Naslovnica Vijesti Svijet

Aleksandar Vučić: Srbija ima tri cilja na Kosovu

Uz očuvanje mira i stabilnosti, Vučić je kao drugi cilj istaknuo zaštitu državnih interesa i imovinskih prava, ocijenivši da je to "najteži dio"
16. kolovoza 2018. u 21:32 82 komentara 8494 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako su temeljni ciljevi Beograda na Kosovu očuvaje mira i stabilnosti, zaštita državnih interesa i osiguranje imovinskih prava kosovskih Srba.

kosovo PANDORINA KUTIJA 'Republika Srpsko Kosovo' bila bi uvod u novi rat na Balkanu

"Ako bude sporazuma, imat ćemo više nego danas", rekao je srbijanski šef države u dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS).

Uz očuvanje mira i stabilnosti, Vučić je kao drugi cilj istaknuo zaštitu državnih interesa i imovinskih prava, ocijenivši da je to "najteži dio".

Kao treći cilj Vučić je naveo očuvanje svih prava Srba na Kosovu, njihovu sigurnost i uvjete da "djeca mogu nesmetano ići u škole i kina i družiti se s vršnjacima".

Marko Perković Thompson - koncert u Glini TJEDNI PREGLED Oluja je Aci Vučiću došla “ko kec na desetku”

Naglašavajući kako "treba govoriti istinu" Vučić je definiciju države protumačio kroz tri elementa - teritorij, stanovništvo, vojsku i policiju, istaknuvši kako od ta tri elementa Srbija "samo u pojedinim dijelovima na Kosovu ima stanovništvo i - ništa više".  

Vučić je za RTS rekao kako će sa svim eventualnim prijedlozima "izići pred građane" i reći što je urađeno.

Srbijanski šef države rekao je kako njemačku kancelarku Angelu Merkel smatra “iskrenim prijateljem“.

Aleksandar Vučić 'suočavanje s prošlošću' Vučić imenovao povjerenika za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom

“Nju doživljavamo iskrenim prijateljem. Ona nas je spasila sukoba s Hrvatima, do kog je moglo doći zbog krize s migrantima kad su Mađari podigli zid“, rekao je Vučić, ne obrazlažući detaljnije tu svoju tvrdnju.

Na pitanje kakvo mu je stajalište poslije izjave kancelarke Merkel da nema promjene granica, Vučić je naglasio kako su Njemačka i SAD "razgraničili" Srbiju onog trenutka kada su 2008. priznali nevisnost Kosova.

“Zato kad kažu da su protiv razgraničenja to znači da su protiv promjene granica koje su uspostavili na našu štetu”, rekao je Vučić.

On se požalio kako ga mnogi, poglavito u Srbiji, napadaju upravo zato jer ne prihvaća takve granice.

Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić Milan Ivkošić Nekoliko dana zgražavanja, 
pa onda opet umiljavanje Srbiji

Vučić je izjavio kako neće govoriti o konkretnim rješenjima za Kosovo "jer ih još uvijek nema".

Prošli tjedan Vučić je  izjavio da se "zalaže za razgraničenje" s Albancima.

"Da imamo teritorij za koji se ne zna tko ga kako tretira, i što kome pripada - to je uvijek izvor potencijalnih sukoba i problema", rekao je Vučić novinarima u vojvođanskom mjestu Šidu. "Ja se zalažem i to ne krijem, svakako se zalažem, i to je politika koju predstavljam, a hoće li ona dobiti potporu naroda ili ne, no ja se zalažem za razgraničenje s Albancima".

hashim thaci POBJEGAO NA KOSOVO Thaci za suca vrhovnog suda imenovao srpskog bjegunca

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u srijedu je izjavio kako neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe. Na konferenciji za medije kosovski predsjednik je rekao da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina koja je u Srbiji pripoji Kosovu.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Već sam se ponadao da je jedan dan prošao bez vijesti iz istočnog susjedstva...

  • Deleted user:

    Vucicu cuvali ste vi "mir i stabilnost" u Hrvatskoj izvrsivsi agresiju kao i na BiH??? Srecom pa smo vas vratili u vase granice no na zalost tvorevinu zvanu republika srpska vam je svijet dozvolio. Zato bolje za srbiju i srbe ... prikaži još! da takve kao ti maknu i da krene konacno kraj sanjanja "vekovne velike srbije" inace....ode svijet a srbija i srbi ostadose u srednjem vijeku!

  • drava1:

    Iskreno imamo mir do god srpski fašisti imaju konflikte s drugim narodima. Kada s njima riješe probleme krenut će ponovno na Hrvatsku.