Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Esih: 'Danas je pao Zagreb'. Orešković: 'Ona ponosno nosi ustaštvo'

Esih i Orešković
Foto: Duško Jaramaz/Boris Ščitar/Pixsell
08.05.2019.
u 14:04

Iako se gotovo svakodnevno propituje smisao pričanja o 1945. godini, naši političari ipak ne mogu izaći iz tih okvira prošlosti

Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisnih za Hrvatsku i saborska i gradska zastupnica na Facebooku je objavila status kojim se prisjetila 8. svibnja 1945. godine kao "dana pada grada". Na taj dan prije 74 godine u Zagreb je ušla jugoslavenska vojska.

"Obljetnica pada Zagreba: tragičan dan hrvatske povijesti", napisala je na statusu Esih i izazvala zgražanje lijevog dijela političke javnosti kojoj je neprihvatljivo odbacivanje antifašističkog dijela hrvatske povijesti od desnice.

Osim tog naslova, bivša zastupnica HDZ-a objasnila je što za nju znači taj dan.

"Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira 'narodni jezik'. Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto 'Lijepe naše', na radiju se izvodi 'Uz Tita i Staljina, dva junačka sina..'. Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Bruna Esih.

Nova zvijezda na političkoj ljevici i predsjednica nove političke stranke Start Dalija Orešković brzopotezno joj je odgovorila prozivajući je za ustaštvo.

"Za Brunu Esih slom NDH je 'tragičan dan hrvatske povijesti'. Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota", odgovorila joj je Orešković.

Silvije Tomašević o papi

Komentara 370

ĆI
ćiro
14:24 08.05.2019.

Bravo Bruna. A ovi crvenopetokrakasi slave zapravo, dan pocetka pokolja nad Hrvatima.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
14:12 08.05.2019.

Zagreb kao i ostatak Hrvatske je pao jer nije dobio slobodu i državnost. Koga briga za Daliju Orešković i njezin lijevi ekstremizam, kad takvi i takve napadaju Brunu samo joj pomažu jer raste u očima svih nacionalno orijentiranih u Hrvatskoj.

Avatar Jopa
Jopa
14:27 08.05.2019.

Filokomunisti kao što je Orešković ne žele shvatiti da je u 2 sv. ratu jedna od dviju pobjedničkih strana bila zločinačka kao što je bila i poražena strana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije