Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Granicu u Savudrijskoj vali čuva 6-7 brodova

Hrvatska i na kopnu i na moru može bez problema oduprijeti svakom pokušaju nasilnog mijenjanja granice.
28. prosinca 2017. u 21:19 181 komentara 55914 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Pokuša li slovenska strana jednostrano implementirati arbitražnu odluku, hrvatska policija dužna je provoditi zakone i štititi državnu granicu, a ona je, s obzirom na to da ne priznajemo arbitražni pravorijek na crti sredine u Savudrijskoj vali.

Marija Pejčinović Burić Ministrica vanjskih poslova: 'Slovenija ne smije jednostrano proglasiti promjenu granica'

Iako upućeni ističu kako je takav scenarij malo vjerojatan, kažu kako bi u tom slučaju Slovenija ostala kratkih rukava, jer se Hrvatska i na kopnu i na moru može bez problema oduprijeti svakom pokušaju nasilnog mijenjanja granice. U Savudrijskoj vali ovoga je časa najmanje šest policijskih brodova što je, kažu, itekako dovoljno za zaštitu morske granice. 

 

Savudrijska vala
1 / 16
Savudrijska vala

Hrvatska od Slovenije očekuje da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih mjera

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je danas diplomatskom notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posebno je naglasilo kako od slovenske strane, odnosno slovenskih tijela državne vlasti, očekuje da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provedbe arbitražne odluke, te da se, najprije u interesu stanovnika obje države koje žive u pograničnim područjima, suzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do incidenata i nepotrebnog podizanja napetosti", stoji u priopćenju Ministarstva. 

Piranski zaljev Pitanje granice Diplomatskom notom MVEP pozvao Sloveniju na izbjegavanje incidenata Savudrijska vala/Piranski zaljev primjena arbitraže Istarski ribari otkrili naputak policije kako da se sutra ponašaju Karl Erjavec Istječe rok Erjavec ponovno prijeti tužbom Hrvatskoj zbog arbitraže    
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Djeca_Arbata:

    Šest mjeseci sam u Savudriji..ili Bašaniji ili kako hoćete...šest mjeseci promatram što se dešava...Alpe prekrivene snjegom...prekrasno...prekrasan pogled...veličanstveno...imam to u mobitelu......stvarno ne znam što ti slovenci žele...prodaju kuće i apartmane...oglasi počinju sa pozivnim 0856...što ti ljudi žele...to nije njihova zemlja...to nije ... prikaži još! Slovenija...to je Hrvatska...u čemu je problem?...pa to je hrvatska zemlja...Republika Hrvatska...

  • alphazulu99:

    Slovenci bi trebali znati da do teritorija koji im ne pripada mogu doci samo ratom. Pod uvjetom da isti dobiju. Isto tako trebaju znati da se rat najcesce iskomplicira. Ne bi trebali slusati mentore koji ih na ovo nagovaraju. Jer ... prikaži još! ce im oni prvi okrenuti ledja.

  • kruti196:

    najbliži DVD bit će dovoljan za iskompleksirane podmukle alpske srbe