Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo Povjerenstvo

Daliji Orešković istječe mandat, ali još ni riječi o novim članovima

Odbor za ustav, dalija orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.01.2018.
u 16:36

Iako su još jesenas obavljeni razgovori s novim kandidatima, saborski Odbor još uvijek Saboru nije predložio nove članove

Premda su još jesenas obavljeni razgovori sa svim kandidatima koji su se javili na javni poziv za nove članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, još nema nikakve odluke tko će biti nova ekipa tog povjerenstva.

U veljači kraj mandata

Postojećem sastavu mandat istječe sredinom veljače pa će u četvrtak imati jednu od svojih posljednjih sjednica. Na javni poziv javila se i sadašnja šefica Povjerenstva Dalija Orešković, a u svojem se mandatu zamjerila gotovo svim političkim akterima, dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čak rekla da Orešković vodi osobni rat protiv nje. U HDZ-u za sada nema informacija ima li Dalija Orešković šanse preživjeti reizbor, ali sudeći prema dosadašnjim reakcijama iz HDZ-a na rad Povjerenstva, to je teško očekivati.

Njezinu smjenu priželjkuje i predsjednica RH, a saborski Odbor za izbor i imenovanja još nije odlučio koje će kandidate za nove članove Povjerenstva predložiti Saboru koji u konačnici odlučuje.

Na javni poziv ukupno se javilo 37 kandidata. Povjerenstvo pak u četvrtak na dnevnom redu ima Kolindu Grabar-Kitarović, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića, bivšeg SDP-ova ministra i zastupnika Tihomira Jakovinu...

‘Teškaši’ na dnevnom redu

Slučaj Martine Dalić tiče se bonusa njezina supruga zaposlenog u Ini koji nije prijavila u imovinskoj kartici. Bivši SDP-ovac Jakovina na tapeti je jer je prije isteka 12 mjeseci otkad je prestao biti ministar postao šef uprave Aspira. Povjerenstvo će odlučiti i za slučaj bivšeg direktora APN-a Gorana Bradića, zbog povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Bradić je, piše Hina, Petrovu izdao uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće. U slučaju predsjednice RH tek će odlučiti hoće li pokrenuti ili ne postupak vezan za doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti. Odlučivat će se o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića vezano za sukob interesa zbog Agrokora. Budući da Povjerenstvu uskoro istječe mandat, odlučivat će samo o pokretanju ili nepokretanju postupka, dok će suštinske odluke prepustiti novoj ekipi.

Komentara 11

Avatar Mamlazac
Mamlazac
16:48 10.01.2018.

Ovo povjerenstvo je bilo Milanovicevo, stranacko, samo ne neutralno. Ne postoji razlog za produzenje mandata

MI
misho32
17:08 10.01.2018.

Tu Daliju je trebalo smijeniti odmah nakon one njenog miješanja u Politiku kada je proglasila da je Karamarko u sukobu interesa i trebalo bi joj naplatiti traškove arbitraž za IN-u koje je Hrvatska morala platiti

DU
Deleted user
18:29 10.01.2018.

Mene zanima koliko to povjerenstvo košta državu a zna se da ništa nije napravilo niti ima ikakve ovlasti. Milanovićeva prćija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije