Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odgođena odluka o stečaju Uljanika. Radnici: Drago nam je da nije proglašen stečaj

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanika ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države
29. ožujka 2019. u 10:24 78 komentara 3590 prikaza
Radnici Uljanika desetominutnom šetnjom pješačkim prijelazom blokirali promet
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođeno je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. travnja

Premijer Andrej Plenković i ministri na sjednici Vlade Napokon odluka Vlada: Uljanik i 3. maj idu u stečaj

Sudac Ivan Dujić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se jučer nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, a kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka) nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja. Po Bulićevim riječima, za sljedeći tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom a vezano uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika. 

Tijek događaja:

10:24 – "Radi se o tome da je premijer spominjao brojke koje ne zadovoljavaju Vladu, nije gotovo, nije kraj i nadamo se da će sve na kraju biti pozitivno", rekao je Samir Hadžić.

"Radilo se o radnom sastanku. Aktivni smo svaki dan. Brodosplit je i dalje strateški partner", rekao je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić i spomenuo da je jučer održan sastanak s premijerom Plenkovićem.

"Pomiješani su osjećaji. Očekivali smo kraj ove agonije, a s druge strane drago nam je da nije proglašen stečaj", rekli su iz Sindikata.

10:15 – Odgođen je stečaj Uljanika.

8:57 – "Očekujemo bolji život, agonija traje predugo. Hoće se odgovornost prebaciti na nas. Mi želimo budućnost, da brodogradilište nastavi s radom. Osobno očekujem da neće biti donesena odluka o stečaju", rekao je čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ispred suda u Pazinu.

8:08 – Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a. Naglasio je da je Vlada prema radnicima pokazala odgovornost te da je lani 716 mil. kn država odobrila za isplatu plaća. Dodao je pri tome i da nije na Vladi da traži rješenja za radnike

– Uljanik je privatna kompanija. Vlada daje ili ne daje potporu planu restrukturiranja. Mogu reći, ako dođe do stečaja, ne prejudicirajući odluku Trgovačkog suda, da postoje i adekvatne mogućnosti zaštite radnika Uljanika. Ponajprije govorim o tri minimalne plaće koje će dobiti putem Agencije za potraživanje radničkih tražbina, otpremnine, naknade za nezaposlene – rekao je Pavić.

Ministar Pavić istaknuo je da stečajni upravitelj odlučuje tko će ostati, a kome će dati otkaz u Uljaniku. Objasnio je da će se u tom slučaju formirati mobilni tim od 50-ak ljudi koji će otići u Uljanik i 3. Maj i pružiti radnicima prekvalifikaciju, obrazovanje ili pak mjere samozapošljavanja. Ponovio je da će radnici u slučaju stečaja na Zavodu za zapošljavanje dobiti mogućnost naknade za nezaposlene u visini 60% obračunate plaće u maksimalnom iznosu od 4369 kuna prva tri mjeseca, 30% obračunate plaće do 15 mjeseci. Radnici koji imaju pet godina do mirovine i 32 godine radnog staža moći će do mirovine ili zaposlenja primati naknadu u minimalnom iznosu od 1500 kuna.

7:38 – Radnici pulskog Uljanika osmi su dan u štrajku iščekujući današnju odluku Trgovačkog suda. Na posao su jutros došli kooperanti koji će nastaviti raditi na dovršetku polarnog kruzera, javlja HRT

Radnici Uljanika desetominutnom šetnjom pješačkim prijelazom blokirali promet
1 / 16

Vlada je odlučila da neće podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe u čijem je sastavu i 3. maj. Na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođen je stečaj 3. maja, a novo ročište zakazano je za 17. travnja.

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanika ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. Dodao je da Vlada ostaje otvorena za pronalaženje dodatnih rješenja.

Rekao je da bi prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka) ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalnoj varijanti iznosili 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta iznosila bi oko 7,5 milijardi kuna

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer.

Osim sudskih ročišta za 3.maj i brodogradilište Uljanik, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d. d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja

Božo Barbarić ŠEF RIJEČKOG PNUSKOK-a Tko je policajac koji je vodio veliku akciju protiv čelnika Uljanika

Radnici brodogradilišta razočarani su Vladinom odlukom.

Video: Radnici Uljanika blokirali promet

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Sve ove suce treba pod hitno smijeniti. Najkasnije, kad Uljanik nije mogao ispaltiti prvi put plaće radnicima, odgovorni direktor je istog dana morao otići na sud i prijaviti insolventnost. Sud nakon dan-dva šalje stečajnog upravitelja, koji odmah svim uposlenima daje ... prikaži još!je otkaz. Uposleni idu na Ured za zapošljavanje. Od ureda dobivaju pomoć, koja je zakonski regulirana i vrijedi za sve ( vrijedila je i za Pevec). Paralelno s tim procesom stečajni upravitelj gleda kako doći do novca, poziva jedan dio radnika s burze, da bi završio projekte, koje može odmah unovčiti a isto tako radi na tome, da pronađe zainteresirane kupce ili kompanija, ako ih nema ide se stečaj. Najmanje godinu dana agonije se je moglo izbjeći, samo da je se postupilo po zakonu.

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Vodstvo Uljanika i 3 Maja je kompletno iz IDSa i SDPa. Pitam se sto je sa njihovim kumovima? U nasim medijama je obicaj da se traze kumovi i poznanici i njihove greske. Da su direktori HDZovci ili branitelji medije bii ... prikaži još!i u zraku razderale i njih i njihove najblize bez suzdrazvanja pred djecom, poznanicima kumovima sve bi napadali redom. Sada kada su to IDSovci i SDPovci pokrali i unistili o tome ...veliko NISTA.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Sudstvo u hrvatskoj treba baciti u stečaj !