Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF RIJEČKOG PNUSKOK-a

Tko je policajac koji je vodio veliku akciju protiv čelnika Uljanika

Božo Barbarić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
29.03.2019.
u 06:37

Božo Barbarić dao je iskaz u listopadu lani u Državnom odvjetništvu u Zagrebu o curenju podataka iz istrage o elitnoj prostituciji 2011. godine. Dio dokumenta iz tog spisa nestao je pa su djelatnici DORH-a pokušali rekonstruirati slučaj

Božo Barbarić, šef riječkog PNUSKOK-a, nije se dao impresionirati izjavama, pogotovo ne izjavama odvjetnika Ante Nobila da je tajming uhićenja čelnih ljudi Uljanik grupe politički motiviran.

Odbrusio mu je da on na njegovu mjestu “ne bi zabavljao javnost i lupetao svašta”. Barbarić je poručio da njegov tim policajaca aktivnosti provodi u dogovoru s DORH-om, a ne s politikom.

Uhitio Bandića i Pripuza

I nije to prvi put da se Božo Barbarić nije dao impresionirati politikom ili nadređenima. U dva desetljeća dugoj karijeri koja je obilježena raskrinkavanjem niza kriminalaca u Hrvatskoj, to je i dokazao. No, tko je zapravo Božo Barbarić.

Rođen je 1971. godine u Njemačkoj i baš odrastanje u toj zemlji, kažu oni koji ga znaju, odredilo je njegovu beskompromisnost, jasan osjećaj za moral, istinu, pravdu. Od 1990-ih je u hrvatskoj policiji i u hijerarhiji se postupno penjao. Do 2009. bio je načelnik Službe kriminaliteta droga, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, a tada je, odlukom ravnatelja policije Vladimira Fabera, imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Rijeci. Za mandata ravnatelja policije Olivera Grbića, Barbarić postaje šef PNUSKOK-a i seli se u Zagreb. Već iduće godine vraća se u Rijeku na čelo regionalnog PNUSKOK-a. Naveo je tada da se vraća u Rijeku iz osobnih razloga, zbog rođenja djeteta, no mnogi smatraju da beskompromisni Barbarić nije u Ravnateljstvu policije radio onako kako su od njega tražili, već je inzistirao da se zakon jednako primjenjuje na sve.

VIDEO Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje

“I pauk na zidu i miš u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven u kojoj se god rupi skrivao. To je poruka svima...”, rekao je kao šef riječkog PNUSKOK-a 2012. kada je nakon višemjesečne istrage raskrinkao narkomafiju u policijskim redovima u PU istarskoj.

Raskrinkao je tada zločinačku hobotnicu trgovine drogom koju je vodio Amir Jusufović, inspektor u Odjelu za borbu protiv droge istarske policije. Od 23 okrivljenika u toj akciji, četvorica su bila policajci. Prije te afere vodio je akciju u kojoj su uhićeni krivotvoritelji novca i otkrivena prva hrvatska ilegalna tiskara eura u Bjelovaru. S kolegama iz Slovenije proveo je akciju protiv krijumčara narkotika, čiji se lanac protezao od Albanije do Italije. Riješio je i slučaj ubojstva talijanskog državljanina u Sloveniji jer su on i kolege policajci otkrili ključne dokaze, za što je riječki PNUSKOK dobio nagradu PU Kopra. Barbarić i njegova ekipa vodili su i akciju Agram koja je 20. listopada 2014. rezultirala uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza, i to s timom od čak 120 policajaca.

Povlaštene informacije

No, Barbarićeva borba protiv svih vrsta kriminala dovela ga je i do slučaja istraživanja elitne prostitucije u Zagrebu te do vlastita šefa Milijana Brkića, što je, smatraju mnogi, bio motiv da ga se “skloni” iz Zagreba. Tijekom istrage elitne prostitucije, u kojoj su klijenti bili “veliki igrači” iz javnog života, upravo je Barbarić otkrio kako je došlo do probijanja istrage i tada prokazao svog nadređenog Milijana Brkića, zamjenika ravnatelja policije, kao osobu koja je preko posrednika odavala službene informacije o policijskim racijama. Milijan Brkić od izbijanja afere sve negira.

Ne čudi, stoga, da su mnogi uvjereni da će i u slučaju Uljanika Božo Barbarić sa svojim timom u PNUSKOK-u napraviti sve da otkrije gdje je, kako i kamo nestalo 1,2 milijarde kuna u Uljanik grupi.

VIDEO Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik

Ključne riječi

Komentara 25

WI
Witman
07:22 29.03.2019.

Ako je ovo sve istina, Božo uz tebe smo.

KA
karlodrago
07:44 29.03.2019.

Kad Božo Barbarić uhapsi jugo advokata Nobila bit će pravi policajac.

PR
pravednik2
07:15 29.03.2019.

Ne daj se Božo. Trebamo te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije