Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika

Turizam će ostati bez dobrog dijela od 200.000 noćenja, koliko školarci ostvare. I to kad najviše treba, u izvansezoni
10. listopada 2014. u 22:46 3 komentara 3436 prikaza
10.05.2011..Pula - Maturanti iz Njemacke u obilasku Pule
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hoće li tisuće školaraca biti zakinute za ekskurzije, zajedničke uspomene, a u konačnici i za dijelove nastavnog programa koji predviđa upoznavanje domovine? Na mogućnost takvog scenarija upozoravaju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Novi Pravilnik o izletima i ekskurzijama dokida praksu da se dnevnice nastavnicima-pratiteljima pokrivaju cijenom putovanja. Dnevnice bi sada trebale osigurati škole, odnosno osnivači gradovi i županije, ali mnogi za to nemaju novca – tvrdi Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Pravilnik je dobar, socijalno osjetljiv i uvodi reda, ali ostane li ova odredba na snazi, mnogi od 80.000 osnovnoškolaca i tridesetak tisuća srednjoškolaca neće na ekskurziju. To, pak, znači da turizam ostaje bez dobrog dijela od 200.000 noćenja, koliko školarci ostvare tijekom školske godine u zemlji. I to kad turizmu najviše i treba – u izvansezoni. Da sve bude gore, školska putovanja zapinju na relativno malim iznosima. Za ilustraciju, autobus s dva razreda djece moraju imati tri pratitelja, što je na putovanju od pet dana trošak od oko 2200 kuna.

– S terena stižu informacije da su i takve svote u mnogim školama sporne – kaže Jurica Glavina iz UHPA-e. Agencijska udruga kuca na dvoja vrata ne bi li se to riješilo. Apeliraju na Ministarstvo obrazovanja da korigira pravilnik, a obratili su se i Ministarstvu turizma s molbom da pomogne financirati dnevnice nastavnicima. Inače, zbog ovog pravila cijene ekskurzija pale su za pedesetak kuna.

– Ta bi putovanja bila osjetno jeftinija da se putuje cijele godine, a ne samo u rujnu i lipnju – kaže Žgomba.

>> Učitelji i ravnatelji osnovnih škola posjetili Slavonski Brod 

>> Japanke kupuju kravate protkane zlatom, ali time prestaje naša ponuda

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar abakus
  abakus:

  Dijete mi je javilo da za koji dan njegov razred ide na jednodnevni izlet u jedan gradić u Hrvatskoj. Cijena izleta je 300kn. Ne znam je li ručak uračunat, ako i jest riječ je obično o kakvom restorančiću u kojem ... prikaži još! djeca dobiju pržene krumpiriće i pljeskavicu. Takav ručak može koštati najviše 40kn - to pouzdano znam jer mi dijete tako redovito ruča kad ide negdje na natjecanje sa sportskim klubom. Odakle onda ova visoka cijena izleta, a ponavljam da je u pitanju jednodnevni izlet, dakle nema spavanja? Svaka čast, ali 300kn je jako puno i mnogima je danas u ovoj krizi previše. A stid ih je reći djeci da nemaju. Riječ je o reketu kojim se roditelji muzu preko djece. Cijena takvog izleta trebala bi biti najviše 150kn, a i to je previše. Gdje nestaje razlika od 150kn i to za autobus pun djece? Te izlete treba ili zabraniti ili drastično smanjiti cijene. I živo mi se fućka za jade naših turističkih agencija. Neka se potrude i zarade na nekom strancu, a ne da preko škola reketare roditelje.

 • Križ od suza:

  Ekskurzije su postale legalno organizirani razvratni, bludni, oblokavajući, sadržaj za nedozrelu maloljetnu dijecu gdje roditelji troše zadnju kunu na moranu degradaciju i uništavanje vlastite dijece.

 • golub Vaso:

  neka roditelji vode svoju razmazenu i bezobraznu djecu