Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Policija će reagirati na svaku povredu granične crte '

Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao, rekao je ministar
29. prosinca 2017. u 13:46 62 komentara 3271 prikaza
Zagreb: Ministar Božinović na predstavljanju e-putovnice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je "zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru".

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Večernji u Savudriji Bernardić: Vlada ne zna riješiti ovu situaciju sa susjedima

"Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas i radit će i sutra", kazao je Božinović, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare u MUP-u.

"Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske. Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno", kazao je ministar.

Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

"Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata", rekao je Božinović. Dodao je i da nije bilo potrebe za pojačanjem snaga, jer "uvijek imamo dovoljno snaga pa i sada".

Slovenski premijer Miro Cerar je u srijedu izjavio da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili arbitri bude poštovala Hrvatska.

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

Zagreb: Ministar Božinović na predstavljanju e-putovnice
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Što ako bude incidenata? Hrvatska policija dužna je čuvati svoju državnu granicu i to će činiti Jednostrana primjena arbitraže Od danas igra živaca na granici sa Slovenijom Savudrijska vala Hrvatska flota Granicu u Savudrijskoj vali čuva 6-7 brodova
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar freen
  freen:

  neče tako biti ,problem je u vama Slovencima ,vi ste ugrozili arbitražu

 • karlodrago:

  Vjerujem da će taj problem oko granice na moru ova vlada kvalitetno riješiti .ako neide milom morat će silom.

 • Lujo123:

  admine - daj makni ovog bolesnika "Kamocemol" . Malo objektivnosti ti ne bi škodilo. Ponašaš se kao arbitražni sud - kaj su i tebe kranjci potkupili?