Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNS osudio Esih: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda

Status Brune Esih na Facebooku o "padu grada" 8. svibnja 1945. izazvao je zgražanje i osude lijevog spektra javnosti
08. svibnja 2019. u 15:05 18 komentara 531 prikaza
Matija Posavec
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je sramotnom izjavu u kojoj je predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih na svojoj facebook stranici navela da 8. svibnja predstavlja "obljetnicu pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti".

Esih i Orešković SVAĐA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Esih: 'Danas je pao Zagreb'. Orešković: 'Ona ponosno nosi ustaštvo'

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja, reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Grada Zagreba od fašista.

Po njegovim riječima jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, gdje bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

Hrvatski suverenisti Hrvatski suverenisti: 'Na dnu smo po povlačenju EU sredstava, i dalje se skupljaju podobni, nema sposobnih'

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na facebooku naslovljenom "Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti" morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

Bruna Esih koja je i zastupnica u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini navela je u objavi naslovljenoj „Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti” da obljetnica ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb simbolizira pokolje i pljačku.

Miro Bulj i Nikola Grmoja TELEOPERATERI Bulj: Zastupnici trebaju uvesti obvezu ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica

"Jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira 'narodni jezik'; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto 'Lijepe naše', na radiju se izvodi 'Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...' Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Esih.

Silvije Tomašević o papi

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Antiflašist:

  Partizanski zločinci su 'oslobođenjem' Zagrega oslobodili i masu ljudi od života, koliko grobnica oko Zagreba ima koje su napunili partizanski zločinci. HNS ocito slavi masovne pokolje nakon 'oslobođenja' FUUUUUUJ.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Prokletstvo Hrvatske je u tome što su i pobjednici i poraženi bili zločinci. Danas je to svima jasno, osim takozvanim antifašistima, koji se kriju iza toga atributa, jer im je sva druga politika šuplja.

 • Avatar Agramer MCOIS
  Agramer MCOIS:

  kaj je Bruna krivo rekla?!