Naslovnica Vijesti Hrvatska

D. Vidović i dio vodstva SDP-a gura predizbore, a većina želi Milanovića

Partiji prijeti novi problem, da se podijeli oko pitanja SDP-ova kandidata za predsjednika države
24. svibnja 2019. u 15:52 1 komentara 423 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čini se da je Zoran Milanović vrlo blizu objave svoje kandidature za predsjednika države. Ako je vjerovati neslužbenim informacijama, to bi se moglo dogoditi već sredinom lipnja čime bi i nagađanja medija o njegovoj kandidaturi koja traju već godinu i pol dana, a koja on nikada nije demantirao, mogla dobiti i epilog.

Zagreb: SDP održao pretposljednji završni predizborni skup uoči izbora za Europski parlament ZAVRŠNI PREDIZBORNI SKUP Bernardić: Na izborima recimo 'dosta je korupcije, afera, nepotizma i lopova'

Za svoju kandidaturu Milanović očekuje potporu SDP-a pa je i logično da će se, što je Večernji list i ranije pisao, pojaviti na biralištu i glasati za svoju stranku. Od srijede je u Kini, u pokrajini Henan, ali kako nam javlja, vraća se u petak i u nedjelju planira obaviti svoju građansku i stranačku dužnost.

Picula čeka EU izbore

No ono što je pitanje u ovom trenutku jest hoće li za svoju potencijalnu kandidaturu dobiti i bezrezervnu potporu SDP-a, odnosno hoće li ili neće u toj stranci dio vodstva stranke i uglednih SDP-ovaca inzistirati na održavanju predizbora za kandidata za predsjednika države.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, nije tajna, jedan je od onih koji zagovaraju model predizbora, a jučer nam je i sam potvrdio kako će na iduću sjednicu vodstva SDP-a doći i s razrađenim modelima izbora kandidata. Bude li više zainteresiranih kandidata za predsjednika, Vidović ne dvoji da bi trebalo održati predizbore. A na činjenicu kako Milanović prema svim anketama ima najviše šansi odgovara kako ankete ne znače ništa.

Crobarometar za svibanj POTPORA GRAĐANA Crobarometar: HDZ-u potpora pada četvrti mjesec za redom, pad SDP-a i Živog zida

– Ja ću se zalagati za predizbore i mislim da će moj koncept na kraju proći jer imam dovoljno jake političke argumente da idemo na prave predizbore, kako to rade Francuzi – kaže Vidović.

No prvo i osnovno pitanje je hoće li uopće biti više kandidata. Nije tajna da zainteresiranih ima više. Jedan od njih je bivši predsjednik države Ivo Josipović, a drugi je aktualni europarlamentarac Tonino Picula kojemu su upravo nedjeljni izbori i svojevrstan test. Bude li kao i na zadnjim EU izborima najjači kandidat SDP-a na listi, imat će dodatni argument i za isticanje kandidature za predsjednika. Preskoči li ga netko drugi, primjerice Biljana Borzan, mnogi će postavljati i pitanje ima li uopće nakon toga smisla da se kandidira za predsjednika. Iako, ima u SDP-u i onih koji smatraju da će rezultat na EU izborima po tom pitanju biti potpuno irelevantan.

Ankete za Milanovića

Više članova vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali uopće ne dvoji da bi stranka morala dati podršku Milanoviću ako on kaže da želi biti kandidat SDP-a te odustati od predizbora i ostaviti podjele po strani. Jedan od njih je i Franko Vidović.

ZAVRŠNI SKUP Bernardić: 'Želimo vratiti nadu, optimizam i ljude u Slavoniju i Baranju'

– Ako Zoran Milanović ide kao kandidat za predsjednika pod zastavom SDP-a, predizbori za kandidata nam ne trebaju. Za to su tu ankete koje kažu tko ima najviše izgleda i tko može smijeniti aktualnu predsjednicu – jasan je Vidović. I naš drugi izvori iz vodstva kaže kako se aktualna situacija ne može uspoređivati s onom koju su imali kada je stranka tražila kandidata za predsjednika nakon drugog mandata Stipe Mesića.

– Tada smo bili jaki i mogli smo si dozvoliti eksperimente tipa predizbora. Danas smo podijeljeni i s predizborima bi ispalo da sami sebi pilamo nogu – kaže izvor iz vodstva s kojim se slaže još dvoje članova Predsjedništva SDP-a.

Isti izvori tvrde i da njihov stav dijeli i sam šef stranke Davor Bernardić kojemu ulazak Milanovića u taj ring krajem godine i ide najviše u prilog. Milanovićevu pobjedu prikazat će kao svoju, poraz kao njegov.

Miroslav Škoro Predsjednički izbori Istraživanje: Grabar-Kitarović i Milanović vode, a treći je - Miroslav Škoro

No ima i drugih razmišljanja. Jedan član vodstva sumnja da će Bernardić, ako je i obećao Milanoviću potporu, na vodstvo doći i tražiti da ga se podrži.

– Bernardić i Milanović o tome su sigurno razgovarali, ali mu je isto tako jasno da su šanse da se vodstvo na toj temi podijeli velike – kaže izvor iz vodstva koji je potpuno uvjeren i da će se kandidirati ili Picula ili Josipović.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • rimac444:

    Da smo proveli lustraciju komunistička zločinačka partija bi bila na smetištu povijesti, a brojni komunjarski, udbaški zločinci, pljačkaši, kriminalci ne bi imali priliku rušiti našu slobodnu Hrvatsku