Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON NIZA SKANDALA

Danas se sastaje Sveučilišni Savjet. Stručnjaci pojasnili što to tijelo može učiniti

Svečana sjednica Senata Sveučlišta u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
12.02.2021.
u 09:56

Savjet može uslijed saznanja o teškim nepravilnostima na stol staviti i prijedlog o razrješenju rektora, koji onda treba prihvatiti i izglasati Senat. S obzirom na pritisak koji se stvorio u javnosti, nije za očekivati da će bez rasprave odbaciti takav prijedlog

Danas se sastaje Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta. Sjednica se održava nakon što je ministar Radovan Fuhcs zatražio njhovu hitnu reakciju povodom višestrukih skandala koji potresaju zagrebačko sveučilište.

Kako neslužbeno doznaje Srednja.hr, osim o seksualnom uznemiravanju i krizi na Filozofskom fakultetu, raspravljat će se i o o spornom produljenju ugovora o radu prorektoru Anti Čoviću.

Prema Statutu zagrebačkog sveučilišta usko su određene nadležnosti Sveučilišnog savjeta. Tako Savjet, među ostalim, nadzire dvije ključne stvari; to su “zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela” te “racionalnost korištenja kadrovskih i materijalnih resursa”. Radi se o savjetodavnom tijelu. Ono ne može donositi odluke kojima se direktno upliće u sveučilišnu autonomiju, no može raspravljati, predlagati i, jedna od bitnijih stvari, nametati pitanja o kojima će onda odlučivati sveučilišna tijela poput Senata, vrhovnog upravljačkog tijela Sveučilišta.

>> VEČERNJI TV Bivša dekanica Vesna Vlahović Štetić: Optužbe rektora Borasa su sramotne, čudi što nije tražio izjavu zlostavljane studentice

Ono je, osim savjetodavno, i nadzorno tijelo i itekako može imati važnu ulogu.

– Savjet može tražiti pisano očitovanje rektora i Senata. Ako pak govorimo o produljenju ugovora moćnom prorektoru Anti Čoviću nakon što je navršio 70 godina života, tu Savjet pak, osim rasprave i očitovanja, može tražiti da se takva odluka ukine. Naravno, uz uvjet da postoji barem opravdana sumnja na nezakonitost, a to, recimo, može biti i pravno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Isto vrijedi i po pitanju mandata privremenog dekana Filozofskog fakulteta, prorektora Miljenka Šimprage - pojašnjavaju pravni stručnjaci za Srednju.hr.

Senatori, dakako, nakon rasprave mogu utvrditi da neće glasati o umirovljenju Čovića ni o skidanju Šimprage s čela Filozofskog, no ključno je da pitanja koja Savjet predloži ne mogu ignorirati. U ovoj situaciji, pojašnjavaju stručnjaci, ne očekuje se da će senatori uopće biti hostilni prema prijedlozima Savjeta. 

Budući da je u nadležnosti Sveučilišnog savjeta i nadzor zakonitosti rada sveučilišnih tijela, a rektor jest sveučilišno tijelo, Savjet može uslijed saznanja o teškim nepravilnostima na stol staviti i prijedlog o razrješenju rektora. Opet, kako su nam pojasnili stručnjaci, to sve treba prihvatiti i izglasati Senat kao autonomno upravljačko tijelo, no s obzirom na pritisak koji se stvorio u javnosti nije za očekivati da će bez rasprave odbaciti takav prijedlog.

Komentara 2

SA
sani1
10:35 12.02.2021.

Dakle, Burilović sudi Borasu. Može li gore od ovoga.

Avatar VLbriše
VLbriše
10:36 12.02.2021.

čudna je ta zemlja hrvatska ! ! !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije