Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika

10.05.2011..Pula - Maturanti iz Njemacke u obilasku Pule
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
10.10.2014.
u 22:46

Turizam će ostati bez dobrog dijela od 200.000 noćenja, koliko školarci ostvare. I to kad najviše treba, u izvansezoni

Hoće li tisuće školaraca biti zakinute za ekskurzije, zajedničke uspomene, a u konačnici i za dijelove nastavnog programa koji predviđa upoznavanje domovine? Na mogućnost takvog scenarija upozoravaju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Novi Pravilnik o izletima i ekskurzijama dokida praksu da se dnevnice nastavnicima-pratiteljima pokrivaju cijenom putovanja. Dnevnice bi sada trebale osigurati škole, odnosno osnivači gradovi i županije, ali mnogi za to nemaju novca – tvrdi Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Pravilnik je dobar, socijalno osjetljiv i uvodi reda, ali ostane li ova odredba na snazi, mnogi od 80.000 osnovnoškolaca i tridesetak tisuća srednjoškolaca neće na ekskurziju. To, pak, znači da turizam ostaje bez dobrog dijela od 200.000 noćenja, koliko školarci ostvare tijekom školske godine u zemlji. I to kad turizmu najviše i treba – u izvansezoni. Da sve bude gore, školska putovanja zapinju na relativno malim iznosima. Za ilustraciju, autobus s dva razreda djece moraju imati tri pratitelja, što je na putovanju od pet dana trošak od oko 2200 kuna.

– S terena stižu informacije da su i takve svote u mnogim školama sporne – kaže Jurica Glavina iz UHPA-e. Agencijska udruga kuca na dvoja vrata ne bi li se to riješilo. Apeliraju na Ministarstvo obrazovanja da korigira pravilnik, a obratili su se i Ministarstvu turizma s molbom da pomogne financirati dnevnice nastavnicima. Inače, zbog ovog pravila cijene ekskurzija pale su za pedesetak kuna.

– Ta bi putovanja bila osjetno jeftinija da se putuje cijele godine, a ne samo u rujnu i lipnju – kaže Žgomba.

>> Učitelji i ravnatelji osnovnih škola posjetili Slavonski Brod 

>> Japanke kupuju kravate protkane zlatom, ali time prestaje naša ponuda

Komentara 3

Avatar abakus
abakus
23:03 10.10.2014.

Dijete mi je javilo da za koji dan njegov razred ide na jednodnevni izlet u jedan gradić u Hrvatskoj. Cijena izleta je 300kn. Ne znam je li ručak uračunat, ako i jest riječ je obično o kakvom restorančiću u kojem djeca dobiju pržene krumpiriće i pljeskavicu. Takav ručak može koštati najviše 40kn - to pouzdano znam jer mi dijete tako redovito ruča kad ide negdje na natjecanje sa sportskim klubom. Odakle onda ova visoka cijena izleta, a ponavljam da je u pitanju jednodnevni izlet, dakle nema spavanja? Svaka čast, ali 300kn je jako puno i mnogima je danas u ovoj krizi previše. A stid ih je reći djeci da nemaju. Riječ je o reketu kojim se roditelji muzu preko djece. Cijena takvog izleta trebala bi biti najviše 150kn, a i to je previše. Gdje nestaje razlika od 150kn i to za autobus pun djece? Te izlete treba ili zabraniti ili drastično smanjiti cijene. I živo mi se fućka za jade naših turističkih agencija. Neka se potrude i zarade na nekom strancu, a ne da preko škola reketare roditelje.

KO
Križ od suza
23:48 10.10.2014.

Ekskurzije su postale legalno organizirani razvratni, bludni, oblokavajući, sadržaj za nedozrelu maloljetnu dijecu gdje roditelji troše zadnju kunu na moranu degradaciju i uništavanje vlastite dijece.

GV
golub Vaso
05:29 11.10.2014.

neka roditelji vode svoju razmazenu i bezobraznu djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije