Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Metkovski vatrogasac napao gradonačelnika: 'Prestanite se sramotiti'

Lažete i obmanjujete javnost da JVP Metković ima 23 vatrogasca, jer ima ih točno 22, kaže vatrogasac
17. kolovoza 2017. u 14:18 11 komentara 1743 prikaza
vatrogasci
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Jedan od članova Javne vatrogasne postrojbe Metković uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Metkovića Daliboru Milanu u kojem ga kritiziraju zbog komentara o vatrogascima.

Požar MANJA ŠTETA Uhvatili neubrojivog starca (68) koji je s upaljačem palio vatru kod Kistanja

Pismo je objavljeno na stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji te ga ovdje prenosimo u cijelosti:

PISMO ČLANA UPUĆENO GRADONAČELNIKU

Poštovani gospodine Milan, s obzirom na to da su, kako stvari stoje, metkovski vatrogasci najveći problem ovog grada, odlučio sam reći par riječi o tome. Prije svega želim da građani znaju istinu, a želim i Vama da se prestanete sramotiti, jer kao pravnik ( ma gdje god taj fakultet upisali, pa i gdje ga na kraju završili, pa kako god posao dobili i koliko god na njemu naučili) morali bi ste znati da se Plan zaštite od požara i tehnoloških eksplozija za grad Metković nalazi upravo kod Vas u gradu, tako da sam siguran da znate koliki broj vatrogasaca mora imati JVP Metković. Naravno, sada kalkulirate jer je bivši gradonačelnik od Vas kao jedan od uvjeta ( naravno uz danas ukinuti parking) za njegove dvije ruku u vijeću tj. za održavanje većine zatražio i davanje otkaza čak sedmorici vatrogasaca. E hajdemo sada redom.

1. Lažete i obmanjujete javnost da JVP Metković ima 23 vatrogasca, jer ima ih točno 22. Razlika između 22 i 23 je ogromna, cca 90.000,00 kn godišnje ( bruto plaća)

Požar - Benkovac Vatrena stihija Vatrogasac ozlijeđen kod Klisa. Lokaliziran požar između Vodica i Šibenika

2. Od 22 vatrogasca 20 je operativaca ( 1 administrativni referent i serviser vatrogasnih aparata nisu operativci, što znači da ne sudjeluju na intervencijama). Od 20 operativaca 19 ih radi u smjenskom radu a zapovjednik radi od pon-pet 8 sati dnevno. Znači imamo 3 smjene po 5 vatrogasaca i 1 smjenu s 4 vatrogasca. Uzmite u obzir da su uvijek 3 vatrogasca u prosjeku na godišnjem odmoru, slobodnim danima ili bolovanju, što im zakon daje za pravo. Kao laika u ovom poslu i Vas i sve ostale pitamo jeli ovo malo, dovoljno ili previše? Samo ću vas podsjetiti na katastrofalni požar iz 2013 ( tada je postrojba imala 15 operativnih vatrogasaca) u ulici Ante Starčevića nakon eksplozije plinske smjese. Nažalost jedna osoba je smrtno stradala, a kao prva smjena po dojavi su došla ni manje ni više nego točno 2 VATROGASCA S 1 VOZILOM. Usporedbe radi, u svakom normalnom gradu koji drži do sigurnosti svojih građana na takav požar po dojavi izlazi minimalno 8 vatrogasaca s 2 vozila.

3. Kada vi ne želite reći evo ja ću reći da prema procjeni ugroženosti JVP Metković mora imati 18 operativnih vatrogasaca ( što je više nego žalosno), a evo vi ih imate 20. Zanima me kad će te već imati muda popustiti onome koji to traži od Vas, na koji će te način izvršiti selekciju između njih 7 i koju će te to dvojicu HEROJA otpustiti?

dječak, balkon nisu ovo očekivale S prijateljicom uživala na balkonu, a onda ih šokirao potez sina

4. I sada najbitnija stvar koja je ključ svega. JVP Metković prema Zakonu o vatrogastvu ima OBVEZU vatrogasne intervencije obavljati isključivo na području grada Metkovića i općine Zažablje s kojom ima potpisan ugovor ( nadam se da će ugovor uskoro biti raskinut jer je mjesečni iznos koji općina plaća u velikom nesrazmjeru sa stvarnim troškovima na štetu postrojbe ). Svaki izlazak na područje druge jedinice lokalne samouprave postrojba vrši se isključivo na poziv glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika. E vidite, JVP Metković već godinama na poziv policije, centra 112 i samih građana izlazi na sve tehničke intervencije i požare zatvorenih prostora na područje grada Opuzena te općina Zažablje, Slivno, Kula norinska i Pojezerje. I sve zato što njihove načelnike i gradonačelnike zaboli ona stvar za sigurnost građana i vatrogastvo, pa dragi građani Metkovića to financirate vi.

Brojkama to zvuči ovako: S 19 operativnih vatrogasaca JVP Metković djeluje na području koje nastanjuje 26 112 stanovnika, te se prostire na 283,91 km², što čini 18,71 % Dubrovačko – Neretvanske županije. I sad vi meni recite je li to normalno?? U ovoj državi da, i evo kaže naš gradonačelnik da je i to puno pa će on to smanjiti. Super. Uvaženi gradonačelniče, ja ću Vam dati jedan prijedlog. Neka UV JVP Metković donese odluku da neće izlaziti na intervencije izvan grada Metkovića osim po pozivu glavno županijskog vatrogasnog zapovjednika, i neka o tome obavijesti policiju i centar 112. U tom trenutku izravno se dojava vrši DVD-ovima navedenih jedinica lokalne samouprave ( premda ne znam kako kad osim 4 ljetna mjeseca nemaju stalna dežurstva ). Pitam se kako će reagirati vaši stranački načelnici i gradonačelnici spomenutih jedinica lokalne samouprave, a najviše se pitam kako će te to opravdati Vašem velikom vođi Andreju. Toplo se nadam da ovi, kako ih do Velike gospe svake godine zovete HEROJI, nakon 1.10. neće biti HEROJI BURZE RADA. A osobno Vam obećavam da i ako budete imali takva "muda", na jednoj od narednih sjednica nakon toga netko će kao i danas pitati. " A tko će platiti i odštete vatrogascima koje moramo vratiti na posao ? Hoće li odgovarati netko za to ? Dado ili Stipo ? "...zna se ;) Pozdrav svim vatrogascima ma gdje god bili ! p.s. PO POTREBI HEROJI, PO POTREBI UHLJEBI

požar kod Unešića Stigao do sela Požar u blizini Unešića zaprijetio kućama Split: Na križanju Vukovarske i Velebitske ulice izbio požar Gusti crni dim U centru Splita izbio požar Ministar Damir Krstičević obišao požarište kod Zatona pod kontrolom Požar kod Vodica još bukti, vatra prijeti kućama u Zatonu
NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pitanje za 'vatrogasca': da li u gradu ogulinu na svaku intervenciju izlazi 8 vatrogasaca? grad ogulin je, kao i grad đakovo, našice, pazin, krapina, sinj, jedan normalan grad, po ničemu ne odskače od drugih normalnih gradova. molim da se pojasni ... prikaži još! kako to da su najmanje 3 vatrogasca stalno na godišnjim odmorima, bolovanjima i slobodnim danima. ono, čisto me zanima kako ste onda uredili smjenski rad, dal to znači da u smjeni nemate utvrđen broj vatrogasaca ili što, nešto fali. drugo, npr. grad varaždin, npr. ima 51 profi vatrogasaca, a pokriva područje sa daleko većim brojem zgrada, stanovnika. vi ćete reći da nije ista opasnost od požara dolje kod vas, i gore kod njih. pa i nije, ali ljeti je ista stvar, s tim da gore ima što gorjeti, dolje baš i ne, to malo trave i suhog raslinja... i puno kamenja. ono što ja vidim u ovom pamfletu je prije svega politikanstvo, jer je očito da ste vi stranačka osoba, pa pucate po političkom protivniku. kolko vidim, 2 će od vas dobiti otkaz. i o tome se tu radi, ovo je pritisak. nego, tko je donio taj dokument na temelju kojeg vas je dvojica viška? da nije družina sinjeg galeba zvanog božo petrov, ona ista koja je rastjerala neke službenike, pa ih uz masnu odštetu nakon tužbe vraća na posao? malo je onda jasnije, samo nije jasno što se onda niste bunili, kad je vaš božo rezao? aha, rezao je po drugima... pa ste šutili. što javno ne prozivate one koji su dokument donijeli? ja ne bih herojima zvao ljude koji gase požar koje podmeću piromani.

 • koraknaprijed:

  "Ugroženi "MOST-ovac.

 • droza:

  O srce malo, kako se on samo raspisao. Još jedna Grmojina žalopojka u nizu izgubljenih pozicija i izbora.