07.2017.

Am pak levo am pak desno

Avatar canicolZotiT
canicolZotiT
09:16 10.07.2017.

VL zapamtite vec jednom da su vam Yusipovic i Mesic potrosena roba koja nikoga vise ne zanima!

Avatar canicolZotiT
canicolZotiT
09:15 10.07.2017.

Cudim se VL da za nesto pita Yusipovica! Pa taj bedak je sve rekao u svojih nakaradnih 5 godina potonuca HR. Brod koji je Yusipovic potonuo Kolinda sigurno i uspjesno (polagano) izvlaci van!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije