Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan pobjede: Antifašizam je svijetla točka hrvatske povijesti

U Hrvatskoj je puna tri desetljeća stvarana klima u kojoj kao da postaje sve prihvatljivije provlačiti kroz blato herojske borce protiv nacističke okupacije, a okupatore i njihove sluge pretvarati u domoljube kojima se, eto, tek tu i tamo omaknuo neki zločin, izjavio je Habulin
09. svibnja 2019. u 15:33 20 komentara 571 prikaza
Dan pobjede
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Grada Zagreba u četvrtak je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog istaknuto da je antifašizam neupitna svijetla točka hrvatske povijesti, te da su neprihvatljive tvrdnje onih koji povijest žele prikazati na drugačiji način.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar- Kitarović: 'Hrvatski antifašisti dali su iznimno velik doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom'

Iskazali su to u svojim govorima predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, u čijoj je organizaciji održana svečana akademija, kao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao izaslanik predsjednika Sabora i Vlade.

Habulin: Nitko nema pravo pobjednike proglašavati zločincima, a oslobođenje početkom okupacije

Na početku svečane akademije Habulin je naglasio kako je 9. svibnja 1945. godine pobijeđeno "najveće zlo što je snašlo Europu u njenoj dugoj povijesti", a da su dan prije toga jedinice oslobodilačke vojske ušle su u Zagreb i oslobodile ga "iz okova u kojima je stenjao tijekom četverogodišnje strahovlade ustaša, vjernih sljedbenika nacifašizma".

 Za izjave nekih javnih dužnosnika u kojima se negira uloga antifašizma u Hrvatskoj rekao je da su se "oni koji se prave da ne znaju što se tada dogodilo duboko ulomili u povijesni revizionizam, kojega se sve agresivnije nastoji nametnuti svima kao jedini postojeći i ispravni povijesni narativ". Zaključio je da nitko nema pravo pobjednike proglašavati zločincima niti oslobođenje početkom okupacije.

"U Hrvatskoj je puna tri desetljeća stvarana klima u kojoj kao da postaje sve prihvatljivije provlačiti kroz blato herojske borce protiv nacističke okupacije, a okupatore i njihove sluge pretvarati u domoljube kojima se, eto, tek tu i tamo omaknuo neki zločin", izjavio je Habulin.

Matija Posavec ULAZAK JUGOSLAVENSKE VOJSKE HNS osudio Esih: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda

Bošnjaković: Antifašizam je svjetla i slavna točka hrvatske povijesti

Ministar Bošnjaković kazao je je Hrvatska u Europi, koja je grcala pod fašizmom, iznjedrila veliki broj boraca protiv tog režima koji su stali na stranu pobjednika.

"To je povijesna činjenica, nikada ne možemo dovoditi u pitanje da je antifašizam jedna svijetla, slavna točka hrvatske povijesti i na to možemo i moramo biti ponosni", kazao je Bošnjaković i zaključio da je antifašizam u temeljima moderne Hrvatske.

Osvrnuo se na izjave u kojima se povijest želi prikazati na drugačiji način te se od njih ogradio u vlastito, ali i u ime državnih institucija te poručio da je NDH bila tamna točka hrvatske povijesti.

Hajdaš Dončić: Još se uvijek mijenjaju nazivi ulica koji simboliziraju antifašizam

 "Mi smo pobijedili i Europa je pobijedila, a fašizam je poražen" kazao je Hajdaš Dončić o Danu oslobođenja Zagreba i Danu pobjede nad fašizmom, istaknuvši da su 8. svibnja kada su partizani ušli u Zagreb, pred njima bježali i ustaše i četnici.

Istaknuo je kako sa žaljenjem gleda na kolege u Saboru koji misle da je Hrvatska trebala biti fašistička ustaška država i koji misle da je 8. svibnja 1945. godine Zagreb pao, a ne da je oslobođen.

 "Umjesto da se slavi pobjeda nad najvećim zlom čovječanstva, antifašiste i partizane takvi bi blatili, a fašiste bi slavili", kazao je i napomenuo kako se još uvijek mijenjaju nazivi ulica i trgova koji simboliziraju antifašizam, a da se javni prostor se još uvodi ustaška ikonografija.

"Hrvatska tome mora stati na kraj, to se događa na žalost i na sramotu najviše tolerira od tijela vlasti, od onih koji bi trebali znati da je njihova odgovornost zaštiti ustav i demokraciju od fašističkih tendecija", zaključio je Hajdaš Dončić.

Esih i Orešković SVAĐA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Esih: 'Danas je pao Zagreb'. Orešković: 'Ona ponosno nosi ustaštvo'

Dodao je da je fašizam na vlast uvijek dolazio uz podršku politike i velikih stranaka, koje zbog nekoliko sitnih glasova koketiraju s ekstremnim političkim idejama, umjesto da se stvori sigurnosni koridor i oštro ih osude u svakoj situaciji.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić rekla je da je Dan oslobođenja grada Zagreba i dan sjećanja na borbe u kojima je tijekom četiri godine poginulo više od 26 tisuća Zagrepčana.

Svake godine, dodala je, Zagreb se prisjeća žrtava iz logora Kerestinec, žrtava s Rakovog potoka, zatvora u Savskoj cesti i pogubljenja u Dotršćini gdje je pogubljeno više od 7 tisuća Zagrebčana i svih stradalih na zloglasnim mjestima na ovom prostoru, a na kraju govora kazala je: "Da se nikad ne ponovi i da se ne zaboravi".

Prije govora zamjenice gradonačelnika, iz publike se u dvorani Vatroslava Lisinkog začuo uzvik "Neka vrati trg Maršala Tita!", nakon čega je nastalo skandiranje "Hoćemo Tita".

Okupljeni su nezadovoljstvo izrazili i kada je Majić pozdravila nazočnu izaslanicu hrvatske predsjednice Mirjanu Hrgu, kada se iz publike čulo negodovanje i zviždanje.

Uoči svečane akademije, u predvorju male koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog otvorena je izložba fotografija iz Narodno-oslobodilačkog i Domovinskog rata "Od pobjede do pobjede", u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i Veterana Domovinskog rata i antifašista.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Rob30:

  Pravi antifasisti su europi donjeli demokraciju i slobodu,a ne diktaturu kao partizani na celu sa zlikovcem titom tako da neki bi trebali prestati slaviti diktatora jer je u istom rangu kao hitler,pavelic i staljin

 • Avatar tipo
  tipo:

  Europa je oslobodjena, Hrvatska okupirana od gorih.

 • bakulušić:

  Dakle, tko je pobjednik, ne može biti zločinac. Ovo je neka nova logika, mogli bi to patentirati.