Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

U petak odluka o optužnici za Voćin

Voćin: Predsjednica Grabar-Kitarović na obilježavanju 28. obljetnice žrtava Voćina u Domovinskom ratu
Ivica Galovic/PIXSELL
23.09.2021.
u 15:34

Svi optuženici su u Srbiji. Optužnica je podignuta u prosincu 2016., no da bi se uopće moglo raspravljati o njoj morala je biti uručena optuženicima i svi su oni morali iznijeti obranu zamolbenim putem pred sudom u Srbiji.

Hoće li optužnica za jedan od najbestijalnijih zločina u Domovinskom ratu, onaj u Voćinu, biti potvrđena, znat će se sutra. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda tada će priopćiti svoju odluku, nakon što je saslušalo argumente obrane i optužbe. Tužiteljstvo traži da se 29-ici optuženika, predvođenih Borivojem Radosavljevićem odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i osobito teških okolnosti počinjenje djela. Obrane se protive određivanju istražnog zatvora zbog bijega.

Svi optuženici su u Srbiji. Optužnica je podignuta u prosincu 2016., no da bi se uopće moglo raspravljati o njoj morala je biti uručena optuženicima i svi su oni morali iznijeti obranu zamolbenim putem pred sudom u Srbiji.

Radosavljević i ostali  terete se da su kao zapovjednici paravojnih srpskih postrojba naređivali podređenima da nezakonito uhićuju hrvatske civile te da ih bestijalno muče i zlostavljaju, u čemu su neki od njih i sami sudjelovali. Optuženi su za ubojstvo 50 osoba, 47 civila i tri ratna zarobljenika, a samo u noći na 14. prosinca 1991. ubijena je 31 osoba. Prije ubojstva žrtve su surovo i bestijalno zlostavljane, neki su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, a neki su na smrt izudarani čeličnim lancima. Drugima su zabodeni čavli u glavu ili su zatučeni sjekirama, a pojedine žrtve bile su zaklane, nakon čega su njihova tijela zapaljena. Optuženike se tereti i za miniranje i rušenje župne crkve svete Marije.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
MaksovMesar
13:58 24.09.2021.

Zaboravili ste spomenuti, da su živi ljudi bili zatvoreni u crkvu prije njenog miniranja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije