Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Policija će reagirati na svaku povredu granične crte '

Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao, rekao je ministar
29. prosinca 2017. u 13:46 62 komentara 3263 prikaza
Zagreb: Ministar Božinović na predstavljanju e-putovnice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je "zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru".

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Večernji u Savudriji Bernardić: Vlada ne zna riješiti ovu situaciju sa susjedima

"Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas i radit će i sutra", kazao je Božinović, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare u MUP-u.

"Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske. Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno", kazao je ministar.

Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

"Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata", rekao je Božinović. Dodao je i da nije bilo potrebe za pojačanjem snaga, jer "uvijek imamo dovoljno snaga pa i sada".

Slovenski premijer Miro Cerar je u srijedu izjavio da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili arbitri bude poštovala Hrvatska.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

Zagreb: Ministar Božinović na predstavljanju e-putovnice
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Što ako bude incidenata? Hrvatska policija dužna je čuvati svoju državnu granicu i to će činiti Jednostrana primjena arbitraže Od danas igra živaca na granici sa Slovenijom Savudrijska vala Hrvatska flota Granicu u Savudrijskoj vali čuva 6-7 brodova
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar freen
  freen:

  neče tako biti ,problem je u vama Slovencima ,vi ste ugrozili arbitražu

 • Lujo123:

  admine - daj makni ovog bolesnika "Kamocemol" . Malo objektivnosti ti ne bi škodilo. Ponašaš se kao arbitražni sud - kaj su i tebe kranjci potkupili?

 • PozdravizIstre:

  Nis pametno od Slovenaca! Sto mozemo ocekivati kad je njihov premijer u jednom intervjuu rekao da sto je nama dati malo mora kad ga imamo toliko puno! Ma dajte Slovenci, pustite nas na miru, pa nismo mi drzava jedna velika ... prikaži još!a socijalna ustanova pa da dajemo nase sto se kome susjedu svidi! NEMOZE!