Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2020. u 23:40

U Hrvatsku je bojazan stigla u subotu u 11.30, u autobusu preko Bregane s 29 turista iz Wuhana

Počelo je osamdesetih s histerijom oko HIV-a, a nastavilo se sa svinjskom gripom, SARS-om, majmunskim boginjama, ptičjom gripom... Da su virusi, koji su sa životinja prelazili na ljude ugrožavajući im zdravlje, uistinu bili opasni u mjeri u kojoj se to na trenutke činilo, danas bi se zemaljska kugla okretala oko Sunca sasvim pusta, bez ljudi.

Na sreću, u tom se velikom, zajedničkom selu brže od svakog virusa i zaraze ipak širi jedino strah. Trenutačno je strahu krila dao koronavirus s kojim se nakon Kine sad već suočavaju i na Tajlandu, u Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj, SAD-u, Australiji... Bojazan od širenja zaraze, naravno, nije mimoišla ni druge zemlje, a u Hrvatsku je stigla u subotu u 11.30, preko Bregane, u autobusu s 29 kineskih turista pristiglih, da nelagoda bude malo veća i mrvicu realnija, baš iz kineskog Wuhana, odakle je sve i krenulo. Gosti iz daleke Kine, koji su pregledani odmah na granici i nisu pokazali simptome eventualne bolesti izazvane koronavirusom, prvog su dana u Hrvatskoj posjetili Nacionalni park Plitvička jezera, a potom produžili za Bosnu i Hercegovinu. Istodobno, stigla je vijest kako inkubacija može trajati do 14 dana, pa to ostavlja mogućnost da je netko od dvadesetdevetero putnika možda nositelj.

Kako god, u svijetu u kojem se toliko često putuje, u kojem se samo lani rekordnih 1,5 milijardi ljudi otisnulo izvan granica svoje zemlje, zarazu nije lako obuzdati. Čak i da je potencijalno opasnija od koronavirusa koji, prema dosadašnjim saznanjima, u pravilu izaziva simptome nalik na gripu i za zdrave ljude ne predstavlja ozbiljniju prijetnju. No, kako zdravi mogu prenijeti virus bolesnima, pa tako u krug, vrijedi ona da smo na kraju ipak svi u istom loncu. Time je odgovornost za pojedinca samo veća. Širenje svake zarazne bolesti, pa tako i ove zbog koronavirusa, ne ovisi samo o liječnicima i znanstvenicima koji daleko od nas, u svojim laboratorijima kemijaju ne bi li pronašli novo cjepivo, lijek, već i o tome peremo li ruke, jesmo li oprezni u kontaktu sa zaraženom osobom, jedemo li termički ispravno obrađenu hranu, koliko smo razumni sa seksualnim navikama i sl. Profano je, ali čistoća jest pola zdravlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije