Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša ministrica

Dalić: Bez reformi javne uprave i zdravstva deficit neće pasti

'19.10.2012., Zagreb - U Saboru je raspravom o zakonu o probaciji nastavljena redovita sjednica.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
25.10.2013.
u 12:30

Bivša ministrica financija Martina Dalić (HDZ) kaže da bi za Hrvatsku bilo korisno da uđe u aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Bivša ministrica financija Martina Dalić (HDZ) kaže da bi za Hrvatsku bilo korisno da uđe u aranžman s MMF-om i iskoristi kapacitete koje ima ta institucija kako bi se izradio vjerodostojan i kredibilan program.

– To je moj osobni stav. Kakav će biti stav HDZ-a s tim u vezi, ne znam. Vjerodostojnost naše fiskalne i ekonomske politike je narušena jer nema ni stabilizacije ni konsolidacije o kojoj ministar financija toliko govori. Aranžman s MMF-om podupro bi vjerodostojnost narušene poltiike i zato je on dobar korak. Želim upozoriti da ni MMF ni Europska komisija ne mogu zamijeniti političku odlučnost da se stvari naprave. Reformski kapacitet vlade je tanak, jedino što se nudi kao stvarna mjera jest povećanje poreza. Stoga je potreban veći angažman drugih resora da bi uspješno proveli bilo koji program ili mjere za smanjenje prekomjernog deficita.

I HDZ je iza sebe ostavio pozamašne dugove, čak 7,8 posto deficita, odnosno 25 mlrd. kuna manjka u 2011. godini.

– Te su godine uknjižena sva ili najveći dio jamstava koja su proteklih deset godina davana brodogradnji. Mi u 2011. nismo potpisali nijedno novo jamstvo. Ako se isključi brodogradnja, proizlazi da je deficit 2011. bio 5,5 posto, a 2012. 5 posto BDP-a iz čega proizlazi da je efekt fiskalne konsolidacije ove vlade samo 0,5 posto unatoč povećanju PDV-a i svoj buci oko naplate.

Gdje smanjivati deficit, na prihodima ili rashodima?

– Sigurno je da ne možemo ovako visok deficit svesti u okvire u kratkom roku. Mjere se moraju dominantno temeljiti na instrumentima za poticanje rasta. Mislim na reforme koje će stabilizirati državne rashode, a ujedno otkloniti prepreke poslovanju. Investitori gube interes jer su prepreke ulaganju visoke. To je reforma javne uprave, promjena njezina načina funkcioniranja i nagrađivanja, kvalitetna reforma zdravstva koje mora funkcionirati na održivoj razini, efikasna organizacija vlasti na svim razinama. Važno je sa Europskom komisijom dogovoriti primjereno razdoblje za smanjenje deficita, zbog čega bi bilo dobro da kredibilitet tom programu da i MMF.

Bivša ministrica financija Martina Dalić (HDZ) kaže da bi za Hrvatsku bilo korisno da uđe u aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i iskoristi kapacitete koje ima ta institucija kako bi se izradio vjerodostojan i kredibilan program.

Narušena vjerodostojnost

– To je moj osobni stav. Kakav će biti stav HDZ-a s tim u vezi, ne znam. Vjerodostojnost naše fiskalne i ekonomske politike narušena je jer nema ni stabilizacije ni konsolidacije o kojoj ministar financija toliko govori. Aranžman s MMF-om podupro bi vjerodostojnost narušene politike i zato je on dobar korak. Želim upozoriti da ni MMF ni Europska komisija ne mogu zamijeniti političku odlučnost da se stvari naprave. Reformski kapacitet Vlade je tanak, jedino što se nudi kao stvarna mjera jest povećanje poreza. Stoga je potreban veći angažman drugih resora da bi uspješno proveli bilo koji program ili mjere za smanjenje prekomjernog deficita.

I HDZ je iza sebe ostavio pozamašne dugove, čak 7,8 posto deficita, odnosno 25 milijardi kuna manjka u 2011. godini.

Te su godine uknjižena sva ili najveći dio jamstava koja su proteklih deset godina davana brodogradnji. Mi u 2011. godini nismo potpisali nijedno novo jamstvo. Ako se isključi brodogradnja, proizlazi da je deficit 2011. bio 5,5 posto, a 2012. 5 posto BDP-a iz čega proizlazi da je efekt fiskalne konsolidacije ove vlade samo 0,5 posto unatoč povećanju PDV-a i svoj buci oko naplate.

Dogovor o razdoblju

Gdje smanjivati deficit, na prihodima ili rashodima?

Sigurno je da ne možemo ovako visok deficit svesti u okvire u kratkom roku. Mjere se moraju dominantno temeljiti na instrumentima za poticanje rasta. Mislim na reforme koje će stabilizirati državne rashode, a ujedno otkloniti prepreke poslovanju. Investitori gube interes jer su prepreke ulaganju visoke. To je reforma javne uprave, promjena njezina načina funkcioniranja i nagrađivanja, kvalitetna reforma zdravstva koje mora funkcionirati na održivoj razini, efikasna organizacija vlasti na svim razinama. Važno je s Europskom komisijom dogovoriti primjereno razdoblje za smanjenje deficita, zbog čega bi bilo dobro da kredibilitet tom programu da i MMF.

>> Deficit Hrvatske u 2012. godini 5 posto, a dug 55,5 posto BDP-a!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije