Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrena stihija

Vatrogasac ozlijeđen kod Klisa. Lokaliziran požar između Vodica i Šibenika

Požar - Benkovac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.08.2017.
u 23:05

Imate li fotografiju požara? Pošaljite nam na javi@vecernji.net

Vatrogasac, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic, ozlijeđen je popodne na požarištu na području Klisa te je vozilom hitne pomoći prevezen na odjel za plućne bolesti splitskog KBC-a i stanje mu je stabilno, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom centru u Splitu.

Ozlijeđeni vatrogasac bio je angažiran na gašenju požara u području Majdana kod Klisa, a prema informacijama iz DVD-a Vranjic, trenutačno se osjeća dobro. Snaga požara na kliškom području, koji je izbio kasno popodne, smanjuje se, a vatrogasci će ostati ondje dežurati tijekom noći.

Požar - Benkovac
1/16

Brza cesta Solin-Klis otvorena za promet

Brza cesta Solin-Klis, koja je poslijepodne zbog požara bila zatvorena za promet u oba smjera, predvečer je otvorena za promet, izvijestili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Požar - Benkovac
1/16

U poslijepodnevnim satima vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje tog požara u smjeru sela Mravinci, a također su zaustavili prodiranje vatrene stihije u smjeru izvorišta rijeke Jadro koje je na području općine Klis, izvijestili su vatrogasci. Dodali su kako trenutačno nemaju informacija o materijalnim štetama koje je uzrokovao ovaj požar, ali su rekli kako zgarišta mjestimično izgledaju grozno. 

Tijek dana:

23.00 - Požar koji je u srijedu oko 17 sati izbio na području Benkovačke ceste između Šibenika i Vodica, lokaliziran je u 20,30 sati, a ukupno je izgorjelo oko 4,5 hektara borove šume, izvijestili su iz Županijskog centra 112. 

Osim borove šume, izgorjelo je i 100 stabala maslina, 100 obrađenih i 200 neobrađenih čokota vinove loze.

Vatrogasci će ostati na terenu kako bi dogasili požar.

Na požarištu je bilo 48 vatrogasaca s 19 vozila, a u gašenju su im pomogla i dva kanadera i dva Air tractora.

20.10 -  Uz Benkovačku cestu, između Vodica i Šibenika, nešto prije 17 sati buknuo je požar, na požarištu gasi 48 vatrogasaca s 19 vozila, a dva kanadera i dva air traktora u preletu su ispustili nekoliko vodenih bombi, doznaje se u Županijskom centru 112. Izvijestili su i da je do sada opožareno oko 4,5  hektara. Požar još uvijek nije lokaliziran.

18.40 - Iz MORH-a su oko 18.30 sati objavili kako su "zračne snage stavile pod nadzor i požar kod Klisa". 

"Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u srijedu, 9. kolovoza 2017., uspjele su nakon požara na Braču i požar Klis-Solin staviti pod nadzor. Trenutno su na tom požarištu angažirana dva helikoptera Mi-8 MTV koji natapaju prostor kako se vatra ne bi ponovno razbuktala.

Na drugom požarištu, Bisko kod Trilja, koncentrirane su zračne snage s ukupno pet protupožarnih aviona i ulažu napore kako bi i ovaj požar prije mraka bio pod nadzorom vatrogasaca", izvijestili su iz MORH-a.

18.12 - Danas poslijepodne buknuo je požar uz brzu cestu Klis-Kosa, sjeverno od Splita te se širi u pravcu kuća pri čemu vatrena stihija zahvaća nisko raslinje, maslinike i okućnice, doznaje se od kliških vatrogasaca.

Požar - Benkovac
1/5

"Vatrena stihija bila se približila kućama u zaseoku Bubići ali su je vatrogasci na tom mjestu zaustavili, no vatra se u drugim smjerovima kreće također prema naseljenim dijelovima te zahvaća maslinike, okućnice," rekao je za Hinu predsjednik DVD Klis Miroslav Boban.

U gašenju požara, kako se doznaje od vatrogasaca, sudjeluju sve raspoložive vatrogasne snage, iz Splita, Omiša, Kaštela i Trogira a u pomoć su u poslijepodnevnim satima pristigli i kanaderi.

"Požar je dosta velik i na nekim mjestima kuće su ugrožene"

"Požar je dosta velik i na nekim mjestima kuće su ugrožene," rekao je zamjenik vatrogasnog županijskog splitsko-dalmatinskog zapovjednika Božo Delić. Zbog požara je zatvorena za promet  zatvorena brza cesta Solin-Klis te županijska cesta Trilj-Bisko, izvijestila je poslijepodne splitsko-dalmatinska policija. 

Na Braču više nema otvorenog plamena

Požar na otoku Braču, koji je nešto prije podne planuo između Nerežišća i donjeg Humca, stavljen je u poslijepodnevnim satima pod nadzor gasitelja, zahvaljujući brzoj intervenciji protupožarnih zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na to su požarište najprije bila upućena dva kanadera, zatim još dva helikoptera, a u gašenju su angažirane i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Brača. Brački vatrogasni zapovjednik Ivica Jakšić izvijestio je da na požarištu Nerežišće-Donji Humac više nema otvorenog plamena te vatrogasci saniraju rubove požarišta.

Po njegovim riječima, u jednom trenutku vatra se približila 200 metara nadomak kuća, ali su je vatrogasci zaustavili te nije napravljen veća materijalna šteta osim što je izgorio jedan vinograd.

 

"Bilo je kritično u selu Gardun"

U poslijepodnevnim satima u srijedu požar je buknuo i na području Trilja, a najkritičnije je bilo u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama, ali su ih vatrogasci uspjeli obraniti, doznaje se od triljskih vatrogasaca.

"Bilo je kritično u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama u zaseocima Skejo i Žuljevići, no naporima vatrogasaca vatrena stihija je zaustavljena i kuće su obranjene," rekao je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj Mladen Klarić.

Po njegovim riječima, snaga otvorenog plamena u kasnim poslijepodnevnim satima na tom se požarištu smanjuje te se očekuje da će ubrzo taj požar, u čijem gašenju pomažu i kanaderi, biti stavljen pod nadzor.

Požar - Benkovac
1/2

Ministarstvo obrane priopćilo je da su zračne snage od ranog jutra angažirane i u gašenju dva požara kod Gračaca.

 Na prvom požarištu Otrić-Zrmanja Vrelo požar gase dva helikoptera, a tamo su zračne djelovale i u utorak sve do mraka te su uspjele zaustaviti širenje vatre prema kućama. Na drugom požarištu na lokaciji Palanka-Pribudić kod Gračaca djeluju dva kanadera.

 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 178 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

 Ostvarile su oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45.200 tona vode i prevezeno 218 vatrogasca i vojnika te 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

>> Imate li fotografiju požara? Pošaljite nam na javi@vecernji.net

Ključne riječi

Komentara 11

KA
kamenjar0404
16:59 09.08.2017.

Hvatajte te teroriste za Boga miloga !!!!

BO
boris
20:03 09.08.2017.

Ma, zapušteno sve, svatko gleda sebe, traže se teroristi bez dokaza

Avatar Cokolino
Cokolino
17:30 09.08.2017.

Zar nije malo cudno da bas danas izbije pozar na Bracu , na Klisu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije