Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miloševićevi obavještajci

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora za Bosanski Šamac

Foto: Reuters
1/4
30.06.2021.
u 15:40

Dvojac nije osuđen ni za što u Hrvatskoj pa ni za udruženi zločinački pothvat

Miloševićevi obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović, za koje je haaško tužiteljstvo tvrdilo da su bili ključna veza između političkog i vojnog vrha u Beogradu te paravojnih i postrojba JNA koje su činile stravične zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, osuđeni su u Haagu na 12 godina zatvora, ali presudu su mnogi stručnjaci odmah protumačili kao praktički oslobađajuću. Jer dvojac nije osuđen ni za što u Hrvatskoj, presudom nije potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata koji je od Slobodana Miloševića preko njih sezao do arkanovaca, šešeljevaca i drugih zločinaca na terenu, a od svih općina u BiH koje su bile obuhvaćene optužnicom odgovornost im je utvrđena samo za pomaganje u počinjenju ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

– Oni su oslobođeni po svim točkama optužnice osim za Bosanski Šamac. Mislim da je to kompromis koji je Tribunal već koristio u slučaju Šešelj. Kalkulira se s time da se u tu kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru. To je, ustvari, oslobađajuća presuda – komentirala je Nena Tromp, bivša istražiteljica u uredu haaškog tužiteljstva koja je radila na predmetu Slobodana Miloševića, a danas je profesorica na sveučilištu u Amsterdamu.

Paravojni kamp za obuku

– Veza s Beogradom ostala je nepresuđena. Ne mogu zaista procjenjivati osobnu odgovornost Stanišića i Simatovića, ali ukupna slika za Haaški tribunal nije dobra – rekao nam je u prvoj reakciji Luka Mišetić, odvjetnik koji je oslobodio Antu Gotovinu u Haagu.

– Ostavština Haaškog tribunala sada je takva da je Hrvatska, prema presudi Prliću i ostalima, činila u Bosni i Hercegovini nešto što Beograd, tj. Srbija nije. Što je jednostavno apsurd. Drugo, ako pročitate presudu Martiću, vidjet ćete da se imenom i prezimenom kao članovi udruženog zločinačkog pothvata u Hrvatskoj spominju Stanišić, Simatović, Šešelj, Slobodan Milošević… Međutim, na njihovim suđenjima Šešelj, a sada i Stanišić i Simatović, bivaju oslobođeni za sve što im se stavljalo na teret na području Hrvatske – dodao je Mišetić.

VIDEO Suđenje iz Haaga

U sažetku presude suci Međunarodnog sudskog mehanizma, koji je naslijedio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, utvrdili su da je sa srpske strane postojao udruženi zločinački pothvat u Hrvatskoj, koji je imao za cilj protjerivanje nesrpskog stanovništva činjenjem ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Taj UZP postojao je najkasnije od kolovoza 1991., kaže se u sažetku presude. No, suci su odmah potom zaključili i da Stanišić i Simatović nisu pridonijeli zločinačkom zajedničkom cilju tog UZP-a u Hrvatskoj. Do sličnog zaključka suci su došli i razmatrajući dijelove optužnice koji se odnose na općine u Bosni i Hercegovini, gdje su srpske paravojne postrojbe i vojska bosanskih Srba činili zločine od travnja 1992., pri čemu su Miloševićevi obavještajci, čelni ljudi DB-a MUP-a Srbije (“Državna bezbednost”) organizirali kampove za obuku tih paravojnih i drugih postrojba. Osim pomaganja u počinjenju ratnih zločina u Bosanskom Šamcu, suci nisu našli Simatovićevu i Stanišićevu kaznenu odgovornost nigdje drugdje, čak ni u primjeru organiziranja jedinice za posebne namjene, poznatije pod nazivom Crvene beretke. Simatović je odabrao 28 najboljih instruktora s obuke u Golubiću pokraj Knina, odveo ih u Beograd, zatim u kampove za daljnju obuku na Fruškoj Gori i u Iloku, sve kako bi formirao posebnu jedinicu koja bi tajno djelovala pod DB-om MUP-a Srbije, zaključuje Raspravno vijeće. Ali, dodaju suci u sažetku presude, tužiteljstvo nije dokazalo da su pripadnici tako formirane jedinice sudjelovali u zločinima u Hrvatskoj koji bi se mogli povezati s optuženima.

Ostaju u pritvoru

U Bosanskom Šamcu odgovornost dvojice Miloševićevih DB-ovaca utvrđena je samo u pomaganju, ne i planiranju ili zapovijedanju ratnih zločina i progona. Stanišić i Simatović ostaju u pritvoru i čekaju tehničke odluke o služenju razlike između izrečene kazne od 12 godina i zatvorskih dana provedenih u pritvoru u Scheveningenu tijekom suđenja. 

Komentara 85

DV
Džontra Volta
14:29 30.06.2021.

Ako je bio UZP od strane Srbije na BiH onda je prvo bio na Hrvatsku. Treba ih onda tužiti za ratnu štetu.

DP
d0m_p3r1gnon
15:55 30.06.2021.

Ma i da ih osude kasno je vec za sve. Tisuce i tisuce zlocinaca koji su ubijali Hrvate slobodno zive po Hrvatskoj, Srbiji i svijetu. Oni nikada nece biti osudjeni iako je 15 000 Hrvata ubijeno u Republic Hrvatskoj i 5 000 Hrvata u BiH. O izbjeglicama, invalidima i unistenim objektima da ni ne pricam. Sramota i za Hrvatsku sto nismo sudili zlocincima i za medjunarodnu zajednicu sto je dopustila da srpski zlocinci ne budu osudjeni za monstruozne masakre nad Hrvatima!

EH
enigmus-hr
16:05 30.06.2021.

Sve je to u redu - ali haški je sud osnovan 1993., je li trebalo 28 godina da se krivci kazne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije