Naslovnica Vijesti Svijet

Burne reakcije u Srbiji i regiji: Djeca u logoru na Zlatiboru uče kako ratovati

U logoru na padinama Zlatibora 34 su dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih veterana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije
16. kolovoza 2018. u 23:33 229 komentara 36698 prikaza
Vojni kamp za djecu
Foto: YouTube screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Vijest da je na planini Zlatibor organiziran logor za djecu u kojem se živi i radi po vojničkim pravilima, u odori i uz vježbe improviziranim oružjem, potaknula je burna i suprotna reagiranja u Srbiji i u regiji.

Aleksandar Vučić Marinko Jurasić Jesu li 'teške riječi' Aleksandra Vučića pomogle žrtvama Oluje?

U logoru na padinama Zlatibora 34 su dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih vetarana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije.

Organizator logora, predsjednik "Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (USOYU)" Željko Vukelić tvrdi kako se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i umirovljenih pripadnika policije i vojske Srbije uče obrambenim vještinama i u tome on osobno "ne vida ništa loše".

U medijima su se pojavila izvješća kako je riječ o prvom "omladinsko-patriotskom" logoru za djecu te da su ga organizirale "srpske i ruske veteranske i patriotske skupine".

[video: 26333 / ]

"Možda kamp jest po zakonu, ali se postavlja pitanje je li opravdano, kakve su posljedice i tko je ovlastio instruktore da provode obuku", objavila je agencija Tanjug, navodeći da predsjednik općine Čajetina Milan Stamatović logor na Zlatiboru vidi kao "humanitaran i patriotski", tvrdeći kako se djeca uče tradicionalnim vrijednostima.

"Ovo nije vojni kamp gdje se djeca obučavaju za terorističke akcije, kako nas optužuju u javnosti. Mi nećemo zbog tih optužbi odustati, već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan, kako bi što više djece moglo naučiti ono što ne mogu kroz redovito školovanje, jer nema više obrane i zaštite kao predmeta u školama", rekao je novinarima Stamatović.

Aleksandar Vučić 'suočavanje s prošlošću' Vučić imenovao povjerenika za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom

On je naglasio kako se u "humanitarno-patriotskom kampu djeca uče tradicionalnim vrijednostima", a nisu plaćena "kao što plaćaju sudionike u reality show emisijama".

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa", a organizatori su USOYU i ruska nevladina organizacija Enot.

"Slika je mnoge uznemirila, a stručnjaci upozoravaju na mogućne štetne posljedice po djecu", uz ocjenu da su "odgovorni i roditelji i društvo i država", navodi RTS.

[video: 26334 / ]

"Omladinsko patriotski kamp - tradicija ili indoktrinacija?", pita se u naslovu današnjeg izvješća sa Zlatibora regionalna TV N1.

Organizatori tvrde kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

Organizator logora Željko Vukelić upozorava kako ih imaju Mađarska, Belgija, Engleska.

"U Engleskoj imate ovakve militantne kampove, na tri razine, gdje deca koja završavaju te kampove imaju prednost pri zapošljavanju", tvrdi Vukelić.

Milorad Pupovac NAPETI ODNOSI Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji za nešto što nisam učinio i rekao

Psiholozi koje je RTS konzultirao  drže da je "militarizacija pogrešan smjer", te da država treba kontrolirati kakvi su to logori, dok se roditelji trebaju zapitati da li djeci treba dati suglasnost da sudjeluju u takovim obukama i "čemu će sve osim tim vještinama dijete biti izloženo".

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece".

Organizatori tvrde i da se sve radi sukladno zakonu, a da je logor prijavljen kao "javni skup", a dozvolu i financijsku potporu dobili su od općine Čajetina.

Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".

>>Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • Pravednik1973:

    Bolje da ih uče servisirati traktore.

  • vlpikolo:

    Haahaaa!! Ovi će napraviti pravu vojsku. Sa svim naoružanjem JNA nisu mogli pobijediti nenaoružanu Hrvatsku i još smo im oteli oružje. Ali svaka im čast imaju brze noge, mi još nismo ni krenuli u Oluji oni su već bili u ... prikaži još! Banjaluci.Haaahaaa!!

  • Croman 95:

    Glavni cilj obuke usavršiti beganje i kmečanje.