Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u saboru

Dalmatinski pršut i baranjski kulen u utrci za autohtoni proizvod

drniški pršut (1)
Duško Jaramaz/Pixsell
19.04.2012.
u 11:19

Nekad je Slavonija zajedno s Vojvodinom mogla prehraniti pola Europe, a danas ne može ni sebe – zaključio je Vinković

Prijedlog Zakona o oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda podržali su danas svi klubovi zastupnika, ponajprije jer je riječ o zakonu čije je donošenje u okviru pregovora o pristupanju Hrvatske EU naznačeno kao obveza koju moramo ispuniti. Zakonom se uređuje postupak zaštite spomenutih oznaka za poljoprivredne i prehrambene proizvode u Hrvatskoj, kao i postupak podnošenja zahtjeva za registraciju oznaka na razini Europske unije, te se proizvođačima autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda omogućuje da nakon zaštite na području Hrvatske pokrenu postupak zaštite na razini EU te registriraju oznake na europskom tržištu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina objasnio je da u Hrvatskoj status autohtonih proizvoda ima sedam proizvoda – istarski pršut, varaždinsko zelje, poljički soparnik / zeljanik / uljenak, meso zagorskog purana, lički krumpir te krčki i drniški pršut. Još su četiri proizvoda u postupku registracije – ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus i zelje, dalmatinski pršut i baranjski kulen.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da nema apsolutno nikakvih primjedbi na tekst zakona, no zato ima dvije molbe za ministra Jakovinu.

– Prvi je problem u tome što skupine koje imaju pravo tražiti zaštitu proizvoda nemaju znanja da prošire svoju paletu proizvoda, a siguran sam da bi danas imali više zaštićenih proizvoda da je netko tim ljudima pomogao. Drugi su problem troškovi. Ministre, pozivam vas da sve troškove postupaka za zaštitu proizvoda na području Hrvatske svedete na minimum kako bi što više ljudi zaštitilo svoje proizvode, da se kod pitanja zaštite na području EU obratite kolegama u Europi i vidite programe financiranja – kazao je Lesar. I HDZ-ov Petar Čobanković rekao je da će podržati ovaj zakon jer je od interesa hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

– Hrvatska je zemlja bogata raznolikošću i svaka regija ima svoje specifičnosti, a dobivanjem ovih oznaka dobiva se važna specifičnost, a to je da nitko u EU ne može proizvoditi iste takve proizvode. Zato trebamo više raditi na tome da idemo u pravcu zaštite hrvatskih proizvoda – smatra Čobanković te dodaje kako Hrvatska ima mnogo proizvoda koji će moći koristiti ove oznake zaštite.

Zastupnici su zatim proveli objedinjenu raspravu o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te o prijedlogu zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore 2009. godine i integracija poljoprivredne savjetodavne službe, nažalost, nisu polučili rezultate, pojasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a glavni je cilj ovih izmjena preuzimanje pravne stečevine EU. Novim su zadacima umanjene mogućnosti poljoprivredne savjetodavne službe jer su izgubili samostalnost te savjetnici obavljaju poslove koji nisu u njihovu opisu rada.

– Umanjuje se njihova mogućnost da obavljaju savjetodavne poslove – tvrdi Jakovina.

Petar Čobanković iz HDZ-a rekao je da njegova stranka ne podržava hitnost postupka donošenja ovih zakona jer pitanje reguliranja komore nije nešto što je regulirano zajedničkom poljoprivrednom politikom. Bilo je, tvrdi on, razloga da se ide u ove izmjene i dopune, ali nedopustiva je promjena i uvođenje dragovoljnosti ulaska u komoru.

– Komorski sustav u Hrvatskoj ne poznaje dragovoljnost i ne može se članstvo kao obveza ukidati u jednoj komori, a ne u ostalim komorama – tvrdi Čobanković.

HDSSB-ov Zoran Vinković također smatra kako ovi zakoni ne bi trebali biti donijeti po hitnom postupku te da je važeći zakon donesen radi namirivanja tražbina tadašnjih koalicijskih partnera HSS-a. Zbog toga HDSSB neće podržati ova dva zakona i traže da idu u dva čitanja.

Kako bi što zornije prikazao u kakvom je stanju današnja poljoprivreda, Vinković je u sabornicu došao s vrećicom "svjetskih proizvoda", lukom iz Austrije, suhim šljivama iz Srbije, rajčicama, jabukama, češnjakom i bananama koje uvozimo iz cijelog svijeta.

– Evo, čak i luk moramo uvoziti iz Austrije, uvozimo odasvuda, i ja to ne bih kupovao, ne zato što je strano, nego zato što je prskano svim i svačim da bude lijepo svježe dok ne dođe do nas. Čak i meso uvozimo, ali i ostale osnovne poljoprivredne proizvode. Zato tražim od ministra Jakovine da krene u rješavanje ovih važnih problema – rekao je Vinković te dodao kako je njegova stranka vrlo svjesna stanja u poljoprivredi jer dolaze iz regije koja je "temelj, kuća i krov hrvatske poljoprivrede".

– Nekad je Slavonija zajedno s Vojvodinom mogla prehraniti pola Europe, a danas ne može ni sebe – zaključio je Vinković.

Komentara 9

BN
Brod na savi
12:27 19.04.2012.

Dali mi može neko objasnit,Kulen je već zastićen kao HR.proizvod,to je ućinio Tomica Galović,prije mnogo vremena.Moj dragi Brodski kulen.

DV
djon vejn
12:37 19.04.2012.

Mene zanima odakle dobivaju svježe meso?Dali imaju svoju proizvodnju ila ga samo suše dolje!Jedino mogu potvrditi odakle dolazi dosta paške janjetine.iy slavonije.dolazi dosta kamiona sa ZD registracija tu kod nas preko ljeta...

DK
dkatica2
11:57 19.04.2012.

Dalmatinski pršut proizvode i Slovenci....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije