Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić o razgraničenju s Kosovom: Želimo najmanje loše rješenje za sve

Stajalište Beograda je da "zemlje koje nisu iz ove regije prate taj proces (pregovora o Kosovu) i podrže rješenje do kojeg dođemo, rekao je Dačić
20. kolovoza 2018. u 17:59 58 komentara 1995 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak u povodu vijesti iz Prištine da se priprema demarkacija granice Kosova sa Srbijom, da to nije jednostran proces te se vlasti u Prištini njime ne mogu jednostrano baviti.

na zahtjev kosovskog premijera Kosovo započinje pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom

"Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost, ali o demarkaciji ne može odlučivati na isti način, jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi", izjavio je Dačić na tiskovnoj konferenciji.

Komentirao je raniju izjavu predsjednika Povjerenstva kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtima Bulliqija.

Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije na zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, izjavio je ranije Bulliqi prištinskim medijima.

bih Dodik: RS će silom spriječiti raspoređivanje policije iz drugog entiteta

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, kategorički je poručio da "nema nikakvih koraka" u svezi s demarkacjom "dok se ne postigne dogovor“ i najavio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rujnu, ne isključujući mogućnost "još nekih sastanaka  na međunarodnim forumima, izvan tog dijaloga".

"Trenutno nemamo neki prijedlog o kojem je postignut dogovor. O tome se tek razgovara. Ponekad se stvara dojam kao da je sve dogovoreno i riješeno“, ocijenio je Dačić.

Vojni kamp za djecu Na zahtjev policije Zatvoren dječji 'vojni' kamp na Zlatiboru, djeca vraćena kućama

"Praznim pričama" nazvao je mogućnost da Kosovo u zamjenu za sjever Kosova traži Preševo i Bujanovac, općine većinski naseljene Albancima  na jugu Srbije.

"Želimo najmanje loše rješenje za sve", rekao je Dačić.

"Stajalište Beograda je da "zemlje koje nisu iz ove regije prate taj proces (pregovora o Kosovu) i podrže rješenje do kojeg dođemo."

Vojni kamp za djecu MILITANTNI KAMP Burne reakcije u Srbiji i regiji: Djeca u logoru na Zlatiboru uče kako ratovati

Ministrica vanjskih poslova Gane Shirley Botchwey izjavila je poslije sastanka s Dačićem kako će njezina zemlja "definitivno ponovo razmotriti ranije donijetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske neovisnosti".

Botchwey je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim srbijanskim kolegom objasnila kako "nema ovlasti" donijeti odluku o povlačenu priznanja, te da je razgovarala s članovima vlade, a stvari će biti jasnije nakon njezina povratka u zemlju.

Aleksandar Vučić Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić: Srbija ima tri cilja na Kosovu

Dačić i Botchwey su podsjetili na dobre i prijateljske odnose bivše Jugoslavije i Gane, koje su bile i među utemeljiteljima Pokreta nesvrstanih te su naglasili zajedničku ocjenu i potrebu da dvije zemlje "revitaliziraju svoje odnose". 

Dačić oštro po Hrvatskoj: 'Jedina zemlja u Europi koja slavi etničko čišćenje'

Ivica Dačić
1 / 4
Ivica Dačić
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • marsovac:

  ako vam se na kosovu ne svidja,.....pali traktor i za pasaluk,......dosta ste vi hebali kosovare,....dosao racun na naplatu,..srpska kugo.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Najmanja bolna opcija je da se srbi povuku na sjeverne pašnjake bez batina

 • koraknaprijed:

  Ja sam čuo da će granica biti negdje sjeverno od Niša!