Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ljetno uređenje Sabora 250.000 kn, za portret Josipa Leke 43.850 kn

Radovi u Saboru odnose se na uređenje sedam prostorija i protokolarne dvorane
26. srpnja 2016. u 14:43 10 komentara 654 prikaza
sabor radovi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor i ovo će ljeto iskoristiti za uređenje svojih prostora, a za to će potrošiti nešto manje od 250.000 kunaU saborskoj zgradi obavit će se radovi koji se odnose na uređenje sedam prostorija i protokolarne dvorane, izmijenit će se parket, instalacije električne energije, telefona, TV i računalne mreže i obaviti soboslikarski radovi, potvrdili su iz Sabora. 

O kojih je sedam prostorija riječ nisu specificirali, no doznaje se da će se dotjerati Zeleni salon, dvorana na drugom katu saborske zgrade koja služi za protokolarne svrhe, čiji je strop ovoga proljeća procurio pa ga treba obojiti. 

Ništa od uređenja novinarske sobe

Izvjesno je da ni ovoga ljeta nije u planu uređenje novinarske sobe, zapravo triju prostorija u prizemlju zgrade kojima bi dobrodošlo uređenje podova i noviji, odnosno prikladniji namještaj. 

Gledaju li se planirani radovi po stavkama, najviše će se potrošiti na parketarske radove, gotovo 100.000 kuna, nešto manje od 73.000 kuna stajat će soboslikarski radovi, 43.000 električarski, a 28.000 kuna stolarski radovi.

Lekin portret 43.850 kuna 

Cijena izrade portreta bivšeg, devetog predsjednika Sabora Josipa Leke iznosi 43.850 kuna. Leku je, po njegovu izboru, naslikao Damir May, odgovorili su iz Sabora. 

Lekin portret, naslikan u izrazito tamnim tonovima, odnedavno je u dvorani  Ante Starčevića, u društvu s portretima njegovih prethodnika. Saborska je tradicija da svaki predsjednik dobije svoj portret i odabere umjetnika koji će ga portretirati. 

Prvog predsjednika Žarka Domljana portretirala je Jadranka Fatur, baš kao i Lekina prethodnika, prerano preminulog Borisa Šprema

Stjepana MesićaLuku Bebića naslikao je Vatroslav Kuliš, Nedjeljka Mihanovića Rudolf Labaš, akademika Vlatka Pavletića Vlado JakelićZlatka Tomčića Fadil Vejzović, a Vladimira Šeksa Vlado Jakelić.

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • swimm:

    "Saborska je tradicija da svaki predsjednik dobije svoj portret i odabere umjetnika koji će ga portretirati. " ....i sve to za tuđu lovu....ajme,pa ja sam osupnut...još ako nema limita...pa kaj je to 50 000 kn za slikicu tak krasnu

  • JOZOJOZO1962:

    Ako sabor poslije ovoga bude preslabo blistao treba uložiti još novca.

  • usredini:

    Sramotnici zar ne vidite da je Josip Leko naročito lijep muškarac. Kada budu dolazili gimnazijalci gledat će sliku i misliti kada odrastem i ja ću bti tako lijep.